Τελευταία Νέα
Ασφαλιστικά Νέα

Τι συμβαίνει με την ασφάλιση πολεμικών ανταποκριτών από την Ελλάδα

Τι συμβαίνει με την ασφάλιση πολεμικών ανταποκριτών από την Ελλάδα
Δουλειές σε μεγάλα εξειδικευμένα μπροκεράδικα πολέμου δίνει ο πόλεμος Ισραήλ – Χαμάς και λοιπών που άνοιξε η διαιώνιση του διχασμού στην Δυτική Οχθη
Σχετικά Άρθρα
Στην Ελλάδα, τα μπροκεράδικα πολέμου, αρχής γενομένης από τον πόλεμο μεταξύ Ρωσίας-Ουκρανίας, καλύπτουν το ρίσκο των πολεμικών ανταποκριτών που στέλνουν τα κανάλια στην περιοχή του Ισραήλ.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ του ΒΝ σε υψηλότερο αντίτιμο από αυτό της Ουκρανίας, μία και οι πολεμικές συρράξεις που ξεκίνησαν στις 7 Οκτωβρίου του 2023 ενέχουν από πάσα άποψη μεγαλύτερους κινδύνους και σοβαρότερες επιπτώσεις.
Οι ασφαλιστικές καλύψεις Πολεμικών Ανταποκριτών, που βρίσκονται σε εμπόλεμες ζώνες γίνεται κάτω από τις συγκεκριμένους όρους, για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα και περιοχές που θα έχουν οριστεί.
Η DAES για παράδειγμα συνεργάζεται με τρία Συνδικάτα των Lloyds του Λονδίνου τα οποία από την πλευρά τους δίνουν τα ποσοστά και την αντασφάλιση και μόνο για την περιοχή του Ισραήλ. Εξαιρείται για ορισμένους μπροκεράδες ο κίνδυνος στην Λωρίδα της Γάζας.
Το κεφάλαιο κάλυψης δεν είναι σταθερό, μπορεί να αυξομειώνεται ανάλογα με την περιοχή κινδύνου, γεγονός που καθορίζει και τις αποζημιώσεις οι οποίες σε γενικές γραμμές είναι μερική ή ολική ανικανότητα, θάνατος, έξοδα νοσηλείας, και επαναπατρισμός.

Τα συνήθη ασφαλιστήρια προσωπικών ατυχημάτων εξαιρούν τις εμπόλεμες ζώνες

Στο σημείο αυτό μετά από επικοινωνία που είχε το ΒΝ με φορείς της αγοράς ασφάλισης πολέμου θα πρέπει να τονιστεί «κανένας μηχανισμός κάλυψη υγείας, ζωής ή περιουσίας δεν νομιμοποιείται να λειτουργήσει και να αποζημιώσει, σε περιοχές πολέμου αν δεν έχει οριστεί ασφαλιστήριο πολέμου» με άλλα λόγια από ασφαλισμένους παρερμηνεύονται ενίοτε οι καλύψεις υγείας και ζωής , προσωπικών ατυχημάτων καθώς τα συνήθη ασφαλιστήρια εξαιρούν τις εμπόλεμες ζώνες.

Το Δίκαιο της Γενεύης

Οι πολεμικοί ανταποκριτές προστατεύονται από τις Συμβάσεις της Γενεύης, τονίζει η DAES και γενικά, οι δημοσιογράφοι θεωρούνται πολίτες, επομένως έχουν όλα τα δικαιώματα που σχετίζονται με τους αμάχους σε μια πολεμική σύγκρουση .
Το δίκαιο της Γενεύης ασχολείται κυρίως με την προστασία των θυμάτων των εχθροπραξιών, δηλαδή του άμαχου πληθυσμού, τραυματιών κλπ. Το Δικαίο της Γενεύης βασίζεται σε τρεις αρχές: στην διάκριση, αναλογικότητα και τα προληπτικά μέτρα.
Η εφαρμογή αυτών των αρχών συνεπάγεται την εξέταση πρώτα αν ο στόχος είναι στρατιωτικός (αρχή της διάκρισης), αν οι παράπλευρες απώλειες είναι δυσανάλογες προς το στρατιωτικό πλεονέκτημα που αναμένονταν από την επίθεση (αρχή της αναλογικότητας) και συγχρόνως της λήψη των κατάλληλων προληπτικών μέτρων ώστε οι παράπλευρες απώλειες να αποφευχθούν, αν αυτό είναι δυνατό.

Έλενα Ερμείδου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης