Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Roubini: Να σταματήσουν οι Ευρωπαίοι να πιέζουν την Ελλάδα για περισσότερες περικοπές στον προϋπολογισμό της - "Πνίγουν" τα ελάχιστα σημάδια ανάκαμψης - Οι αιτίες της κρίσης δεν έχουν ακόμη αντιμετωπιστεί

Roubini: Να σταματήσουν οι Ευρωπαίοι να πιέζουν την Ελλάδα για περισσότερες περικοπές στον προϋπολογισμό της -
Η ελληνική κυβέρνηση αναζητά νέες περικοπές στον προϋπολογισμό της με τους Ευρωπαίου να συνεχίζουν να ασκούν εντονότατες πιέσεις ανακόπτοντας τα όποια σημάδια ανάκαμψης εμφανίστηκαν το τελευταίο διάστημα. Αυτό αναφέρει ο διάσημος οικονομολόγος Nouriel Roubini, εκφράζοντας εκ νέου τις ανησυχίες του για τη χώρα μας.
Εκείνο που δεν θα πρέπει να υποτιμηθεί, αναφέρει ο Αμερικανός οικονομολόγος, είναι η κόπωση για συνέχιση της λιτότητας που εμφανίζουν οι κυβερνήσεις τα κράτη μέλη της περιφέρειας.
Mπορεί ο κίνδυνος διάσπασης της Ευρωζώνης και κατάρρευσης του ευρώ να έχει σημαντικά περιοριστεί, ωστόσο οι αιτίες που προκάλεσαν την ευρωπαϊκή κρίση χρέους δεν έχουν ακόμη αντιμετωπιστεί.
Όπως τονίζει, μπορεί η Ευρωζώνη να άφησε πίσω της την ύφεση, ωστόσο η ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας παραμένει εξαιρετικά εύθραυστη. Ορισμένες, διαρθρωτικού τύπου, μεταρρυθμίσεις έχουν τεθεί σε εφαρμογή και σημαντική είναι η πρόοδος, στο σκέλος της δημοσιονομικής προσαρμογής, που έχει σημειωθεί κυρίως στις χώρες του Νότου.
Η εσωτερική υποτίμηση έχει πραγματοποιηθεί έως έναν βαθμό, συνεχίζει ο Αμερικανός οικονομολόγος, στην Ισπανία, την Πορτογαλία, την Ελλάδα και την Ιρλανδία.
Ωστόσο, πίσω από τη διαφαινόμενη ηρεμία, τα θεμελιώδη προβλήματα για την Ευρωζώνη είναι ακόμη εδώ. Και είναι ακόμη άλυτα.
Όπως τονίζει, η ανάπτυξη στην ευρωπαϊκή περιφέρεια παραμένει εξαιρετικά χαμηλή, με την ανεργία να έχει εκτιναχθεί στα ύψη και το δημόσιο χρέος να μην εμφανίζει καμία ένδειξη αποκλιμάκωσης. Παράλληλα, η ανταγωνιστικότητα των οικονομικών του Νότου δεν έχει πλήρως ανακτηθεί.
Κατά τον Roubini όμως το μεγαλύτερο πρόβλημα για την Ευρωζώνη είναι η ανεπαρκής πρόοδος στην κατεύθυνση σύστασης μιας πραγματικής τραπεζικής, οικονομικής, δημοσιονομικής και πολιτικής ένωσης.
"Kάθε νέο οικονομικό σοκ που μπορεί να σημειωθεί στην Ευρωζώνη, θα οδηγήσει σε αναζωπύρωση της κρίσης, θέτοντας εκ νέου σε κίνδυνο την ανάκαμψη... Η ηρεμία που κυριαρχεί για την Ευρωζώνη στις αγορές είναι μόνο προσωρινή... ", καταλήγει.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης