Τελευταία Νέα
Ασφαλιστικά Νέα

Οι αντιδράσεις των ασφαλιστικών φέρνουν αλλαγές στο νομοσχέδιο για την ασφάλιση κτιρίων

Οι αντιδράσεις των ασφαλιστικών φέρνουν αλλαγές στο νομοσχέδιο για την ασφάλιση κτιρίων
Κλιματικός νόμος vs βασικές αρχές ασφάλισης
Σχετικά Άρθρα

Μάχεται των βασικών αρχών ασφάλισης η ρύθμιση του υπουργείου Eνέργειας για την ασφάλιση των νέων κτιρίων σε ζώνες τρωτότητας.
Το σχέδιο πάει για αναμόρφωση σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες του ΒΝ.
Οι ασφαλιστικές αδυνατούν να αποτελέσουν μέρος της λύσης του προβλήματος της κλιματικής αλλαγής καθώς το νομοσχέδιο στο άρθρο 19 του, ανατρέπει βασικές αρχές ασφάλισης.
Με την ρύθμιση που προωθείται παραβιάζεται κατάφωρα η βασική φιλοσοφία της ασφαλιστικής επιστήμης, που ορίζει ότι ο ασφαλιστέος κίνδυνος πρέπει να είναι αβέβαιος, μελλοντικός και τυχαία συμβεβηκός αναφέρει η ΠΟΑΔ.
Εν προκειμένω είναι βεβαία η επέλευση κινδύνου, εφόσον επιλέγεται να ασφαλιστούν ακίνητα σε περιοχές υψηλού κινδύνου και μόνον.
Βασικός κανόνας της ασφάλισης είναι η όσο το δυνατόν μεγαλύτερη βάση και διασπορά του κινδύνου προκειμένου να επιτευχθεί το λεγόμενο επαρκές ασφάλιστρο.
Υπό το νέο σχέδιο το ύψος του ασφαλίστρου αν παραμείνει η διάταξη θα είναι απλησίαστο.

Συμπράξεις, κίνητρα, συνεργασία

Η σύμπραξη ιδιωτικού και δημόσιου τομέα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των συνεπειών που υφίστανται οι πολίτες και η θέσπιση κινήτρων για την ασφαλιστική κάλυψη κινδύνων αλλά και η συνεργασία εξ αρχής Πολιτείας και Ασφαλιστικής Αγοράς είναι τα τρία οχήματα που θα οδηγήσουν το άρμα στον προορισμό του χωρίς συγκρούσεις.
Σε περίπτωση δε που προκριθεί η υποχρεωτικότητα της της ασφάλισης αναφέρει η ΠΟΑΔ θα πρέπει η διάταξη να συμπεριλάβει όλα τα ακίνητα που έχουν κατασκευαστεί την τελευταία 25ετία και να ορισθεί ετήσιος έλεγχος διατήρησης της ασφάλισης.
Γνωστοποιήσεις και αναφορές από ασφαλιστικές
Και επειδή ο μηχανισμός δεν δουλεύει με τα συστατικά ενός πυροτεχνήματος.
Θα πρέπει να θεσπισθεί υποχρέωση γνωστοποίησης από πλευράς ασφαλιστικών εταιρειών στον αρμόδιο φορέα, εάν υπάρξει διακοπή ασφάλισης ή μη ανανέωση της ασφάλισης, ώστε να επιβάλλονται στον υπόχρεο οι κυρώσεις που θα προβλεφθούν.
Σύμφωνα με την ΠΟΑΔ το κουβάρι θα ξεμπλεχτεί με την υποχρεωτική ασφάλιση όλων των ακινήτων στην Ελληνική επικράτεια και έναντι όλων των καταστροφικών κινδύνων, συμπεριλαμβανομένου του σεισμού.

Ελ. Ερμείδου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης