Τελευταία Νέα
Ασφαλιστικά Νέα

Μεγάλο ενδιαφέρον από μικρομεσαίες επιχειρήσεις για το 10ωρο ελαστικό ωράριο - Τι δείχνουν τα πρώτα στοιχεία της διεύθυνσης απασχόλησης

Μεγάλο ενδιαφέρον από μικρομεσαίες επιχειρήσεις για το 10ωρο ελαστικό ωράριο - Τι δείχνουν τα πρώτα στοιχεία της διεύθυνσης απασχόλησης
Σύμφωνα με πληροφορίες του ΒΝ, ήδη πολλές επιχειρήσεις, εφόσον τέθηκε σε εφαρμογή ο νέος νόμος από την περασμένη Δευτέρα 6/9 προσφεύγουν στο υπουργείο
Σχετικά Άρθρα

Έντονη κινητικότητα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις οι οποίες θα επιχειρήσουν μέσα στο επόμενο διάστημα να κάνουν χρήση στις περιόδους έντονης παραγωγικής διαδικασίας, του νέου νόμου για το ελαστικό ωράριο εβδομαδιαίο ωράριο των 10 ωρών σε αντιπαροχή με επιπλέον άδεια ή ρεπό.
Ταυτόχρονα βρίσκεται σε ισχύ το νέο καθεστώς αδειών με επιπλέον 12 λόγους αδείας.
Σύμφωνα με πληροφορίες του ΒΝ, ήδη πολλές επιχειρήσεις , εφόσον τέθηκε σε εφαρμογή ο νέος νόμος από την περασμένη Δευτέρα 6/9 προσφεύγουν στο υπουργείο και στις αρμόδιες υπηρεσίες του με ερωτήσεις ως προς την ορθότητα της εφαρμογής.
Πρόκειται για επιχειρήσεις που στην πλειονότητά τους απασχολούν μέχρι 30 εργαζόμενους.
Σύμφωνα με τη διεύθυνση Απασχόλησης, δεν αλλάζει η φιλοσοφία του 8ωρου, το οποίο παραμένει αλλά δίνεται μια διαφορετική διευθέτηση του χρόνου μέσα στη συγκεκριμένη αυτή περίοδο (εξάμηνο ή σε μικρότερες χρονικές περιόδους), που πάντως δεν μπορεί να υπερβαίνουν τις 10 ώρες την ημέρα.
Στελέχη της διεύθυνσης απασχόλησης, εκτιμούν ότι μεγάλες επιχειρήσεις με πάνω από 100 εργαζόμενους, ιδιαίτερα στη βαριά βιομηχανία δεν θα κάνουν χρήση διευθέτησης, αλλά χρήση υπερωριών οι οποίες μέσα στο έτους είναι κατά 30 ημέρες περισσότερες με προσαυξημένο ωρομίσθιο κατά 30%.

Επέκταση ωραρίου

Επιχειρήσεις -εργοδότες θα μπορούν να απασχολούν επιπλέον δυο ώρες την ημέρα το προσωπικό και στη συνέχεια να τις συμψηφίζουν για το επόμενο αντίστοιχο διάστημα με μείωση ωραρίου ή με ρεπό ή με ημέρες άδειας ή συνδυασμό μειωμένων ωρών εργασίας και ημερών αναπαύσεως.
Παράλληλα αυξάνεται το ετήσιο πλαφόν των υπερωριών στις 150 ώρες, όταν σήμερα το ανώτατο όριο είναι 48 ώρες ανά 6μηνο για εργαζόμενους σε βιομηχανικές, βιοτεχνικές επιχειρήσεις, εκμεταλλεύσεις και εργασίες και 120 ώρες στους υπόλοιπους κλάδους το έτος, με προσαύξηση του ωρομισθίου κατά 120%.
Η διευθέτηση του χρόνου θα μπορεί να γίνει με ατομική σύμβαση συμφωνίας εργοδότη- εργαζόμενου μόνο εάν δεν υπάρχει συνδικαλιστική οργάνωση της επιχείρησης ή ένωση προσώπων ή δεν επιτευχθεί η κατάρτιση της συλλογικής σύμβασης εργασίας.
Ο εργαζόμενος έχει δικαίωμα να αρνηθεί την παροχή της επιπλέον αυτής εργασίας, αν δεν είναι σε θέση να την εκτελέσει και η άρνηση του δεν είναι αντίθετη με την καλή πίστη.
Αυτή η άρνηση του εργαζομένου να παράσχει την επιπλέον εργασία δεν συνιστά λόγο καταγγελίας της σύμβασης εργασίας του.
Κατά την περίοδο της αυξημένης απασχόλησης η ημερήσια απασχόληση του εργαζομένου δεν επιτρέπεται να υπερβαίνει τις 10 ώρες.

Πώς ρυθμίζεται η επιπλέον απασχόληση

Η διευθέτηση του χρόνου εργασίας καθορίζεται με επιχειρησιακές συλλογικές συμβάσεις εργασίας ή συμφωνία του εργοδότη με συνδικαλιστική οργάνωση της επιχείρησης που αφορά τα μέλη της ή συμφωνία του εργοδότη και του συμβουλίου των εργαζομένων ή συμφωνία του εργοδότη και ένωσης προσώπων.
Η ένωση προσώπων μπορεί να συσταθεί από το 25% τουλάχιστον των εργαζομένων στην επιχείρηση που απασχολεί πάνω από είκοσι εργαζομένους και 15% εφόσον ο συνολικός αριθμός είναι 20 εργαζόμενοι.
Σε περίπτωση που, κατ’ εφαρμογή του συστήματος διευθέτησης του χρόνου εργασίας με ατομική σύμβαση, εργαζόμενος απασχολείται άνω των 9 ωρών ημερησίως κατά την περίοδο αυξημένης απασχόλησης, η 10η ώρα της ημερήσιας απασχόλησης αφαιρείται από τον συνολικό μέγιστο ετήσιο επιτρεπόμενο αριθμό νόμιμων υπερωριών του συγκεκριμένου εργαζομένου.

Σε ισχύ 12 επιπλέον άδειες για εργαζόμενους

Άδεια πατρότητας: 14 ημέρες με αποδοχές έναντι 10 που προβλέπει η Οδηγία και 2 που ισχύει σήμερα
• Προστασία του νέου πατέρα κατά της απόλυσης για 6 μήνες από τη γέννηση του τέκνου. Παραμένει η προστασία της εγκύου και εργαζόμενης μητέρας για 18 μήνες μετά τον τοκετό
• Γονική άδεια 4 μηνών για κάθε γονέα με επιδότηση για πρώτη φορά από τον ΟΑΕΔ για τους 2 μήνες
• Δικαίωμα ευέλικτων ρυθμίσεων (π.χ. τηλεργασία, ευέλικτο ωράριο, μερική απασχόληση) για γονείς και φροντιστές με βάση την Οδηγία 1158/2019
• Απουσία 2 ημέρες κατ’ έτος με αποδοχές για λόγους ανωτέρας βίας
• Άδεια φροντιστή για συγγενείς ή συνοίκους που αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα υγείας 5 ημέρες κατ’ έτος
• Επέκταση της άδειας λοχείας 9 εβδομάδων μετά τη γέννα και στην υιοθεσία τέκνου
• Επέκταση της ειδικής άδειας προστασίας της μητρότητας 6 μηνών με επιδότηση από τον ΟΑΕΔ και στην υιοθεσία τέκνου
• Επέκταση του μειωμένου ωραρίου (άδεια φροντίδας τέκνου) και στην μητέρα που απέκτησε τέκνο με τη διαδικασία της παρένθετης μητρότητας.
• Ειδική άδεια παροχής προστασίας μητρότητας (6 μήνες επιδοτούμενοι από ΟΑΕΔ)
• Άδεια υποβοηθούμενης αναπαραγωγής 7 ημερών με αποδοχές.
• Επεκτείνεται η άδεια 4 ημερών για παρακολούθηση σχολικής επίδοσης και σε παιδιά που φοιτούν σε Ειδικά Σχολεία και σε Ειδικές Δομές για Άτομα με Ειδικές Ανάγκες, ενώ προτεραιοποιούνται οι αιτήσεις γονέων παιδιών με αναπηρία για τη χορήγηση γονικής άδειας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης