Τελευταία Νέα
Ασφαλιστικά Νέα

Απειλές για την σταθερότητα ασφαλιστικού συστήματος - Η επικινδυνότητα των πακέτων στήριξης για Covid-19

Απειλές για την σταθερότητα ασφαλιστικού συστήματος - Η επικινδυνότητα των πακέτων στήριξης για Covid-19
Τα άλλοτε γερά θεμέλια των αντασφαλιστών έσεισε η πανδημία, προξενώντας ανησυχίες που έχουν να κάνουν με την σταθερότητα των επιπέδων της ασφάλισης
Σχετικά Άρθρα

Τα άλλοτε γερά θεμέλια των αντασφαλιστών έσεισε η πανδημία, προξενώντας ανησυχίες που έχουν να κάνουν με την σταθερότητα των επιπέδων της ασφάλισης.
Και άλλες αναταράξεις προβλέπονται πάνω από την ανίσχυρη Ευρωπαϊκή οικονομία.
Τα μηνύματα έρχονται από την EIOPA η οποία βλέπει να αυξάνεται ο κίνδυνος στην οικονομία.
Σημάδια επιδείνωσης στον τομέα αντασφάλισης παρατηρεί η Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφαλίσεων και Επαγγελματικών Συντάξεων (EIOPA), γεγονός το οποίο θα προκαλέσει αναταράξεις μακροπρόθεσμα στην Ε.Ε.
Χωρίς αντασφαλιστικές καλύψεις έναντι των κινδύνων η οικονομία δεν μπορεί να αναπτυχθεί και από τα την άλλη οι αντασφαλιστές δείχνουν απρόθυμοι να δώσουν καλύψεις ενώ την ίδια στιγμή αυξάνουν τα τιμολόγια τους.

Άνευ προηγουμένου αβεβαιότητα

Με απρόβλεπτους ρυθμούς και απροσδόκητα αυξήθηκε ο κίνδυνος του κλάδου αντασφάλισης απέναντι στην πανδημία.
Πρόκειται για μία άνευ προηγουμένου αβεβαιότητα για τον κλάδο συν το ό,τι ο κλάδος είναι επιβαρυμένος από τα γεγονότα των φυσικών καταστροφών προειδοποιεί η EIOPA σε μελέτη της για την χρηματοοικονομική σταθερότητα στον τομέα Ασφάλισης και Σύνταξης στην Ευρώπη.

Χτυπάν καμπάνες και καμπαναριά

Δύο είναι τα πολύ ανησυχητικά σημείο για την EIOPA: Η πτώση της παραγωγής στις αντασφαλίσεις ζωής και η επιδείνωση της κερδοφορίας του κλάδου γενικών αντασφαλίσεων.
Ένα ακόμα σημείο που προκαλεί ανησυχία είναι το ότι μειώθηκαν τα κεφάλαια των αντασφαλιστών το πρώτο εξάμηνο του 2020, αν και επανήλθαν εν μέρει στο τέλος του έτους.
Οι αντασφαλιστές για να μειώσουν την έκθεση τους στον κίνδυνο, αλλά και να επαναφέρουν τα επίπεδα κερδοφορίας τους, το περασμένο διάστημα μείωσαν τα όρια ανάληψης κινδύνων.
Οι μειώσεις έγιναν ανά περίπτωση, ενώ ταυτόχρονα αύξησαν τα τιμολόγια τους.
Ωστόσο, αυτό κάθε άλλο παρά καλό στην οικονομία κάνει, καθώς η αύξηση της συχνότητας και της σφοδρότητας των φυσικών καταστροφών σε συνδυασμό με την μείωση των αντασφαλιστικών καλύψεων, με στόχο να περιορίσουν οι αντασφαλιστές τις ζημιές που συνεχώς ανακύπτουν από την πανδημία ενδέχεται να προκαλέσουν δεινά στις Ευρωπαϊκές αγορές.
Ένας ακόμα πολύ μεγάλος κίνδυνος είναι τα κυβερνητικά πακέτα διάσωσης και οι επιδοτήσεις που συνεχίζουν να δίνουν οι κυβερνήσεις των κρατών στην Ευρώπη στις επιχειρήσεις.
Οι ζημιές των επιχειρήσεων εν μέρει συγκρατήθηκαν αφού οι κυβερνήσεις έδωσαν χρήμα, ωστόσο δεν ξέρουμε πως έχει χρησιμοποιηθεί το χρήμα αυτό και τι θα γίνει όταν οι κυβερνήσεις άρουν τα μέτρα διάσωσης και η αγορά μείνει ξεκρέμαστη απέναντι σε ένα κίνδυνο που συνεχίζει να υφίσταται.

Όταν οι κυβερνήσεις παύσουν να δίνουν χρήμα

Η εικόνα των κρατών και των επιχειρήσεων θα ξεδιπλωθεί και θα βγουν όλα στην επιφάνεια, τότε.
Και εκείνη την στιγμή οι οίκοι αξιολόγησης θα αναλάβουν δράση και θα εκδίδουν αρνητικές αξιολογήσεις.
Τα πυρά τους θα σκάσουν στον τομέα ασφάλισης και σύνταξης που έχουν κληθεί αν αναλάβουν τον κίνδυνο.
Ωστόσο, αρκετές ζημιές θα είναι ανασφάλιστες καθώς το κενό της κάλυψης μεγαλώνει μία οι αντασφαλισστές δεν ασφαλίζουν.

Ελενα Ερμείδου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης