Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Μαρινάκος (ξενοδόχοι Αρκαδίας): Κάμψη τουριστικής ζήτησης λόγω ενεργειακού κόστους - Θα επηρεαστεί και το καλοκαίρι

Μαρινάκος (ξενοδόχοι Αρκαδίας): Κάμψη τουριστικής ζήτησης λόγω ενεργειακού κόστους - Θα επηρεαστεί και το καλοκαίρι
«Φοβάμαι ότι ένα μέρος των Ελλήνων πελατών μας δεν θα μπορέσει να κάνει καθόλου διακοπές φέτος», δηλώνει ο πρόεδρος των ξενοδόχων
Σχετικά Άρθρα

Η υποτονική τουριστική ζήτηση αυτή την εποχή, έχει δημιουργήσει συνθήκες έντονου προβληματισμού και «ασφυξίας» στον κλάδο της φιλοξενίας στην Αρκαδία. Οι επιχειρηματίες περιμένουν πως και πως την ανάκαμψη μετά από μια μακρά χρονική περίοδο χωρίς έσοδα, ώστε να καταφέρουν να ανασάνουν, την ώρα που η ρευστότητα στα ταμεία τους έχει χτυπήσει «κόκκινο». Εναποθέτουν μάλιστα τις ελπίδες τους στην επανεκκίνηση της θερινής σεζόν από τον ερχόμενο μήνα – 1η Μαρτίου έχει ανακοινωθεί από το υπουργείο Τουρισμού - για να ευνοηθεί έτσι και μια σειρά επισκέψεων στον ορεινό όγκο κυρίως από ξένους φυσιολάτρες και πεζοπόρους που δείχνουν έντονο ενδιαφέρον για την περιοχή, λόγω πιστοποιημένων μονοπατιών (Menalon Trail).
«Όσον αφορά την ορεινή Αρκαδία, η ζήτηση είναι μέτρια, φαντάζομαι ότι η κάμψη αυτή έχει επέλθει εξαιτίας της έντονης ενεργειακής κρίσης που αντιμετωπίζουμε, συνεπώς τα νοικοκυριά έχουν περιορίσει πάρα πολύ το βαλάντιο που έχουν διαθέσιμο για διακοπές. Υπάρχει έντονη ημερήσια επισκεψιμότητα, που όμως αυτό δεν αποτυπώνεται σε διανυκτερεύσεις. Τουλάχιστον όσον αφορά τα τουριστικά καταλύματα στην ορεινή περιοχή, είναι μια περίοδος κάτω των προσδοκιών», δηλώνει στο BN ο πρόεδρος των ξενοδόχων Αρκαδίας και πρόεδρος του Τουριστικού Οργανισμού Πελοποννήσου κ. Κωνσταντίνος Μαρινάκος.

Η εξάρτηση από την εγχώρια αγορά

Οι τουριστικές επιχειρήσεις μετρούν ήδη δυο πολύ δύσκολες χρονιές και εκείνο για το οποίο αγωνιούν κατά τη διάρκεια της τρίτης χρονιάς covid που διανύουν, είναι το να μπορέσουν να αναπληρώσουν μέρος της ζημίας που έχουν υποστεί λόγω πανδημίας.
Πέρυσι η θερινή σεζόν στηρίχθηκε αποκλειστικά στην εγχώρια αγορά από όπου πράγματι ήταν ενθαρρυντικά τα μηνύματα, αλλά μόνο για μια πολύ μικρή χρονική περίοδο.
Η φετινή ενεργειακή κρίση και η ακρίβεια εγείρουν φόβους ότι η Πελοπόννησος που εξαρτάται κυρίως από τον εσωτερικό τουρισμό, θα χάσει τμήμα της πελατείας της εξαιτίας οικονομικής στενότητας.
«Φοβάμαι ότι ένα μέρος των Ελλήνων δυστυχώς, είτε δεν θα μπορέσει να κάνει καθόλου διακοπές ή θα τις κάνει με λιγότερες μέρες διαμονής, οπότε θα πρέπει να υπάρξει μεγάλη εναλλαγή κόσμου που δυστυχώς δεν είναι τόσο εύκολο αυτή τη στιγμή», επισημαίνει ο κ. Μαρινάκος και τονίζει ότι είναι αναγκαία η συνέχιση στήριξης των επιχειρήσεων, προκειμένου να καταφέρουν να ανταπεξέλθουν στο αυξημένο λειτουργικό κόστος:
«Θα πρέπει να ενσκήψουμε πάρα πολύ σοβαρά πάνω στο ζήτημα αυτό, η κυβέρνηση να λάβει από τώρα μέτρα και έντονης προώθησης και προβολής για την τουριστική σεζόν (προς αυτή την κατεύθυνση θα πρέπει και η Περιφέρεια Πελοποννήσου να ενισχύσει τις προσπάθειές της) και από την άλλη πλευρά, θα πρέπει να ληφθούν μια σειρά από μέτρα, ώστε να ανακουφιστούν οι επιχειρήσεις», σημειώνει.

Στο 30% - 40% του 2019 η κινητικότητα

Αν και οι προκρατήσεις για το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας χαρακτηρίζονται από τους επιχειρηματίες «καλές μέχρι στιγμής» και το ενδιαφέρον «έντονο», ωστόσο, οι όποιες κινήσεις γίνονται από το εν δυνάμει ταξιδιωτικό κοινό, είναι χωρίς προκαταβολές. «Αυτό είναι κάτι που ανησυχεί κυρίως τους επαγγελματίες του κλάδου, διότι την τελευταία στιγμή μπορεί να υπάρξει ένα νέο κύμα ακυρώσεων, όπως πράγματι το ζήσαμε και την Πρωτοχρονιά και τα Θεοφάνεια», εξηγεί ο κ. Μαρινάκος και προσθέτει:
«Στο σύνολο όμως και σε σχέση με το 2019, είμαστε περίπου στο 30% - 40% της κινητικότητας, ενώ περιμέναμε να πάμε καλύτερα φέτος στη Αρκαδία».
Ταυτόχρονα, χαρακτηρίζει «πάρα πολύ χαμηλή» αυτή τη στιγμή τη ζήτηση σε επίπεδο κρατήσεων για τη θερινή σεζόν τόσο στο νομό, όσο και σε ολόκληρη την Πελοπόννησο.
Ελπίζει σε αύξηση των τουριστικών ροών κλασικά από τις παραδοσιακές αγορές (Γαλλία, Γερμανία, Ηνωμένο Βασίλειο και ΗΠΑ) και συνάμα υπολογίζει σε αντίστοιχη κινητικότητα από το Ισραήλ που τα τελευταία χρόνια έχει αρχίσει και εκδηλώνεται, όπως επίσης και από την Πολωνία, μια χώρα που έκανε την «έκπληξη» πέρυσι πανελλαδικά σε επίπεδο αφίξεων.
«Πράγματι η περιοχή μας είναι ελκυστική, ακόμη και οι παράκτιες πλευρές της και κυρίως η περιοχή του Λεωνιδίου στη Νότια Κυνουρία, διότι δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι εκεί βρίσκεται το αναρριχητικό πάρκο για το οποίο υπάρχει πολύ έντονο ενδιαφέρον από αναρριχητές, παρά τα ατυχήματα που είχαμε το τελευταίο διάστημα», λέει χαρακτηριστικά.

«Συνολικά βρισκόμαστε κάτω του μετρίου»

«Θα λέγαμε ότι είμαστε κάτω του μετρίου, δεν είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντική η κατάσταση αυτή τη στιγμή και είναι πολύ νωρίς για να έχουμε ολοκληρωμένη εικόνα για το καλοκαίρι, διότι δεν υπάρχουν προκρατήσεις», διαπιστώνει ο πρόεδρος του ΤΟΠ. Ευελπιστεί να χτιστεί σταδιακά ένα αυξημένο τουριστικό ρεύμα σε σχέση με πέρυσι, αν και στην περιοχή του όπως λέει, η όποια κινητικότητα για το καλοκαίρι έχει την τάση να εκδηλώνεται πολύ αργότερα και «να κάνει τη διαφορά» κατά τους μήνες Ιούνιο, αλλά κυρίως Ιούλιο και Αύγουστο, τόσο όσον αφορά παράκτιες περιοχές όσο και ένα μέρος φυσιολατρικού τουρισμού που εκδηλώνεται στον ορεινό όγκο.
Παρά τις επίμονες ερωτήσεις, ο κ Μαρινάκος εξακολουθεί να παραμένει φειδωλός στις εκτιμήσεις του σχετικά με το πως αναμένεται να εξελιχθεί τελικά η θερινή τουριστική σεζόν στην Πελοπόννησο, η οποία πέρυσι επικεντρώθηκε κυρίως στο δίμηνο της high season.
«Οι ανακοινώσεις από τα υπουργεία, ξέρουμε ότι είναι ιδιαίτερα αισιόδοξες, εμείς είμαστε πολύ επιφυλακτικοί ακόμα, παρά το γεγονός ότι αρχίσαμε σιγά σιγά να βλέπουμε μια άρση των περιοριστικών μέτρων που αυτό θα δώσει μια νότα αισιοδοξίας σε όλους και κυρίως στη ζήτηση», διευκρινίζει.

Νένα Ουζουνίδου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης