Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Το κράτος συντηρεί στην «εντατική» το σύστημα υγείας - Περισσεύουν οι λάθος χειρισμοί

Το κράτος συντηρεί στην «εντατική» το σύστημα υγείας - Περισσεύουν οι λάθος χειρισμοί
Οι λάθος χειρισμοί τραβούν χρήματα από τις τσέπες των ασθενών επί 3
Σχετικά Άρθρα

Το θέμα της υγείας στην Ελλάδα είναι χρόνιο και παραμένει στην εντατική.
Ελλείψει διαμοιρασμού υποχρεώσεων και σύμπραξης του δημοσίου με τον ιδιωτικό τομέα ο ασθενής θα πληρώνει τρεις φορές επάνω τις ίδιες υπηρεσίες.
Από τις κυριότερες προκλήσεις στον τομέα της υγείας είναι το μοντέλο χρηματοδότησης των υπηρεσιών και ο συνδυασμός των πόρων.
Η χρηματοδότηση δεν μπορεί να στηρίζεται από το κράτος, ωστόσο οι αγκυλώσεις στον κρατικό μηχανισμό παραμένουν με αποτέλεσμα να μην μπορεί σύστημα υγεία να εκμεταλλευτεί τα πλεονεκτήματα της ιδιωτικής ασφάλισης υγείας.

Γ. Βελιώτης: Μοντέλο επικεντρωμένο στο νοσοκομείο και όχι στον ασθενή

Λόγω των παράλληλων μη συνεργαζόμενων συστημάτων υγείας, ο μέσος πολίτης στην Ελλάδα πληρώνει δύο ή τρεις φορές για τις ίδιες παροχές υγείας.
Το μοντέλο υπηρεσιών φροντίδας της υγείας έχει λάθος προσέγγιση, μεταξύ άλλων καθώς είναι επικεντρωμένο στο νοσοκομείο και όχι στον ασθενή.
Η αναποτελεσματικότητα του φάνηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας ανέφερε ο Γιώργος Βελιώτης, γενικός διευθυντής ασφαλίσεων Ζωής και Υγείας της INTERAMERICAN σε συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου Ελλάδος
Το στρεβλό σύστημα οδηγεί σε λάθος χειρισμούς.
Οι χρόνιες παθήσεις για παράδειγμα σε νοσοκομειακό επίπεδο βαρύνουν τις ασφαλιστικές δαπάνες σε επίπεδο πάνω από το 60% του συνόλου.
Πολύ μικρότερο θα ήταν το κόστος αν οι παθήσεις αυτές αντιμετωπίζονταν σε επίπεδο πρωτοβάθμιας φροντίδας και πρόληψης.
Ο Γιώργος Βελιώτης προτείνει να δοθεί έμφαση στην πρωτοβάθμια υγεία η οποία μέσα από συνεργασίες θα ανατρέψει τις παθογένειες στον τομέα.

Διακριτοί συμπληρωματικοί ρόλοι

Το νέο πλαίσιο ενιαίου Συστήματος Υγείας με διακριτούς συμπληρωματικούς ρόλους και μοιρασμένο το βάρος μεταξύ δημοσίου και ιδιωτικού τομέα θα χρειαστεί χρόνο αναφέρει, τονίζοντας το παράδειγμα της Ολλανδίας όπου η μελέτη, ο σχεδιασμός και η υλοποίηση απαίτησε περίπου μια δεκαπενταετία.
Ο ίδιος ανέδειξε ως θετικό σημείο προόδου την προσπάθεια που γίνεται για να προχωρήσουν τα DRG (Diagnosis-Related Groups), ενώ αναφέρθηκε και στη διεθνή εμπειρία της INTERAMERICAN μέσα στην κοινοπραξία της EURAPCO, όπου η μεγάλη πρόκληση πλέον είναι τα ψηφιακά έργα, με σημαντική εξέλιξη κατά την περίοδο της πανδημίας.

Γ. Ρούντος: Να βελτιωθεί η κοινωνική δικαιοσύνη στο δικαίωμα της υγείας

Υπό το πρίσμα αυτό ο Γιάννης Ρούντος, διευθυντής Εταιρικών Υποθέσεων, Επικοινωνίας και Υπευθυνότητας της INTERAMERICAN, έκανε λόγο για την αναγκαιότητα ενός ενιαίου Συστήματος Υγείας, φέρνοντας στη συζήτηση τους αυξανόμενους κινδύνους για την υγεία των πολιτών και τα κρίσιμα ζητήματα.
Μέγα ζητούμενο και κλειδί για την εξυγίανση είναι να γίνει έλεγχος των οικονομικών της υγείας,
να γίνει διαχειρίσιμο το κόστος, να αξιοποιηθούν οι τεχνολογικές κατακτήσεις κυρίως στην πρόληψη και την εξω-νοσοκομειακή περίθαλψη.
Το πιο σημαντικό, από την άποψη της εταιρικής ευθύνης για τη βιωσιμότητα όσον αφορά στην εκπλήρωση του Στόχου 3 των SDGs, είναι να εξασφαλιστεί ποιότητα ζωής σε κάθε ηλικία και να βελτιωθεί η κοινωνική δικαιοσύνη στο δικαίωμα της υγείας για κάθε πολίτη, με ίσες δυνατότητες πρόσβασης στην ολοκληρωμένη υποστήριξη από υπηρεσίες.
Σημειώνεται τα DRGs κατ’ επανάληψη συζητούνται τα τελευταία δέκα χρόνια. Μένουν ωστόσο στις καλένδες.

Ελ. Ερμείδου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης