Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Έρχονται αλλαγές στα ΤΕΑ με «γλυκά» χρόνια και την ίδια φορολογία

Έρχονται αλλαγές στα ΤΕΑ με «γλυκά» χρόνια και την ίδια φορολογία
Αυτό που πρόκειται να αλλάζει θα είναι να «γλυκάνει» τα χρόνια
Σε οριακές αλλαγές στα ΤΕΑ, με πιο «γλυκά» χρόνια χωρίς να μειώνεται η φορολογία στα εφάπαξ και στις συντάξεις που θα χορηγούν τα επαγγελματικά Ταμεία, πρόκειται να προχωρήσει η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, μετά τις αντιδράσεις για τη φορολόγηση.

Συγκεκριμένα, στις αλλαγές που πρόκειται να προβεί η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, θα εμμένει στα ίδια ποσοστά φορολόγησης ανάλογα με τα έτη ασφάλισης αλλά και εξόδου από τα Ταμεία.
Αυτό που πρόκειται να αλλάζει θα είναι να «γλυκάνει» τα χρόνια.
Δηλαδή να δίνει τράτο σε περισσότερα χρόνια συνταξιοδότησης, με την ίδια πάντως φορολογία.

Πιο συγκεκριμένα, θα υπάρχει προοδευτική μείωση των ετών που θα μπορεί να φύγει κάποιος με σύνταξη ή εφάπαξ.
Από τα 6-10 έτη ασφάλισης από 15 που ήταν στο νομοσχέδιο, ο φόρος θα κυμαίνεται στο 7,5% για σύνταξη και σε 15% για εφάπαξ.

Από 11-20 έτη ασφάλισης (αντί 16-25) ο φόρος θα είναι 5% για συντάξεις και 10% για εφάπαξ και από 21 (από 25 έτη) και άνω, 2,5% για σύνταξη και 5% για εφάπαξ, ενώ δεν θα αλλάζει κάτι στην περίπτωση που κάποιος παραμένει ασφαλισμένος για 5 χρόνια, οπότε με την έξοδό του θα φορολογείται με 10% και με 20% το εφάπαξ.

Χθες εξέφρασαν την έντονη αντίδρασή τους με κοινή ανακοίνωση οι εργαζόμενοι της Eurobank και της Alpha Bank, σημειώνοντας ότι επιβάλλεται επαχθής φορολόγηση εκεί που δ ε ν υ π ή ρ χ ε, δηλαδή σε εισφορές και στο εφάπαξ ποσό του βοηθήματος, αλλά και μία σειρά περιορισμών που παραβιάζουν την οικονομική ελευθερία εργοδοτών και εργαζομένων.

Στην κριτική που ασκείται από τους δύο συλλόγους εργαζομένων τονίζεται ότι εισάγει ανεπίτρεπτο περιορισμό εισφορών με ανώτατο όριο τις 15.000 € ετησίως ή το 20% του ακαθάριστου εισοδήματος (όποιο είναι μικρότερο), δηλαδή περιορίζει την δυνατότητα αποταμίευσης ακόμα και σε αυτούς που μπορούν να επενδύσουν περισσότερα.
Το νέο πλαίσιο φορολογίας σημειώνουν, είναι εντελώς άδικο αφού επιβάλλει τριπλή φορολόγηση σε κάθε φάση της επένδυσης, όπως δείχνει η εξίσωση εισφορές-εισόδημα από επενδύσεις και παροχή.

Αντώνης Βασιλόπουλος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης