Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Σαράντος Λέκκας (Οικονομολόγος): Ευρωομόλογα μετά τις τιμωρίες

Σαράντος Λέκκας (Οικονομολόγος): Ευρωομόλογα μετά τις τιμωρίες
Το πιθανότερο είναι το ευρωομόλογο να λειτουργήσει ως το ελικόπτερο του Φρίντμαν... αναφέρει ο Σαράντος Λέκκας οικονομολόγος στο bankingnews
Σχετικά Άρθρα

Η έκδοση ευρωομολόγων σε λίγο θα είναι γεγονός εφόσον τα 19 μέλη της Ευρωζώνης συμφώνησαν αποδεχόμενα την χρησιμότητα τους.
Το βασικό ερώτημα είναι γιατί η αποδοχή συνέβη τώρα και όχι πριν μια δεκαετία;
Γιατί πλέον δεν υπάρχουν αντιρρήσεις ενώ προ μια δεκαετία προεξάρχοντος της Γερμανίας και των δορυφόρων της το ευρωομόλογο θεωρούνταν ως κάτι που έβαζε σε κίνδυνο την ευρωζώνη στο σύνολο της ;
Γιατί όταν αρκετές χώρες της ευρωζώνης βρίσκονταν εκτός αγορών την περίοδο της κρίσης χρέους και η αναχρηματοδότηση τους ήταν αδύνατη τα αιτήματα για έκδοση ευρωομολόγων αντιμετωπίζονταν ως επιλήψιμη προσέγγιση και ως διάσταση άκρως αρνητική ;
Μια δεκαετία πριν, με την κρίση χρέους να σκιάζει τα πάντα , με τα κράτη του νότου κυρίως αλλά και την Ιρλανδία να βρίσκουν κλειστές τις πόρτες των αγορών, με τα ζητούμενα επιτόκια να οδηγούν στην πτώχευση , η επίκληση της αλληλεγγύης προς την κατεύθυνση έκδοσης ευρωομολόγων για την ομαλή αναχρηματοδότηση των χρεών τους θεωρούνταν ως ύβρη κατά της ίδιας της ευρωπαϊκής υπόστασης.
Αντί των ευρωομολόγων προκρίθηκε η δημιουργία μηχανισμών που θα κάλυπταν τις χρηματοδοτικές ανάγκες των κρατών που είχαν προβλήματα εφόσον αυτά υιοθετούσαν προγράμματα άμεσης επιστροφής στην δημοσιονομική ορθοδοξία, τα γνωστά μνημόνια.

Η τιμωρία με την έννοια του παραδειγματισμού είχε προκριθεί έναντι της αλληλεγγύης και της αλληλοβοήθειας.
Όσα κράτη είχαν δημοσιονομικά παρεκτραπεί έπρεπε να πάρουν το μάθημα τους μέσω της ταπείνωσης και της απώλειας εθνικής κυριαρχίας στο ακραίο παράδειγμα της χώρας μας .
Σήμερα η υποκρισία της αλληλεγγύης και του κοινού βηματισμού επανέρχεται με κάλυμμα την αντιμετώπιση των προβλημάτων που έχει δημιουργήσει ο κορονοιός .
Σήμερα ,το χρήμα ρέει άφθονο, τα κράτη αναχρηματοδοτούνται με αρνητικά επιτόκια συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδος, ο βραχυπρόθεσμος δανεισμός της oποίας μέσω των εντόκων γραμματίων γίνεται με αρνητικά ονομαστικά επιτόκια.
Σήμερα, η πλεονάζουσα ρευστότητα των τραπεζών λιμνάζει σε λογαριασμούς της ευρωπαϊκής κεντρικής τράπεζας με κόστος απομείωσης λόγω των αρνητικών επιτοκίων.
Σήμερα, δεν υπάρχει η αναγκαιότητα τιμωρίας κάποιων κρατών αφού η δημοσιονομική εκτροπή λόγω κορονοιού αφορά το σύνολο των κρατών.
Απλά όσα κράτη έχουν πλεονάσματα χρηματοδοτούν την στήριξη της οικονομίας τους με ίδια μέσα, ενώ αντίθετα τα κράτη , όπως η χώρα μας, που στερούνται πλεονασμάτων στρέφονται στον δανεισμό.
Το πιθανότερο είναι το ευρωομόλογο να λειτουργήσει ως το ελικόπτερο του Φρίντμαν, με έμμεση χρηματοδότηση των κρατών μελών από την ΕΚΤ αφού τα ευρωομόλογα θα καλυφθούν από τα κεφάλαια που είναι παρκαρισμένα στους λογαριασμούς που διατηρούν τα πιστωτικά ιδρύματα στην ΕΚΤ.

Εφόσον οι συνθήκες δεν επιτρέπουν την ομαλή ροή χρήματος προς την οικονομία, με τους κλασικούς τρόπους των πιστώσεων, τα κράτη θα αναλάβουν αυτή την δράση με επιδοτήσεις , επιχορηγήσεις, επιστρεπτέες προκαταβολές, πιστώσεις, κτλ.
Αυτό το κόστος θα επιμεριστεί στους πάντες και όχι μόνο στους λαμβάνοντες την βοήθεια ή την κρατική πίστωση, όπως γίνεται όταν οι δημοσιονομικές παρεμβάσεις στηρίζονται στον δανεισμό.
Ο κορονοιός διαμορφώνει μια νέα πραγματικότητα απλά η λέξη αλληλεγγύη μετατρέπεται από την ανάγκη ως νέο φιλότιμο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης