Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Νέα δεδομένα στη σύνθεση και επιρροή του Γενικού Δείκτη στο ΧΑ – Εισήχθη η «στάθμιση» του free float, διορθώνοντας τις ακραίες στρεβλώσεις από την Coca Cola – Με 10,23% συμμετέχει η Εθνική, 10,17% η Coca Cola, 9,39% ο ΟΤΕ, 9,12% ο ΟΠΑΠ

tags :
Νέα δεδομένα στη σύνθεση και επιρροή του Γενικού Δείκτη στο ΧΑ – Εισήχθη η «στάθμιση» του free float, διορθώνοντας τις ακραίες στρεβλώσεις από την Coca Cola – Με 10,23% συμμετέχει η Εθνική, 10,17% η Coca Cola, 9,39% ο ΟΤΕ, 9,12% ο ΟΠΑΠ
Νέα δεδομένα στη διαμόρφωση του Γενικού Δείκτη ισχύουν πλέον από χθες Δευτέρα στο ελληνικό χρηματιστήριο, καθώς άλλαξε ο τρόπος στάθμισης μετοχών με αποτέλεσμα καμιά μετοχή να μην «ορίζει» το Δείκτη στο στρεβλό ποσοστό του 15% ή 20%!
Πρόκειται για μια κοινή απαίτηση της αγοράς εδώ και καιρό, δεδομένου ότι λόγω της υπερβολικά μεγάλης επιρροής της Coca Cola HBC που έφτασε προ μηνών έως το 27%, έφτασε ο Γενικός Δείκτης να μην αντιπροσωπεύει και να μην απεικονίζει ορθολογικά την αγορά.
Ένα blue chips με περιορισμένη – σε σχέση με την υπερβολική του βαρύτητα – εμπορευσιμότητα αλλά και μικρό σχετικά free float, στρέβλωνε σχεδόν ολοκληρωτικά την εικόνα της αγοράς, «χειραγωγώντας» μάλιστα κατά το δοκούν το Γενικό Δείκτη.
Έτσι, με απόφαση της διοίκησης του Χ.Α. από χθες εισήχθη πέραν της κεφαλαιοποίησης και η στάθμιση ανάλογα με το free float, κάτι που διορθώνει σημαντικά τη στρέβλωση, καθιστώντας σαφώς πιο «δημοκρατικό» και αντιπροσωπευτικό της πορείας της αγοράς το Γενικό Δείκτη.
Τα δύο αυτά κριτήρια συνδυαστικά «βγάζουν» τη στάθμιση στο Γ.Δ., όπως ανακοίνωσε ήδη το Χ.Α.
Σύμφωνα με το κλείσιμο της Δευτέρας 3 Ιουνίου,
η Εθνική θα ορίζει την πορεία του κατά 10,23% η Coca Cola κατά 10,17%, ο ΟΤΕ κατά 9,39% και ο ΟΠΑΠ κατά 9,12%.
Είναι η πρώτη φορά που ο Γενικός Δείκτης γίνεται τόσο πλουραλιστικός και «δημοκρατικός» και η πρώτη φορά που τέσσερις μετοχές, παρ’ ότι έχουν μεγάλη διαφορά αποτίμησης, έχουν τόσο «κοντινή» επιρροή στο Γ.Δ!
Για να φανεί η μεγάλη αλλαγή, θυμίζουμε ότι έως την Παρασκευή 31 Μαΐου οι ίδιες μετοχές επηρέαζαν το Γενικό Δείκτη ως εξής: Η Coca Cola HBC κατά 22,53%, ο ΟΤΕ 10,06%, η Εθνική 6,53% και ΟΠΑΠ 6,13%.
Αξίζει να σημειωθεί ότι παρ’ όλη τη μεγάλη τους κεφαλαιοποίηση μετοχές με περιορισμένο free float όπως τα ΕΛΠΕ πέφτουν στη στάθμιση του Γ.Δ. στο 3,85% από Δευτέρα, ενώ η Jumbo π.χ. με μικρότερη αποτίμηση ανεβαίνει στο 4,98%!

Λόγω αμκ τραπεζών αλλά και θεσμική υποχρέωση λόγω MiFID και διεθνών χαρτοφυλακίων

Οι αλλαγές αυτές στον υπολογισμό του Γενικού Δείκτη ήταν μια θεσμική υποχρέωση του ελληνικού χρηματιστηρίου καθώς ήταν οδηγία της MiFID (Markets in Financial Instruments Directive) για όλα τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, όμως επισπεύστηκαν λόγω των αυξήσεων κεφαλαίου των τραπεζών, που οδηγούν σε «τρελές» αποτιμήσεις.
Υπήρχαν έτσι κι αλλιώς οι στρεβλώσεις από την Coca Cola HBC, όμως οι αυξήσεις κεφαλαίου των τραπεζών οδηγούν σε… αστρονομικές αποτιμήσεις, τέτοιες που θα αλλοίωναν (ξανά) τον «καθρεφτισμό» της αγοράς με την Εθνική π.χ. να επηρεάζει (με το παλιό καθεστώς) το Γ.Δ. κατά 25% έως 28%! Γι’ αυτό, η εφαρμογή του νέου τρόπου υπολογισμού θα τεθεί σε λειτουργία άμεσα, από τη Δευτέρα 3 Ιουνίου.

Προσαρμογή του Χ.Α. λόγω των παθητικών διεθνών χαρτοφυλακίων

Πρόκειται για την οδηγία για τα UCITS IV που αφορά στην καλύτερη παρακολούθηση και διαχείριση, ενεργητική και παθητική, του δείκτη από αμοιβαία κεφάλαια και λοιπά επενδυτικά προϊόντα. Έτσι, αποφασίσθηκε η προσθήκη στάθμισης (Capping) στο βάρος των μετοχών που συμμετέχουν στο Δείκτη αλλά και ο υπολογισμός του με βάση τα ποσοστά ευρείας διασποράς των μετοχών της σύνθεσης του.
Πολλά επενδυτικά funds και κυρίως… παθητικής διαχείρισης κεφαλαίων επενδύουν με γνώμονα το Γενικό Δείκτη και τους άλλους κύριους δείκτες των αγορών, εν προκειμένω στο Χ.Α. τον FTSE 25. Έτσι, αυτά τα διαχειριστικά κεφάλαια που «ποντάρουν» στην πορεία του Γενικού Δείκτη (και μέσω Παραγώγων) θέλουν μεγαλύτερη σταθερότητα, μεγάλη αντιπροσωπευτικότητα και λιγότερες «βίαιες» διακυμάνσεις που προέρχονται όταν κάποια μετοχή «ελέγχει» κατά 20% ή 25% την πορεία του εκάστοτε δείκτη!
Oι συντελεστές στάθμισης θα υπολογίζονται σε εξαμηνιαία βάση μετά το κλείσιμο των εργασιών την προτελευταία Παρασκευή του Μαΐου και του Νοεμβρίου αντίστοιχα. Οι αλλαγές στη σύνθεση του δείκτη και στους συντελεστές στάθμισης θα εφαρμόζονται μετά το κλείσιμο των εργασιών την τελευταία Παρασκευή του Μαΐου και του Νοεμβρίου.

Στον FTSE 25 η ΕΥΔΑΠ στη θέση της Eurobank

Μια άλλη αλλαγή που ήδη τέθηκε σε ισχύ από τη Δευτέρα 3 Ιουνίου είναι η είσοδος της ΕΥΔΑΠ στο δείκτη FTSE 25 στη θέση της Eurobank που υποβιβάστηκε στον Mid Cap! Έτσι, ο Mid Cap θα έχει δύο τραπεζικές μετοχές τις Eurobank και Attica Bank. Η ΕΥΔΑΠ εισήχθη στη σύνθεση του FTSE 25 με στάθμιση, δηλαδή ποσοστό επιρροής 1,26% μετά και το κλείσιμο της Δευτέρας.

Απ. Σκ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης