Τελευταία Νέα
Ασφαλιστικά Νέα

Πατάει το κουμπί των διασταυρώσεων η ΑΑΔΕ - Έρχονται πρόστιμα στους ανασφάλιστους οδηγούς

Πατάει το κουμπί των διασταυρώσεων η ΑΑΔΕ - Έρχονται πρόστιμα στους ανασφάλιστους οδηγούς
Έρχονται πρόστιμα στους ανασφάλιστους οδηγούς
Σχετικά Άρθρα
Ένα βήμα πριν την αποστολή περί των 500.000 – 600.000 προστίμων προς ανασφάλιστους οδηγούς αυτοκινήτων βρίσκεται η ΑΑΔΕ.
Το υπουργείο τροχοδρομεί το σχέδιο εντοπισμού των ανασφάλιστων οχημάτων και δίνει τέλος σε ένα πρόβλημα που διήρκησε 10 χρόνια με ήξεις, αφίξεις και παραλλαγές.
Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), συγκεκριμένα, ανακοίνωσε ότι ξεκινά την διασταύρωση των στοιχείων για τα ανασφάλιστα οχήματα και την επιβολή προστίμων σε οδηγούς αυτοκινήτων και δικύκλων που δεν έχουν συμμορφωθεί με την υποχρεωτικότητα της ασφάλισης (των ευθυνών τους) σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία.
Το BN ενάμισι μήνα πριν δίνοντας το στίγμα είχε γράψει ότι ο μηχανισμός διασταύρωσης των ανασφάλιστων οχημάτων είναι έτοιμος και η ΑΑΔΕ βρίσκεται ένα βήμα πριν το πάτημα του κουμπιού για την αποστολή προστίμων. Επίσης μία σχεδόν εβδομάδα πριν, το ΒΝ έγραψε ότι «εντός του 2023 θα πρέπει να γίνει η εναρμόνιση της ελληνικής νομοθεσίας με τις διατάξεις της νέας Οδηγίας για την Ασφάλιση Οχημάτων.

Πράσινο φως στις διασταυρώσεις

Η ολοκλήρωση της λειτουργίας του μηχανισμού για τα ανασφάλιστα οχήματα έγινε σε συνεργασία με την ΕΑΕΕ και την αρμόδια επιτροπή για το αυτοκίνητο. Το νομοθετικό πλαίσιο αναμένεται να γίνει πιο απλό ενώ θα επιτρέπει την ηλεκτρονική πρόσβαση στις πληροφορίες των οχημάτων που περιλαμβάνονται στην ψηφιακή υπηρεσία myauto,
Η ψηφιακή πλατφόρμα myauto περιέχει πληροφορίες σχετικά με την θέση του οχήματος αν αυτό βρίσκεται σε προσωρινή ακινησία, σχετικές πληροφορίες από τον τεχνικό έλεγχο που έχει περάσει το αυτοκίνητο (ΚΤΕΟ), αν το αυτοκίνητο έχει περάσει στο μητρώο των κλεμμένων οχημάτων, αν το όχημα έχει πληρώσει τα ετήσια τέλη κυκλοφορίας κ.α. έτσι ώστε να γίνονται αλάνθαστα οι διασταυρώσεις.
Τέλος, εν όψει αλλαγών στην ασφάλιση οχημάτων, σημαντικός θα είναι και ο ρόλος του Επικουρικού Κεφαλαίου Αυτοκινήτου καθώς και του Γραφείου Διεθνούς Ασφάλισης αλλά και της ΕΑΕΕ. Οι προσαρμογές θα πρέπει να υιοθετηθούν σε εθνικό επίπεδο και στο ισχύον θεσμικό πλαίσιο ιδίως σε ό,τι αφορά τον ορισμό του οχήματος και τις διαδικασίες προστασίας των ζημιωθέντων σε περίπτωση αφερεγγυότητας μίας ασφαλιστικής επιχείρησης. Συγκεκριμένα, έως τις 23 Δεκεμβρίου 2023, σύμφωνα με πληροφορίες του ΒΝ, θα πρέπει τα Κράτη – Μέλη να συμμορφωθούν με τις τροποποιήσεις που αναφέρονται στην νέα Οδηγία και αφορούν στην προστασία των ζημιωθέντων έναντι ζημιών που προκαλούνται από ατυχήματα που συμβαίνουν στο κράτος μέλος της διαμονής τους ή σε κράτος-μέλος που δεν διαμένουν.

Ελ Ερμ.
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης