Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Sell in May and go away

Sell in May and go away
Του Πέτρου Στεριώτη, μέλους της Διεθνούς Ομοσπονδίας Τεχνικών Αναλυτών (IFTA).
Η εν εξελίξει διορθωτική κίνηση του ΧΑ δεν δημιουργεί έκπληξη, μετά από το μεγάλο bull market των τελευταίων μηνών. Ασφαλώς και η πρόβλεψη του πώς και πότε θα πέσει μια long Αγορά δεν είναι εύκολη, καθώς οι κορυφές τιμών χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να σχηματιστούν, σε σύγκριση με τους "πάτους" που ολοκληρώνονται γρηγορότερα.
Σε μακροπρόθεσμο επίπεδο, οι δυναμικοί παράγοντες ανόδου της λεωφόρου Αθηνών (κερδοφορία-ρεκόρ των εγχώριων εισηγμένων, βήματα του ΧΑ προς την επενδυτική βαθμίδα, ευνοϊκό διεθνές επενδυτικό κλίμα κλπ.) δεν ανατράπηκαν εντελώς μέσα σε λίγες συνεδριάσεις, συνεπώς δεν θα δραματοποιήσουμε την πτώση του Γενικού Δείκτη από τα υπερδεκαετή του υψηλά.
Προφανώς και οι Αγορές, ενσωματώνοντας ταχέως τις νέες πληροφορίες, φήμες και εξελίξεις, αποτιμούν την μεταβολή των προσδοκιών για τα παγκόσμια Επιτόκια, την όποια αύξηση του πολιτικού ρίσκου στη Χώρα και τις διαθέσεις των profit takers να "πάνε ταμείο".
Η υποχώρηση του ΓΔ είναι "υγιής" καθώς δίνει τη δυνατότητα σε underweight Επενδυτές να εκτελέσουν εντολές αγοράς σε επιλεγμένους τίτλους, γνωρίζοντας πλέον τα υψηλά του Μαρτίου και θέτοντας αυτά ως πρώτους στόχους-αντιστάσεις σε περίπτωση νέας "επίσκεψης" των τιμών σε αυτά.
Η συγκυρία ταυτόχρονων σημάτων πώλησης στα βραχυχρόνια και αγοράς στα μακρόπρόθεσμα timeframe ίσως αποτελεί προάγγελο πλάγιας κίνησης, με στόχους α.την απορρόφηση των overbought συνθηκών και β.το δώσιμο χρόνο σε νέους long για να προβούν σε νέες αγοραστικές κινήσεις.
Ας μην ξεχνάμε ότι μετά το οποίο window dressing έλαβε χώρα στο κλείσιμο του προηγούμενου τριμήνου, οι μεγάλες Αγορές (ειδικότερα ο αμερικάνικος S&P για τον οποίο υπάρχουν άφθονα διαθέσιμα στοιχεία) εισέρχονται σε ένα εποχιακά αδύναμο τετράμηνο.
Γνωστή, άλλωστε, η ρήση "sell in May and go away" που συνοψίζει τους "κόντρα ανέμους" της χρηματιστηριακής εποχής.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης