Τελευταία Νέα
Ασφαλιστικά Νέα

Ρίχνει ζάρια η κυβέρνηση στην ασφαλιστική αγορά - Ανησυχίες για στασιμοπληθωρισμό

Ρίχνει ζάρια η κυβέρνηση στην ασφαλιστική αγορά - Ανησυχίες για στασιμοπληθωρισμό

Το άρθρο 23 περί υποχρεωτικότητας ασφάλισης νέων κτιρίων σε επικίνδυνες περιοχές του νομοσχεδίου για την κλιματική αλλαγή αποσύρθηκε στις 26 Μαίου το απόγευμα. Τυχαία ή προγραμματισμένα;

Σχετικά Άρθρα

Το ΒΝ σε προγενέστερα ρεπορτάζ ακόμα και πριν χτυπήσει το καμπανάκι λήξης χρόνου της δημόσιας διαβούλευσης είχε ενημερώσει ότι το άρθρο 23 θα αποσύρονταν με στόχο να επανεξεταστεί το περιεχόμενο του. Το άρθρο ολόκληρο ήταν αντίθετο προς τις επιστημονικές αρχές της ασφάλισης. Συνέπεσε, όμως χρονικά η απόσυρση του άρθρου με την 22η διοργάνωση της ΕΑΕΕ στην Υδρα, και λίγο μετά την ομιλία του Αδ. Γεωργιάδη που κάλεσε τους σύνεδρους να στηρίξουν την κυβέρνηση Μητσοτάκη στις επόμενες εκλογές. Τυχαία ή ήταν πολιτικό παίγνιο για να κρατήσει στα ύψη την αδρεναλίνη των ασφαλιστών για τις επόμενες εκλογές;

Μυημένη η αγορά σε πολιτικές υποσχέσεις


Για τους έλληνες ασφαλιστές και μεσίτες αντασφαλίσεων η απόφαση της κυβέρνησης δεν έκανε ούτε κρύο, ούτε ζέστη, καθώς από την μία, αν τίθετο το άρθρο σε εφαρμογή δεν επρόκειτο να (αντ)ασφαλίσουν νεόδμητα κτίρια βέβαιου κινδύνου, οπότε δεν ανησυχούσαν ότι θα αυξηθεί ο δείκτης ζημιών τους και, από την άλλη έχουν μάθει ότι οι πολιτικοί εκάστοτε παράταξης εκμεταλλεύονται τον κλάδο ασφαλειών ανάλογα με τις υποσχέσεις που δίνουν στους ‘πελάτες’ τους.

Ο καθείς όπως θέλει τα αναγνωρίζει


Ο υπουργός Ανάπτυξης δικαιολογήθηκε, τονίζοντας στην ομιλία του πως αν γίνονταν υποχρεωτική η ασφάλιση κτιρίων θα είχε πολιτικό αντίκτυπο εν μέσω μίας πολύ δύσκολης οικονομικής συγκυρίας με οικονομικά προβλήματα και προβλήματα με τον πληθωρισμό. Αντίθετη άποψη που τεκμηριώνεται έχουν οι ασφαλιστές υποστηρίζοντας τα τιμολόγια των ΔΕΚΟ με την εισαγωγή της υποχρεωτικότητας θα εξορθολογίζονταν, λοιπές και διάφορες χρεώσεις που πάνε στο κράτος υπέρ αυτού του σκοπού με αδιαφάνεια θα αποσύρονταν, το κόστος των τιμολογίων θα υποχωρούσε και οι πολίτες θα ήξεραν για ποιους σκοπούν πληρώνουν, αντιστρέφοντας το αρνητικό κλίμα που σήμερα υπάρχει σε θετικό.

Στις καλένδες μέχρι νεωτέρας


Το θέμα της υποχρεωτικότητας ασφάλισης κτιρίων, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ασφαλιστών
θα επανέλθει στο προσκήνιο προεκλογικά με υποσχέσεις, όπως συνηθίζει να γίνεται με τα ανασφάλιστα οχήματα μαζί με την προεκλογική υπόσχεση της κυβέρνησης για την έκπτωση του φόρου σε ασφάλιστρα φυσικών καταστροφών η οποία όπως τόνισε ο υπουργός δεν τηρήθηκε καθώς η κυβέρνηση χρηματοδότησε την οικονομία με 45 δισεκατομμύρια.

Αλ. Σαρρηγεωργίου, ανησυχίες για στασιμοπληθωρισμό

Ανησυχία που απορρέει από τις ισχυρές πληθωριστικές πιέσεις και τον φόβο του στασιμοπληθωρισμού στην αγορά εξέφρασε ο πρόεδρος της ΕΑΕΕ Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου. Ο κος Σαρρηγεωργίου αναφερόμενος στην πανδημία και στην πολεμική σύρραξη μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας μίλησε για τα προβλήματα εφοδιασμού στα μεγάλα διεθνή λιμάνια και για νέα κανονικότητα εκφράζοντας ωστόσο την εμπιστοσύνη του ως προς τον κλάδο, ο οποίος όπως διεμήνυσε κρατά σε ισχυρά επίπεδα την Φερεγγυότητα ΙΙ και κατάφερε να προσελκύσει μεγάλες ξένες επενδύσεις.

Ελ. Ερμείδου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης