Τελευταία Νέα
Ασφαλιστικά Νέα

H Διαφωνία ασφαλισμένου με ασφαλιστική για την αποζημίωση και η διέξοδος της διαιτησίας

H Διαφωνία ασφαλισμένου με ασφαλιστική για την αποζημίωση και η διέξοδος της διαιτησίας
Πριν φτάσουν στο στάδιο κατάθεσης δικαστικών αγωγών, καταγγελιών πάνε στην διαιτησία σύμφωνα με τα όσα προβλέπονται στο ασφαλιστήριο συμβόλαιο
Σχετικά Άρθρα

Πριν φτάσουν στο στάδιο κατάθεσης δικαστικών αγωγών, καταγγελιών όπως πρόσφατα έγραψε το ΒΝ με υποθέσεις πελατών ασφαλιστικών με ασφαλιστικές από στοιχεία που δημοσίευσε ο Συνήγορος του Πολίτη, σε περίπτωση διαφωνίας μεταξύ ασφαλισμένου και ασφαλιστικής εταιρίας για το ποσό της αποζημίωσης, πάνε στην διαιτησία σύμφωνα με τα όσα προβλέπονται στο ασφαλιστήριο συμβόλαιο.

Καθορισμός ασφαλιστικής αποζημίωσης

Σε ότι αφορά στον ασφαλιστικό κλάδο, το ποσό της αποζημίωσης βγαίνει μετά από την διενέργεια μίας πραγματογνωμοσύνης.
Σύμφωνα με την σχετική νομοθεσία, οι πραγματογνωμοσύνες -ασφαλιστικές πραγματογνωμοσύνες σε σχέση με την ευρεία έννοια- σχετίζονται με εξέταση & εκτίμηση ζημιών ή απωλειών και καθορισμό της οφειλόμενης αποζημίωσης.
Οι ασφαλιστικές πραγματογνωμοσύνες σύμφωνα με την νομοθεσία νομοθετικό σχετίζονται με τις περιπτώσεις που υπάρχουν υλικές ζημιές με ή όχι συνεπακόλουθη απώλεια κερδών -στις υλικές ζημιές συμπεριλαμβάνονται τα τροχαία, αεροπορικά, σιδηροδρομικά και ναυτικά ατυχήματα-, σωματικές βλάβες ή θάνατος ή αμιγώς οικονομικές απώλειες.
Ανάλογα με τον ασφαλιστικό κλάδο και τις καλύψεις του ασφαλιστηρίου συμβολαίου, όπως επίσης και το ύψος της οικονομικής αξίωσης για αποζημίωση επιλέγεται η ανάθεση διερεύνησης της υπόθεσης σε πραγματογνώμονα.

Έρευνα και προσδιορισμός ατυχήματος

Όταν αλλάζει ο σκοπός της πραγματογνωμοσύνης, μεταβάλλονται σημαντικά τα χαρακτηριστικά της έρευνας.
Αν, για παράδειγμα ότι το αντικείμενο της πραγματογνωμοσύνης είναι ένα πολύνεκρο θανατηφόρο τροχαίο ατύχημα, κατά την έρευνα των συνθηκών και των αιτιών μεταβάλλεται η σπουδαιότητα και η βαρύτητα των επιμέρους παραγόντων ανάλογα με τον σκοπό της πραγματογνωμοσύνης.
Εισέρχονται με άλλα λόγια άλλοι παράμετροι κατά την αξιολόγησης, εάν ο σκοπός της έρευνας είναι για δικαστική χρήση και άλλοι εάν ο σκοπός είναι η αναθεώρηση των τεχνικών προδιαγραφών κατασκευής των οδών και των οχημάτων.
Στην πρώτη περίπτωση σίγουρα πρέπει στο πλαίσιο της έρευνας να γίνει τοξικολογική ανάλυση των εμπλεκομένων, ενώ στην δεύτερη πρέπει οπωσδήποτε να ληφθούν δείγματα των υλικών κατασκευής του οδοστρώματος. Ούτως η έρευνα των συνθηκών και ο προσδιορισμός των αιτιών της ασφαλιστικής πραγματογνωμοσύνης διαφοροποιείται ανάλογα με τον ασφαλιστικό κλάδο.

Ο καθορισμός αποζημίωσης διέπεται από την νομοθεσία

Θα πρέπει να αναφερθεί ότι ο καθορισμό της αποζημίωσης διέπεται από κανόνες που υπαγορεύονται και από τη νομοθεσία, όπως για παράδειγμα στις ασφαλίσεις περιουσίας όπου προβλέπεται ο κανόνας της υπασφάλισης και στις ασφαλίσεις διεθνών οδικών μεταφορών που διέπονται από την σύμβαση CMR όπου προβλέπεται ανώτατο όριο ευθύνης του μεταφορέα.

Ελενα Ερμείδου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης