Τελευταία Νέα
Ασφαλιστικά Νέα

Ασφάλιση Φυσικών Καταστροφών - Οι παραλείψεις, τα κενά και η υπασφάλιση που αποδυναμώνουν τον στόχο

Ασφάλιση Φυσικών Καταστροφών - Οι παραλείψεις, τα κενά και η υπασφάλιση που αποδυναμώνουν τον στόχο
Καθοριστική η παρουσία του ΕΕΑ στην διαμόρφωση του υπό διαμόρφωση σχεδίου νόμου της κυβέρνησης για την υποχρεωτική ασφάλιση επιχειρήσεων

Τέσσερεις παρεμβάσεις κάνει ο πρόεδρος του ΕΕΑ Ιωάννης Χατζηθεοδοσίου μαζί με τον γενικό γραμματέα του ΕΕΑ της Επιτροπής για την Ασφαλιστική Διαμεσολάβηση,  Δημήτρη Γαβαλάκη στο σχέδιο νόμου της κυβέρνησης. Εφιστά την προσοχή του υπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Βασίλη Κικίλια και των υφυπουργών  Χρήστου Τριαντόπουλου και Ευάγγελου Τουρνά. ως προς το περιεχόμενο των μέτρων που αφορούν τα όρια της υποχρεωτικής ασφάλισης και το ποσοστό κάλυψης των ασφαλισμένων επιχειρήσεων. Θεωρούν ατόπημα την εξαίρεση από την συμμετοχή εκπροσώπου του Κλάδου των Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών στο Συμβούλιο Ιδιωτικής Ασφάλισης έναντι Φυσικών Καταστροφών καθώς και την απουσία συμμετοχής της Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδος στο Συμβούλιο Ιδιωτικής Ασφάλισης.

Τι ζητά το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών

1. Θεωρείται απαραίτητη η συμμετοχή εκπροσώπου του Κλάδου των Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών στο Συμβούλιο Ιδιωτικής Ασφάλισης έναντι Φυσικών Καταστροφών καθώς αυτό δεν έχει προβλεφθεί και θεωρείται ουσιώδης παράλειψη.

2. Να διαμορφωθεί στο ένα εκατομμύριο ευρώ (1 εκατ. ευρώ) το όριο για την υποχρεωτική ασφάλιση επιχειρήσεων αντί των 2 εκατ ευρώ που θεσπίζει το σ/ν. Και αυτό διότι με την μείωση του ορίου θα καλυφθεί μεγαλύτερο ποσοστό επιχειρήσεων, οι οποίες θα πρέπει να λάβουν την σχετική μέριμνα ασφάλισης, περιορίζοντας έτσι σημαντικά το ποσοστό των επιχειρήσεων, που δεν θα είναι υποχρεωμένες για ασφάλιση έναντι πυρκαγιάς από φυσικά αίτια, πλημμύρας και σεισμού.

3. Όσον αφορά το ποσοστό κάλυψης των ασφαλισμένων επιχειρήσεων που το σ/ν αναφέρεται σε "ποσοστό τουλάχιστον εβδομήντα τοις εκατό (70%) της αξίας του συνόλου του ενεργητικού"  θεωρούμε ορθότερο το ποσοστό αυτό να προσδιοριστεί κατόπιν διαβουλεύσεων με τους αρμόδιους φορείς σε σχετική Υπουργική Απόφαση, προκειμένου να αποφευχθούν φαινόμενα υποασφάλισης ή και υπερασφάλισης. Έτσι θα επιτευχθεί ορθότερη κάλυψη στον κίνδυνο από υλικές ζημιές που θα προκληθούν στις ιδιόκτητες κτιριακές εγκαταστάσεις, καθώς και σε λοιπά στοιχεία ενεργητικού της επιχείρησης, όπως τον εξοπλισμό, τις πρώτες ύλες, τα εμπορεύματα, τα φορτηγά αυτοκίνητα και αυτοκίνητα επαγγελματικής χρήσης, τα μέσα παραγωγής και τα αποθηκευμένα προϊόντα.

 4. Είναι κρίσιμο να υπάρχει στο Συμβούλιο Ιδιωτικής Ασφάλισης έναντι Φυσικών Καταστροφών και παρουσία ενός ισχυρού θεσμικού κεντρικού φορέα όπως η Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδος. Η παρουσία εκπροσώπου της θα εισφέρει σημαντικά στην εκπλήρωση των σκοπών του εν λόγω Παρατηρητηρίου μεταφέροντας τις απόψεις και τα ζητήματα τόσο των επιχειρήσεων, όσο και ασφαλιστικών διαμεσολαβητών. 

Τα σημεία αυτό τονίζουν είναι απαραίτητο να υιοθετηθούν από την κυβέρνηση καθώς θα συμβάλλουν στην καλύτερη εφαρμογή του σ/ν, θα προσφέρουν στην αποτελεσματικότητα των όσων ο νομοθέτης ορίζει και θα αποδώσουν μια πιο πραγματική εικόνα στην λειτουργικότητα της πρόθεσης της κυβέρνησης για την κάλυψη των επιχειρήσεων από τις φυσικές καταστροφές.

Ενωση Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος – απούσα για την ώρα από την διαβούλευση

Για το θέμα των φυσικών καταστροφών η ΕΑΕΕ σε συνεντεύξεις Τύπου έχει πολλάκις τοποθετηθεί .Τελευταία απαντώντας και στο ΒΝ πάνω στο θέμα της ασφάλισης των επιχειρήσεων. Ο πρόεδρος της ΕΑΕΕ Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου στο συνέδριο των (αντ)ασφαλιστών στην Υδρα στις 23 Μαίου 2024, μιλώντας αρχικά σε διεθνές κοινό προέτρεψε την κυβέρνηση να χαμηλώσει τον πήχυ της υποχρεωτικής ασφάλισης των επιχειρήσεων στο 1 εκατομμύριο τζίρο από 2 εκατομμύρια ευρώ. Τονίστηκε μεταξύ άλλων ότι οι επιχειρήσεις που έχουν πληγεί από καταστροφές τα τελευταία χρόνια δεν θα λάβουν τα ποσά που διεκδικούν από την κρατική στήριξη.

Ενδιαφέρον έχει η παρέμβαση αντιστράτηγου στην διαβούλευση ο οποίος τονίζει πως «Εφόσον η φιλοσοφία του παρόντος σχεδίου νόμου γενικώς και ειδικότερα του άρθρου αυτού είναι η υποχρεωτική ασφάλιση των επιχειρήσεων υπό τους προβλεπόμενους από αυτό όρους και προϋποθέσεις, θα πρέπει να προβλεφτούν και ασφαλιστούν όλοι οι κίνδυνοι από φυσικές καταστροφές και όχι μόνον οι συγκεκριμένοι τρεις πιο συνήθεις».

Το σχέδιο νόμου

Επιχειρήσεις με ετήσια ακαθάριστα έσοδα, κατά το εκάστοτε προηγούμενο φορολογικό έτος, άνω των δύο εκατομμυρίων (2.000.000) ευρώ ασφαλίζονται υποχρεωτικά έναντι πυρκαγιάς από φυσικά αίτια, πλημμύρας και σεισμού.

2. Η ασφάλιση καλύπτει κατ’ ελάχιστον τον κίνδυνο από υλικές ζημιές που προκαλούνται από κινδύνους στις ιδιόκτητες κτιριακές εγκαταστάσεις, καθώς και σε λοιπά στοιχεία ενεργητικού της επιχείρησης, όπως τον εξοπλισμό, τις πρώτες ύλες, τα εμπορεύματα, τα φορτηγά αυτοκίνητα και αυτοκίνητα επαγγελματικής χρήσης, τα μέσα παραγωγής και τα αποθηκευμένα προϊόντα, και για ποσοστό τουλάχιστον εβδομήντα τοις εκατό (70%) της αξίας του συνόλου του παραπάνω ενεργητικού.

3. Εάν δεν τηρηθεί η υποχρέωση του παρόντος, επιβάλλεται αυτοτελές διοικητικό πρόστιμο ύψους πέντε χιλιάδων (5.000) ευρώ στην υπόχρεη επιχείρηση. Η υπόχρεη επιχείρηση οφείλει, εντός τριάντα (30) ημερών από την κοινοποίηση της πράξης επιβολής του προστίμου, να συμμορφωθεί με την υποχρέωση της παρ. 1, διαφορετικά το πρόστιμο επιβάλλεται στο διπλάσιο του αρχικώς επιβληθέντος.

4. Οι υπόχρεες σε ασφάλιση επιχειρήσεις εξαιρούνται από κάθε επιχορήγηση κρατικής αρωγής για υλικές ζημιές στα περιουσιακά στοιχεία από την επέλευση των κινδύνων της συμπεριλαμβανομένης της στεγαστικής συνδρομής.

Ελενα Ερμείδου

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης