Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Έκπτωση 10% στον ΕΝΦΙΑ: Καθείς ποντάρει και ό,τι πιάσει

tags :
Έκπτωση 10% στον ΕΝΦΙΑ: Καθείς ποντάρει και ό,τι πιάσει
Η ασφαλιστική αγορά πόνταρε στην μεγάλη αύξηση της ασφαλιστικής βάσης
Η κυβέρνηση πόνταρε στην εύκολη λύση και στην προεκλογική εξαγγελία που απάλυνε την υποχρέωση της να μειώσει το φοροεισπρακτικό μέτρο που εισήχθη πριν 10 χρόνια με χαρακτήρα προσωρινό.
Η ασφαλιστική αγορά πόνταρε στην μεγάλη αύξηση της ασφαλιστικής βάσης από την εφαρμογή του μέτρου της έκπτωσης στον ΕΝΦΙΑ στις ασφαλισμένες κατοικίες.
Οι πολίτες πόνταραν στην έκπτωση.
Το Υπουργείο, η ΑΑΔΕ, και άλλοι οργανισμοί δούλεψαν για να πιστωθεί ένα 10% στους πολίτες.
Πολύ κακό για το τίποτα, αφού κοντεύει ένας χρόνος και κανείς δεν θα πάρει σημαντικά ‘μερίδια’ από τα πονταρίσματα.
Όσο για ορισμένους πολίτες διεκδικούν εκπτώσεις χωρίς να τις δικαιούνται αφού δεν γνωρίζουν.
Το μέτρο της έκπτωσης 10% στα ασφαλισμένα ακίνητα για να κανέναν δεν δούλεψε σωστά.
Η κυβέρνηση καλείται να παράγει έργο με εκστρατεία πραγματικής ενημέρωσης για το ρόλο της ασφάλισης αλλά και να ανεβάσει το ποσοστό της έκπτωσης.
Οι ασφαλιστές να ενημερώσουν και οι πολίτες να καταλάβουν ότι οι εκπτώσεις δίδονται υπό προϋποθέσεις.
Εξαιρέθηκαν της έκπτωσης στον ΕΝΦΙΑ όσοι είχαν αδήλωτα ακίνητα, λιγότερα ασφαλισμένα τετραγωνικά, λάθη στα ασφαλισμένα κεφάλαια στις δηλώσεις των βοηθητικών χώρων στο Ε9, όσοι στα ασφαλιστήρια πολυκατοικιών δεν είχαν ασφαλίσει όλα τα διαμερίσματα, καθώς και όσοι δεν πληρούσαν τις προϋποθέσεις των καλύψεων.
Κάποιοι δεν μπόρεσαν να αντιστοιχήσουν το ακίνητο τους με τον Αριθμού Ταυτότητας Ακινήτου (ΑΤΑΚ).

Ποιοι θα λάβουν την έκπτωση

Την έκπτωση δικαιούνται φυσικά πρόσωπα για τον ΕΝΦΙΑ που αφορά την κατοικία τους. Συγκεκριμένα οι προϋποθέσεις είναι οι εξής, σύμφωνα με την pricefox.gr:
- Η κατοικία να περιλαμβάνεται στη δήλωση στοιχείων ακινήτων (Ε9) φυσικού προσώπου που έχει δικαίωμα σε κατοικία.
- Η κατοικία να είναι ασφαλισμένη σε εταιρεία του Μητρώου Ασφαλιστικών Επιχειρήσεων της Διεύθυνσης Εποπτείας Ιδιωτικής Ασφάλισης της Τράπεζας της Ελλάδος.
- Η κατοικία να είναι ασφαλισμένη πλήρως για φυσικές καταστροφές, δηλαδή ενάντια των κινδύνων του σεισμού, πυρκαγιάς και πλημμύρας για τουλάχιστον τρεις μήνες εντός του 2023.
- Η κατοικία να είναι ασφαλισμένη για το σύνολο της αξίας ανακατασκευής του κτίσματος/κτισμάτων που αποτελούν την κατοικία. Ορίζεται η ελάχιστη αξία Η πρώτη δόση θα πρέπει να καταβληθεί έως τις 30 Απριλίου, ενώ η τελευταία μέχρι το Φεβρουάριο του 2025. Καμία δόση δεν μπορεί να είναι μικρότερη των 10€.

Άλλαξε ο Μανωλιός και φόρεσε τα ρούχα τους αλλιώς

Η πρώτη δόση του ΕΝΦΙA θα καταβληθεί τον Απρίλιο και η τελευταία τον Φεβρουάριο του 2025. Από το 2025 και μετά, ο ΕΝΦΙΑ θα καταβάλλεται με έως 12 ισόποσες μηνιαίες δόσεις.
- Οι κατοικίες που βρίσκονται σε περιοχές που υφίστανται φυσικές καταστροφές (συγκεκριμένα στις περιοχές που από την 1η Ιουλίου 2023 και εφεξής, έχουν κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης πολιτικής προστασίας λόγω σεισμού, πυρκαγιάς ή πλημμύρας) προβλέπεται ότι απαλλάσσονται για τρία χρόνια από τον ΕΝΦΙΑ εφόσον έχουν καταστραφεί, έχουν καταστεί ετοιμόρροπα ή ακατάλληλα για χρήση ανακατασκευής της κατοικίας στα 900 ευρώ/τ.μ.
Ένα φορομπηχτικό μέτρο που αντί να καταργηθεί μιλούσαμε ένα χρόνο για έκπτωση 10%
Σε κάθε περίπτωση ο ΕΝΦΙΑ είναι ένα φοροεισπρακτικό μέτρο χωρίς απόδοση, θεσπίστηκε με χαρακτήρα προσωρινό ενώ κατέστη συνέταιρος στην τσέπη των φορολογούμενων επί 12 μήνες κάθε χρόνο.

Ελ Ερμείδου
www.bankignews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης