Τελευταία Νέα
Ασφαλιστικά Νέα

Έξι μήνες προθεσμία στους δικαιούχους του προγράμματος «Ανακαινίζω - Νοικιάζω»

Έξι μήνες προθεσμία στους δικαιούχους του προγράμματος «Ανακαινίζω - Νοικιάζω»
Οι όροι για την επιδότηση της μετατροπής κλειστού ακινήτου σε ακίνητο που θα ενοικιαστεί
Χρονοδιάγραμμα 6 μηνών δίνει η υπουργική απόφαση για το πρόγραμμα «Ανακαινίζω-Νοικιάζω» που μπαίνει σε εφαρμογή προκειμένου οι 12.500 δικαιούχοι της επιδότησης με 10.000 να μετατρέψουν σε κατοικήσιμα τα κλειστά ακίνητα.
Όπως έγραψε την περασμένη Παρασκευή η «Α» όσοι μπουν στο πρόγραμμα θα επιδοτηθούν με 10.000 ευρώ από τα οποία τα 4.000 θα είναι άμεσα καταβλητέα για τα πρώτα έξοδα.
Η υπουργική απόφαση που περιλαμβάνει τους όρους δανειοδότησης, έχει ως στόχο την αύξηση του διαθέσιμου κτιριακού αποθέματος προς εκμίσθωση και κατ' επέκταση της προσφοράς κατοικίας, μέσω της επανάχρησης κενών κατοικιών, που χρήζουν επισκευής ή ανακαίνισης.
Η επιδότηση ανέρχεται στο 40% των πραγματοποιηθεισών δαπανών και αρμόδιος φορέας για την υλοποίηση, διαχείριση και παρακολούθηση του Προγράμματος ορίζεται η ΔΥΠΑ.
Κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να υποβάλει αίτηση για ένα ακίνητό του με χρήση κατοικίας.
Δεν είναι επιτρεπτή η υποβολή περισσότερων της μίας αιτήσεων για το ίδιο ακίνητο.
Σε περίπτωση ύπαρξης περισσότερων του ενός κυρίων ή επικαρπωτών επί του ακινήτου, την αίτηση του παρόντος μπορεί να υποβάλει μόνον ο ένας εξ αυτών, με την προϋπόθεση της συγκατάθεσης των υπολοίπων συγκυρίων/συνεπικαρπωτών.

Ο έλεγχος επιλεξιμότητας του ακινήτου περιλαμβάνει τη διασταύρωση των απαιτούμενων πληροφοριών και την άντληση, ιδίως, των εξής στοιχείων: α) της κατηγορίας του ακινήτου, β) της έκτασης του ακινήτου, γ) του είδους του εμπράγματου δικαιώματος του αιτούντος επί του ακινήτου και του ποσοστού που αυτός κατέχει, δ) του ετήσιου οικογενειακού του εισοδήματος, ε) της αξίας της ακίνητης περιουσίας του, κλπ.
Με βάση την τελευταία δήλωση στοιχείων ακινήτου (Ε9) του αιτούντος, από την οποία είναι αναγκαίο να προκύπτει ότι το προς επιδότηση ακίνητο αποτελεί κατοικία, διαμέρισμα ή μονοκατοικία, η επιφάνεια των κύριων χώρων του ανέρχεται έως τα εκατό (100) τετραγωνικά μέτρα (τ.μ.).

Υπαγωγή στο Πρόγραμμα

Στην εγκριτική απόφαση υπαγωγής στο Πρόγραμμα, αναγράφεται/-ονται ο/οι Α.Τ.Α.Κ. του υπό ένταξη ακινήτου, β) το ποσό της προϋπολογιζόμενης ανακαίνισης, το ποσό της επιδότησης, το οποίο υπολογίζεται επί του ποσού του υποβληθέντος προϋπολογισμού του συνόλου των δαπανών επισκευής και ανακαίνισης και το οποίο ανέρχεται στο 40% του συνόλου των δαπανών και σε κάθε περίπτωση δεν μπορεί να υπερβαίνει το ύψος των 4.000 ευρώ.

Επιλέξιμες Δαπάνες


Δαπάνες για εργασίες ανακαίνισης και επισκευής του επιλέξιμου ακινήτου.
Ενδεικτικά, τέτοιου είδους εργασίες περιλαμβάνουν ανακαίνιση χώρων μπάνιου, ειδών υγιεινής ή χώρων κουζίνας, αντικατάσταση πόρτας εισόδου και εσωτερικών θυρών, αντικατάσταση ή επισκευή ερμαρίων, αντικατάσταση δαπέδων, αντικατάσταση ή επισκευή ηλεκτρολογικών και υδραυλικών εγκαταστάσεων, αντικατάσταση ή επισκευή δομικών στοιχείων, επιχρισμάτων, πλακιδίων, χρωματισμών και λοιπές αντίστοιχες εργασίες.
β) Δαπάνες για αγορά προϊόντων και υλικών που είναι απαραίτητα για τις εργασίες που περιγράφονται στην περ. α' Η μέγιστη επιλέξιμη δαπάνη ορίζεται έως του συνολικού ποσού των επτακοσίων ευρώ (700 €).

Απόδειξη και έλεγχος δαπανών

Η πληρωμή των επιλέξιμων δαπανών πραγματοποιείται από τον δικαιούχο, υποχρεωτικά και αποκλειστικά με ηλεκτρονικό τρόπο.
Η πραγματοποίηση των πληρωμών για τις επιλέξιμες δαπάνες θα πρέπει να έχει λάβει χώρα εντός 6 μηνών από την ημερομηνία έκδοσης της εγκριτικής απόφασης.

Εκμίσθωση Ακινήτου

Μετά την πραγματοποίηση των πληρωμών των επιλέξιμων δαπανών, ο δικαιούχος υποχρεούται να προβεί στην εκμίσθωση του επιλέξιμου ακινήτου για χρονικό διάστημα 3 ετών, με υποβολή της Δήλωσης Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης Ακίνητης Περιουσίας στο Πληροφοριακό Σύστημα Μισθώσεων Ακίνητης Περιουσίας της Α.Α.Δ.Ε. συμπληρώνοντας τον/τους Α.Τ.Α.Κ. του ακινήτου, εντός εννέα (9) μηνών από την έκδοση της εγκριτικής απόφασης του άρθρου
Το ακίνητο δεν μπορεί να εκμισθωθεί σε νομικά πρόσωπα, ενώ παράλληλα, δεν είναι δυνατή ούτε η υπεκ-μίσθωση ή η παραχώρηση χρήσης του ακινήτου.

Εκταμίευση επιδότησης

Στην απόφαση πληρωμής της επιδότησης, η οποία εκδίδεται αυτοματοποιημένα από την ειδική εφαρμογή του Προγράμματος μετά την εκμίσθωση του ακινήτου αναγράφεται το ποσό των επιλέξιμων δαπανών που πραγματοποιήθηκαν και επαληθεύτηκαν.
Οι αρμόδιες υπηρεσίες της Δ.ΥΠ.Α. πιστώνουν εντός 30 ημερών από την ημερομηνία έκδοσης της απόφασης πληρωμής της επιδότησης, το εναπομείναν ποσό της επιδότησης που αναγράφεται στην απόφαση πληρωμής.
Σε περίπτωση που διαπιστωθεί ότι, μετά την οριστική υποβολή και επεξεργασία της, η αίτηση εκ παραδρομής ή τεχνικής αστοχίας, έχει εγκριθεί χωρίς να πληρούνται οι απαιτούμενες προϋποθέσεις, η εγκριτική απόφαση ανακαλείται.

Αντώνης Βασιλόπουλος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης