Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Στις ΗΠΑ, υπάλληλος μαθαίνει πως μετά από 30 χρόνια εργασίας δεν μπορεί να βγει στη σύνταξη

Στις ΗΠΑ, υπάλληλος μαθαίνει πως μετά από 30 χρόνια εργασίας δεν μπορεί να βγει στη σύνταξη
Τις τελευταίες ημέρες αναπαράγεται στο διαδίκτυο ένα άρθρο για μία θλιβερή «viral» στιγμή που οδηγός φορτηγού της αμερικανικής μεταφορικής εταιρείας Yellow Corp μαθαίνει από τους ανωτέρούς του πως η σύνταξή του δεν θα συμπληρωθεί από την εταιρεία, μετά από 30 χρόνια εργασίας.
Ο λόγος; Η εταιρεία βρίσκεται ένα βήμα πριν την πτώχευση (θυμήθηκε να πτωχεύσει μετά από τόσα χρόνια μερισμάτων).
Πλάνα που κοινοποιήθηκαν στο TikTok δείχνουν τον εργαζόμενο να φωνάζει θυμωμένος και απελπισμένος αφού έμαθε ότι τα επιδόματα υγειονομικής περίθαλψης και οι πληρωμές συντάξεών του είχαν σταματήσει.
Στα σχετικά άρθρα αναφέρεται χαρακτηριστικά: «Η οικονομική κατάσταση της Yellow Corp ήταν τραγική, οδηγώντας το Διοικητικό Συμβούλιο της Central States να λάβει δραστικά μέτρα σε μια προσπάθεια να αντιμετωπίσει τα αυξανόμενα χρέη. Στο πλαίσιο των προσπαθειών τους να αναχρηματοδοτήσουν το χρέος των 1,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων, έλαβαν τη δύσκολη απόφαση να αναστείλουν τις παροχές υγείας και τα συνταξιοδοτικά δικαιώματα των εργαζομένων, μια κίνηση που επηρέασε βαθιά τη ζωή και τη μελλοντική ασφάλεια πολλών εργαζομένων. (…) Για τους εργαζόμενους αυτούς, οι οποίοι έχουν αφιερώσει χρόνια από τη ζωή τους στην εταιρεία, η αβεβαιότητα σχετικά με τις συντάξεις και τις παροχές τους είναι ανησυχητική. Πολλοί είχαν βασιστεί σε αυτές τις διατάξεις για να διασφαλίσουν το μέλλον τους».
Τι πιο σύνηθες πλέον.
Για να καταλάβουμε σε τί κατάσταση βρίσκονται οι εργαζόμενοι, αρκεί να πούμε ότι μιλάμε για μία οικονομία που η κοινωνική ασφάλιση έχει πεθάνει εδώ και χρόνια με αποτέλεσμα οι πολίτες να βασίζονται ή σε ιδιωτική ασφάλιση για τη σύνταξή τους ή σε ατομικές αποταμιεύσεις· οι εταιρικές συντάξεις εκλείπουν, τα κεφάλαια της κοινωνικής ασφάλισης εξαντλούνται.
Τούτου λεχθέντος, πρόσφατη δημοσκόπηση της GOBankingRates ότι μόνο το 14% των Αμερικανών έχουν αποταμιεύσει 100.000 δολάρια ή περισσότερα στους λογαριασμούς συνταξιοδότησής τους, ενώ περίπου το 78% των Αμερικανών έχουν αποταμιεύσει 50.000 δολάρια ή λιγότερα για τη συνταξιοδότηση. Σχεδόν το ένα τέταρτο των νέων συνταξιούχων μπορεί να εξαρτάται από την Κοινωνική Ασφάλιση ως τη μόνη πηγή εισοδήματος κατά τη συνταξιοδότησή τους, τη στιγμή που η Διοίκηση Κοινωνικής Ασφάλισης έχει δηλώσει ότι αναμένει να περικόψει τις παροχές έως και 22% ως το έτος 2034.

Γίνονται όμως στις Ηνωμένες Πολιτείες αυτά τα πράγματα, στο success story του συστήματος;

Μιλάμε για τη χώρα που, βάσει των μετρήσεων για τον δείκτη Gini, η ανισότητα (% πλούτου για το ανώτατο 1% στην κλίμακα εισοδήματος) από τις αρχές του 1970 έχει διπλασιαστεί, με τις ΗΠΑ να σημειώνουν επιδόσεις ανάλογες αφρικανικών κρατών και να μην πλησιάζουν ούτε για αστείο τα περισσότερα ευρωπαϊκά κράτη.
Η ίδια χώρα που έδωσε 700 δισ. δολάρια στη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008 για να διασώσει τις τράπεζες και τα στελέχη τους που προκάλεσαν ένα παγκόσμιο κραχ, δεν μπορεί να διασφαλίσει για έναν απλό εργαζόμενο μία βασική σύνταξη.
Αυτό είναι το αποτέλεσμα της συστηματικής εκμετάλλευσης των εργαζομένων από μία ισχνή μειοψηφία, αυτό είναι το αποτέλεσμα ενός συστήματος που παρουσιάζει ως μόνο κίνητρο το κέρδος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης