Τελευταία Νέα
Ασφαλιστικά Νέα

Με αλλαγές και κατάργηση της μείωσης 10% στις αποζημιώσεις απόλυσης εισέρχεται στη Βουλή το εργασιακό Χατζηδάκη

Με αλλαγές και κατάργηση της μείωσης 10% στις αποζημιώσεις απόλυσης εισέρχεται στη Βουλή το εργασιακό Χατζηδάκη
Με ελαφρές τροποποιήσεις, εισέρχεται στην ολομέλεια της Βουλής το νέο εργασιακό νομοσχέδιο, το οποίο συναντά έντονες αντιδράσεις
Σχετικά Άρθρα

Με ελαφρές τροποποιήσεις οι οποίες ενδεχόμενα θα κατατεθούν με τη μορφή τροπολογιών σε ότι αφορά τις αποζημιώσεις και απολύσεις, εισέρχεται το απόγευμα της Παρασκευής 4/6 στην ολομέλεια της Βουλής το νέο εργασιακό νομοσχέδιο, το οποίο συναντά έντονες αντιδράσεις.
Οι αλλαγές που πρόκειται να γίνουν σύμφωνα με πληροφορίες του ΒΝ δεν θα αφορούν την κεντρική φιλοσοφία του νομοσχεδίου, αλλά επιμέρους διατάξεις, όπως η αντίστοιχη για την καταβολή της αποζημίωσης απόλυσης μέσα σε 4 μήνες, και η μείωση κατά 10% της αποζημίωση απόλυσης.
Οι εν λόγω αλλαγές συμφωνήθηκαν μεταξύ των νομικών τμημάτων της ΓΣΕΕ και του υπουργείου Εργασίας, καθώς προέβλεπαν ότι σε περίπτωση ακυρότητας της απόλυσης γιατί δεν καταβλήθηκε η νόμιμη αποζημίωση, παρέχεται η ευχέρεια στον εργοδότη να διορθώσει τις ελλείψεις που την καθιστούν άκυρη, μέσα σε 4 μήνες από την απόλυση, δίνοντας έτσι την δυνατότητα στους εργοδότες να καταγγείλουν τη σύμβαση εργασίας ενός υπαλλήλου του, δίχως τη νόμιμη αποζημίωση.
Ακόμη στο σχέδιο νόμου υπάρχει διάταξη σύμφωνα με την οποία εάν η αποζημίωση απόλυσης υπολείπεται της νόμιμης κατά ποσοστό μέχρι 10%, θεωρείται ότι έγινε λόγω συγγνωστής πλάνης και ο απολυθείς μπορεί να αιτηθεί την συμπλήρωσή της, αλλά επειδή η καταβολή ελλιπούς αποζημίωσης απαλλάσσεται από τη συνέπεια της ακυρότητας, υπάρχει ο φόβος ότι οι εργοδότες θα καταβάλλουν εξαρχής μειωμένη κατά 10% αποζημίωση απόλυσης.
Την Πέμπτη, η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας επιτέθηκε εκ νέου στον ΣΥΡΙΖΑ, τον οποίο κατηγορεί ότι διαστρεβλώνει διατάξεις του εργασιακού και ότι ουδέποτε ο Κωστής Χατζηδάκης δεν μίλησε για πληρωμή των υπερωριών με ρεπό.

Διευκρινήσεις για τη διευθέτηση τις Υπερωρίες και τα Ρεπό

Το υπουργείο ξεκαθαρίζει ότι

  • Η διευθέτηση του χρόνου εργασίας και οι υπερωρίες είναι δύο διαφορετικά πράγματα, τα οποία δεν πρέπει να συγχέονται. Η διευθέτηση του χρόνου εργασίας γίνεται μόνο με αίτημα του εργαζομένου και όχι μονομερώς από τον εργοδότη. Είναι, επομένως, μια νέα δυνατότητα που αποκτά ο εργαζόμενος. Δυνατότητα που δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να γίνει υποχρέωση.
  • Με τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας δεν αυξάνεται ο συνολικός χρόνος της εργασίας, ο οποίος είναι 40 ώρες την εβδομάδα. Αυτό που μπορεί να αλλάξει είναι μόνο η κατανομή του χρόνου. Π.χ. 4ημερη εργασία 10 ωρών την κάθε μέρα και καμία ώρα απασχόλησης την Παρασκευή.
  • Στην περίπτωση των υπερωριών, το όριο των οποίων αυξάνεται σε ετήσια βάση σε 150 ώρες (στο μέσο ευρωπαϊκό όρο), η επιχείρηση είναι αυτή που δηλώνει την πρόθεσή της να απασχολήσει επιπλέον ώρες τον εργαζόμενο, με βάση τις ανάγκες της. Για την επιπλέον αυτή απασχόληση, εάν ο εργαζόμενος θελήσει να εργαστεί υπερωριακά, η επιχείρηση είναι υποχρεωμένη να του καταβάλει πρόσθετη αμοιβή, σύμφωνα με τα όσα προβλέπει η νομοθεσία. Οι υπερωρίες είναι ο χρόνος εργασίας που παρέχει ο εργαζόμενος, όταν ξεπεραστεί το όριο των 40 ωρών την εβδομάδα.

Με βάση τις προβλέψεις του νέου νομοσχεδίου

  • Ο χρόνος απασχόλησης του εργαζομένου παραμένει 8 ώρες την ημέρα και 40 ώρες συνολικά την εβδομάδα.
  • Δίνεται δυνατότητα μέσα από την αύξηση του ορίου υπερωριών στις 150 ώρες ετησίως (στο μέσο ευρωπαϊκό όρο), να αυξηθεί το εισόδημα του εργαζομένου που απασχολείται υπερωριακά.
  • Δίνεται η δυνατότητα στον εργαζόμενο εφόσον το επιθυμεί, να υποβάλλει αίτημα για διευθέτηση του χρόνου εργασίας, ώστε να έχει καλύτερη ισορροπία μεταξύ οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής.
  • Καταγράφεται μέσω της νέας Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας κάθε ώρα απασχόλησης των εργαζομένων, ώστε να προστατεύονται από κάθε μορφή αυθαιρεσίας.
  • Μετατρέπει το ΣΕΠΕ σε Ανεξάρτητη Αρχή, ώστε να λειτουργεί χωρίς πολιτικές παρεμβάσεις και σκοπιμότητες.

Αντώνης Βασιλόπουλος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης