Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Τι να φέρει ο Άγιος Βασίλης στο Ελληνικό Χρηματιστήριο το 2022

Τι να φέρει ο Άγιος Βασίλης στο Ελληνικό Χρηματιστήριο το 2022

Η Κυβέρνηση θα πρέπει να προχωρήσει άμεσα σε παροχή φορολογικών κινήτρων ώστε να έρθουν εταιρείες στο Ελληνικό Χρηματιστήριο

Μια σειρά από κινήσεις είναι απαραίτητες τη νέα χρονιά, προκειμένου να τονωθεί η εμπιστοσύνη απέναντι στο Ελληνικό Χρηματιστήριο και να ενεργοποιηθούν ξανά εγχώριοι και ξένοι επενδυτές.

Εκτός από τα θέματα που υπάρχουν και δεν μπορούν να γίνουν πολλά, γιατί εξαρτώνται και από το εξωτερικό, υπάρχουν μία σειρά από κινήσεις που θα μπορούσαν να συμβάλλουν στη βελτίωση της αξιοπιστίας, η οποία αν και ξεκίνησε με υποσχέσεις από την Κυβέρνηση, έχει ατονήσει τους τελευταίους μήνες.

Η επενδυτική βαθμίδα, η υποχώρηση του πληθωρισμού, το ενεργειακό κόστος, η ομαλότητα στην τροφοδοσία της αγοράς, δεν είναι θέματα που θα μπορούσαν να λυθούν από την Ελλάδα.
Ωστόσο, εκκρεμεί η απόφαση για την αλλαγή στη διοίκηση της ΕΧΑΕ και συγκεκριμένα η αντικατάσταση του Σωκράτη Λαζαρίδη, η οποία μάλλον θα πρέπει να αναμένεται μετά τους πρώτους μήνες του 2022.
Θα πρέπει να επιλεγεί εκείνο το στέλεχος που θα διαθέτει δυνατό βιογραφικό και διάθεση να φέρει νέα πνοή στην αγορά.
Η ενίσχυση ωστόσο της διαφάνειας της αγοράς είναι κάτι που μπορεί να γίνει.
Ήδη η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, με την υποχρέωση που έβαλε ξανά φέτος στις εισηγμένες να δημοσιεύσουν ενημέρωση για την πορεία του τρίτου τριμήνου, λειτούργησε εξαιρετικά θετικά για την ενημέρωση της επενδυτικής κοινότητας.

Είναι μία υποχρέωση που πολλοί υποστηρίζουν ότι πρέπει να παγιωθεί, καθώς δεν προκαλεί ουσιαστική δαπάνη στις εισηγμένες και θα έπρεπε να επεκταθεί και στο πρώτο τρίμηνο.
Πρόσφατα σε συνέδριο του Συνδέσμου Επενδυτών Διαδικτύου, παρουσιάστηκαν απόψεις από στελέχη της αγοράς, τα οποία σημείωναν πως το ΧΑ πάσχει από marketing, ενώ θα πρέπει όλη η νοοτροπία να αλλάξει και να ασχοληθούν οι αρμόδιοι με τη βελτίωση των εσόδων.
Η ανάγκη εισόδου νέων εταιρειών, το σταμάτημα του κύματος εξόδου είναι απαραίτητα βήματα που πρέπει να γίνουν.
Ήδη το ΧΑ έχασε πολλές εταιρείες τα τελευταία χρόνια μέσω δημόσιων προτάσεων με αποτέλεσμα να λείπουν σημαντικοί κλάδοι της ελληνικής οικονομίας από το ΧΑ.
Η παροχή φορολογικών κινήτρων από την Κυβέρνηση είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να ενισχυθεί το ενδιαφέρον επιχειρηματιών και να εισάγουν τις εταιρείες τους στο ΧΑ, αλλά και να σταματήσει η έξοδος εταιρειών από αυτό.

Οι εκπρόσωποι του τουρισμού είναι λίγοι στο ΧΑ, ενώ ένας από τους πιο εξαγωγικούς κλάδους, αυτός της ιχθυοκαλλιέργειας δεν έχει εκπρόσωπο στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Και φυσικά δεν είναι μόνο εταιρείες από αυτούς τους κλάδους που λείπουν.
Οι παρουσιάσεις των εταιρειών στους επενδυτές θα πρέπει να ενισχυθούν, προκειμένου οι επενδυτές να γνωρίσουν καλύτερα τις εταιρείες και οι εταιρείες να αντιληφθούν πως έχουν και μικρομετόχους τους οποίους πρέπει να υπολογίζουν περισσότερο.
Κάποια στελέχη της αγοράς επίσης σημειώνουν πως ο τρόπος διαπραγμάτευσης των μετοχών συχνά δημιουργεί στρεβλώσεις.
Μετοχές ανοίγουν και κλείνουν με ελάχιστα τεμάχια, οι παλιοί τα γνωρίζουν ως ρετάλια, με αποτέλεσμα να αλλάζουν κεφαλαιοποιήσεις με ελάχιστα ευρώ.

Η απλοποίηση επίσης των διαδικασιών για να ανοίξει ένας κωδικός και η υιοθέτηση των νέων τεχνολογιών θα πρέπει να μπουν στην ατζέντα.
Ήδη χρηματιστήρια του εξωτερικού προχωρούν προς αυτήν την κατεύθυνση βλέποντας το τζίρο που κάνουν οι πλατφόρμες, στις οποίες ο επενδυτής μπορεί μέσα σε λίγα λεπτά και με δύο έγγραφα, να ανοίξει λογαριασμό και να επενδύσει σε όλο τον κόσμο.
Και οι ίδιες οι εισηγμένες όμως θα πρέπει να προσαρμοστούν και να συμμετέχουν πιο ενεργά, ακόμα και σε επίπεδο ειδησεογραφίας.
Να απαντούν στα δημοσιεύματα και να ενημερώνουν μοιράζοντας την πληροφόρηση στο κοινό.
Πολλές εισηγμένες εδώ και χρόνια περιορίζονται στο να ανακοινώνουν μόνο τα βασικά, ήτοι αποτελέσματα και γενική συνέλευση.
Αυτό πρέπει να αλλάξει.

Καλά Χριστούγεννα με υγεία

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης