Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Economist: Αποπληθωρισμός… ο μεγαλύτερος κίνδυνος για την παγκόσμια οικονομία - Ο ρόλος της Ευρωζώνης

Economist: Αποπληθωρισμός… ο μεγαλύτερος κίνδυνος για την παγκόσμια οικονομία - Ο ρόλος της Ευρωζώνης
Ο αποπληθωρισμός δεν απειλεί μόνο την Ευρωζώνη, αλλά αντίθετα όλο τον πλανήτη!
Ποιος είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος για την παγκόσμια οικονομία; Η κρίση στην Ευρωζώνη, ο ιός Ebola, η στασιμότητα στην Ιαπωνία ή η επιβράδυνση στην Κίνα;
Για τον Economist, καμία από τις παραπάνω επιλογές δεν είναι η ορθή, καθώς ο μεγαλύτερος κίνδυνος έγκειται στο ενδεχόμενο του αποπληθωρισμού!
Σταχυολογώντας, η βρετανική εφημερίδα διατείνει πως οκτώ τουλάχιστον ευρωπαϊκές χώρες «βλέπουν» τις τιμές να υποχωρούν, ενώ συνολικά για την Ευρωζώνη, ο πληθωρισμός διολισθαίνει στο 0,3%.
Άλλωστε, οι συγκρίσεις με την Ιαπωνία της δεκαετίας του 1990 είναι αναπόφευκτες.
Μάλιστα, για τον Economist οι κίνδυνοι είναι εν πολλοίς μεγαλύτεροι στην Ευρωζώνη...
Όπως αναφέρει, σε αντίθεση με την ιαπωνική περίπτωση, ο αποπληθωρισμός δεν απειλεί μόνο την Ευρωζώνη, αλλά αντίθετα όλο τον πλανήτη, από την Κίνα μέχρι την Αμερική.
Παράλληλα, η Ιαπωνία αντιμετώπιζε μόλις ένα πρόβλημα. Σε αντίθεση, η Ευρωζώνη διέρχεται μίας άκρως επικίνδυνης περιόδου, όπου ο κίνδυνος αποπληθωρισμού διανθίζεται με το υψηλό χρέος, τη μηδενική ανάπτυξη και τις μηδαμινές επενδύσεις.
‘Ένα ακόμη εντυπωσιακό στοιχείο, που παραθέτει ο Economist, είναι το γεγονός πως τουλάχιστον 30 χώρες του ΟΟΣΑ διαθέτουν πληθωρισμό κατώτερο των αρχικών στόχων.
«Η επιβράδυνση στις τιμές και η στασιμότητα στους μισθούς επιφέρει την εξασθένηση της οικονομίας» επισημαίνει καταλήγοντας η βρετανική εφημερίδα, καθιστώντας αναγκαία τη λήψη άμεσων και γενναίων μέτρων για την καταστολή του φαινομένου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης