Τελευταία Νέα
Ασφαλιστικά Νέα

Τα στοιχεία της απάτης σε βάρος ασφαλιστικών εταιριών - Οι πρακτικές και οι μέθοδοι εντοπισμού

Τα στοιχεία της απάτης σε βάρος ασφαλιστικών εταιριών - Οι πρακτικές και οι μέθοδοι εντοπισμού
Όσο, η ψηφιακή τεχνολογία με την χρήση ειδικού λογισμικού διατείνεται ότι συμβάλλει στον εντοπισμό της ασφαλιστικής απάτης, άλλο τόσο συμβάλλει και στην αύξηση της
Ασυμβατότητα χρόνου, ασύμβατες ζημιές ως προς τις συνθήκες του ατυχήματος και ασυνεπείς δηλώσεις είναι οι κύριοι λόγοι διερεύνησης και εντοπισμού της ασφαλιστικής απάτης σύμφωνα με συζητήσεις που έκανε το ΒΝ με πραγματογνώμονες.
Όσο, η ψηφιακή τεχνολογία με την χρήση ειδικού λογισμικού διατείνεται ότι συμβάλλει στον εντοπισμό της ασφαλιστικής απάτης, άλλο τόσο συμβάλλει και στην αύξηση της.

Σκηνοθετημένες κλοπές επιχειρήσεων

Η ασφαλιστική απάτη δεν περιορίζεται μόνο σε σκηνοθετημένα περιστατικά κλοπής οχημάτων ή τροχαίων ατυχημάτων αλλά, και σε σκηνοθετημένα περιστατικά διάρρηξης κατοικιών, και επιχειρήσεων με στόχο αυτή την φορά, όχι οι απατεώνες του διαδικτύου, αλλά οι ασφαλιστικοί απατεώνες να ‘σπάσουν’ τα ταμεία των ασφαλιστικών.
Ασύμβατες ζημιές ως προς τις συνθήκες του ατυχήματος
Επιχειρηματίας που δήλωσε διάρρηξη πάνω σε ψευδή στοιχεία και ψευδείς ισχυρισμούς διευκρινίζουν στο ΒΝ εντοπίστηκε μετά από έρευνα πραγματογνωμόνων.
Οι αναλύσεις, και τα στοιχεία της πραγματογνωμοσύνης απέδειξαν ότι τα περιουσιακά στοιχεία που δήλωσε ο επιχειρηματίας πως απώλεσε ‘εκλάπησαν’ πριν ο συναγερμός μπει σε λειτουργία.

Οι έρευνες, στην συνέχεια, εστίασαν σε συγκεκριμένους στόχους με αποτέλεσμα η απάτη να εξιχνιαστεί.

Αλλά συνήθη δείγματα εντοπισμού ασφαλιστικής απάτης είναι οι ζημιές που ήδη προϋπήρχαν, ζημιά σε συντομότατο χρονικό διάστημα από την ημερομηνία έναρξη της ασφάλισης, αλλά και η προσθήκη ειδικών καλύψεων που διασταυρώνονται με τις υποτιθέμενες απώλειες, οι μαρτυρίες συγγενών, συναδέλφων, η υπερτιμολόγηση, ακόμα και οι ζημιές που ασφαλίζονται στον ίδιο ασφαλιστή.
Ή οι ζημιές που γίνονται την νύχτα, σε ερημικές περιοχές, όπως πρόσφατα όταν έγινε μεγάλος ντόρος για κλοπή αυτοκινήτου σε μεγάλο τηλεοπτικό κανάλι.
Ένα ακόμα δείγμα που κινεί τις υποψίες είναι ο έλεγχος εγγράφων στα οποία διαπιστώνεται παραποίηση.

Σήμερα 13 Νοεμβρίου παρουσιάζει η ΕΑΕΕ τα νέα στοιχεία για την απάτη

Εν αναμονή των νέων στοιχείων που θα παρουσιάσει η ΕΑΕΕ σήμερα 13 Νοεμβρίου 2023, το 2022, όπως είχε γράψει το ΒΝ, η ασφαλιστική κατέγραψε μεγάλη αύξηση σε χώρες της Ευρώπης.
Στο αποτέλεσμα αυτό σύμφωνα με διεθνείς μελέτες οδήγησε η ανιστόρητη εκτίναξη του κόστους ζωής στην Ευρώπη, η βιαιότητα των μέτρων για την καταστολή της επιδημίας, οι συμφωνίες που είχαν κλειστεί για την παραγωγή, μεταφορά και αποθήκευση ενέργειας και εν συνεχεία τα μέτρα που επέβαλλε η Ευρώπη στον Ρώσο-Ουκρανικό πόλεμο τα οποία σήμερα, αν και λέγονταν αποδεικνύονται φιάσκο.
Τα παραπάνω συνετέλεσαν στην διάλυση των κρατικών μηχανισμών, στην ενίσχυση του λαθρεμπορίου, στις απάτες, τις στημένες διαρρήξεις και κλοπές, τις υπεξαιρέσεις.
Σύμφωνα με την Allianz HB η ασφαλιστική απάτη το 2022 σημείωσε διψήφια αύξηση 11,2% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, η οποία αναφέρει πως, αν και ο αριθμός των υποθέσεων μειώθηκε, το κόστος για κάθε υπόθεση (περιστατικό) αυξήθηκε και μάλιστα σε επίπεδα ρεκόρ.
Ελ. Ερμείδου

www.bankingnews.gtr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης