Basket Talk

EuroLeague - Final 4: Μάχη «γιγάντων» για μία κούπα (video)

EuroLeague - Final 4: Μάχη «γιγάντων» για μία κούπα (video)
Η ώρα της στέψης έφτασε και η Μπαρτσελόνα μαζί με την Αναντολού Εφές θα διεκδικήσουν στον μεγάλο τελικό της Εuroleague (21:30) το βαρύτιμο τρόπαιο.
Σχετικά Άρθρα
Μπαρτσελόνα και Αναντολού Εφές πέρασαν από χίλια κύματα φέτος για να φτάσουν μέχρι αυτό το σημείο. Σε μία ιδιαίτερη και ξεχωριστή σεζόν λόγω των συνθηκών, οι προσωπικότητες των αθλητών των δύο ομάδων αλλά και τα μπάτζετ... μίλησαν.

Οι Ισπανοί και οι Τούρκοι ήταν δύο από τα ακλόνητα φαβορί της φετινής σεζόν για να φτάσουν μέχρι αυτό το σημείο και αυτό το απέδειξαν μέσα στο παρκέ, καθώς είχαν τις πιο σταθερές παρουσίες καθ' όλη την διάρκεια της αγωνιστικής περιόδου. Από την μία οι Καταλανοί τερμάτισαν στην πρώτη θέση στην regular season με 24-10 ρεκόρ, ενώ δύο θέσεις πιο πίσω η Εφές με 22-12.

Με πλεονέκτημα έδρας στα play offs και οι δύο ομάδες χρειάστηκαν το Game 5 απέναντι σε Ζενίτ και Ρεάλ Μαδρίτης αντίστοιχα για να προκριθούν στο Final Four της Κολωνίας. Παράλληλα η παρουσία τους στον τελικό κρίθηκε την τελευταία στιγμή στους ημιτελικούς της Παρασκευής και στο τελευταίο σουτ των αναμετρήσεων.

cory.jpg

Αυτή πρόκειται να είναι η πρώτη φορά στην ιστορία της διοργάνωσης, όπου το συγκεκριμένο ζευγάρι θα διασταυρώσει τα ξίφη του στον τελικό. Η ομάδα του Εργκίν Αταμάν θα δώσει το παρών για δεύτερη συνεχόμενη σεζόν, με στόχο να διεκδικήσει τον τίτλο που δεν χάρηκε τις δύο περασμένες αγωνιστικές περιόδους, για διαφορετικούς λόγους, και αυτόματα να γίνει η δεύτερη ομάδα από την γειτονική χώρα που φτάνει σε αυτή την διάκριση.

Από την άλλη οι «μπλαουγκράνα» θα επιδιώξουν να «ράψουν» το τρίτο αστέρι στην φανέλα τους, ενώ η τελευταία παρουσία τους στον μεγάλο τελικό είναι από το 2010 στο Παρίσι και όταν αντιμετώπιζε τον Ολυμπιακό. Ενόψει της κρίσιμης αναμέτρησης, οι Καταλανοί κάθονται σε αναμμένα κάρβουνα όσον αφορά τον τραυματισμό του Νικ Καλάθη, όπου η συμμετοχή του θα κριθεί την τελευταία στιγμή.

ataman_1.jpg

Οι Τούρκοι έχουν πάρει... τον αέρα των Καταλανών


Η ομάδα του Εργκίν Αταμάν μπορεί να μην έχει «γευτεί» την χαρά της κατάκτησης κάποιου ευρωπαϊκού τίτλου, όμως φαίνεται πως έχει βρει τα «κουμπιά» της Μπαρτσελόνα. Στα μεταξύ τους παιχνίδια στην κανονική διάρκεια φέτος, ήταν η μεγάλη νικήτρια και στους δύο αγώνες, επικρατώντας στην Κων/πολη με σκορ 86-79, ενώ στην Βαρκελώνη με 88-86.

Καλό πρόσωπο έδειξε και στις πιο προηγούμενες αναμετρήσεις τους, καθώς στα τελευταία επτά ματς, η Εφές έχει πανηγυρίσει πέντε νίκες και ελπίζει απόψε να διευρύνει το σερί που έχει δημιουργήσει.

Η «μονομαχία» των προπονητών

Σαρούνας Γιασικεβίτσιους και Εργκίν Αταμάν θα προσπαθήσουν να επιβιώσουν στη δική τους μονομαχία... σκάκι και με τα κρυφά χαρτιά και τις στρατηγικές τους θα στοχεύσουν στην εξολόθρευση του αντιπάλου. Ο Εργκίν Αταμάν μπορεί να περηφανεύεται ότι διαθέτει περισσότερη εμπειρία από αυτό το πόστο στη συγκεκριμένη φάση της διοργάνωσης, ενώ για τον Λιθουανό τεχνικό είναι κάτι πρωτόγνωρο, στην πιο μικρή του προπονητική θητεία. Αυτό δεν ισχύει όμως από την πλευρά της καριέρας του ως αθλητής, καθώς έχει κατακτήσει τον τίτλο τέσσερις φορές.

saras_1.jpg

Εφόσον ο Σαρούνας Γιασικεβίτσιους φύγει χαμογελαστός από την αποψινή αναμέτρηση, τότε θα μπει σε ένα πολύ κλειστό κλαμπ. Συγκεκριμένα θα γίνει μόλις ο τρίτος, που θα έχει κατακτήσει τον τίτλο και ως παίκτης και ως προπονητής, μετά τους Λόλο Σάινθ και Σβέτισλαβ Πέσιτς. Πάντως το μόνο σίγουρο είναι ότι όποιο και να είναι το αποτέλεσμα θα προστεθεί ακόμη ένας τεχνικός με αυτή την διάκριση στο ενεργητικό του.

mirotic_1_1.jpg

Το δυνατό «χαρτί» της Μπαρτσελόνα:
Οι Καταλανοί για να βρίσκονται στη συγκεκριμένη θέση απόψε και να διεκδικούν τον τρίτο ευρωπαϊκό τίτλο της ιστορίας τους χρειάστηκαν το καλάθι - δίποντο του Κόρι Χίγκινς 0.8" πριν το τέλος. Όμως για να οδηγήσουν τον αγώνα σε αυτό το σημείο χρειάστηκαν την πολύτιμη συνεισφορά των Νίκολα Μίροτιτς και Νικ Καλάθη.

Δύο παίκτες με τεράστια επιρροή στο παιχνίδι των Καταλανών. Από την μία ο δεινός εκτελεστής και από την άλλη ο «εγκέφαλος» της ομάδας. Αυτό αποτυπώθηκε και στην στατιστική του αγώνα με την Αρμάνι Μιλάνο, όπου ο Μίροτιτς σημείωσε 21 πόντους, 6 ριμπάουντ, 4 ασίστ, 1 κλέψιμο, 1 τάπα και 8 κερδισμένα φάουλ σε 28 λεπτά συμμετοχής, συγκεντρώνοντας 28 βαθμούς στο σύστημα αξιολόγησης.

calathes.jpg

Ο Έλληνας γκαρντ δεν είχε να ζηλέψει τίποτα, ο οποίος αποδείχθηκε αρκετά ψύχραιμος στις δύσκολες στιγμές και σε περίπου 26 λεπτά σημείωσε 17 πόντους, 6 ασίστ, 4 ριμπάουντ, 2 μπλοκ και 4 κερδισμένα φάουλ.

gasol_1.jpg

Ο αφανής ήρωας:
Αν και έλειπε καιρό από την Ευρώπη για χατίρι του ΝΒΑ, η παρουσία του στον ημιτελικό ήταν αισθητή. Ο Πάου Γκασόλ δείχνει αποφασισμένος να κατακτήσει τον μοναδικό τίτλο που του λείπει από την πλούσια τροπαιοθήκη. Με την συμμετοχή του στον ημιτελικό έγινε ο γηραιότερος παίκτης σε Final Four, σε ηλικία 40 ετών και 10 μηνών και άφησε πίσω του τον Ντέρικ Σαπρ.


Η παρουσία του δεν ήταν τυπική αλλά ουσιώδης στο παιχνίδι. Ήταν ο άνθρωπος που έδωσε ώθηση την κατάλληλη στιγμή και σε 11 λεπτά σημείωσε 10 πόντους με 2/2 τρίποντα.

micic_1.jpg

Το δυνατό «χαρτί» της Αναντολού Εφές:
Ο Βασίλιε Μίτσιτς απέδειξε για ακόμη μία φορά ότι αποτελεί την ηγετική «φιγούρα» της Αναντολού Εφές φέτος και λίγο πριν ανοίξει... τα φτερά του για το ΝΒΑ, θέλει να εκπληρώσει την επιθυμία των οπαδών της ομάδας τα τελευταία τρία χρόνια. Στον ημιτελικό αγωνίστηκε ως πραγματικός MVP και πριν αποβληθεί με πέντε φάουλ πρόλαβε να σημειώσει 25 πόντους, 6 ασίστ και 3 ριμπάουντ.


Ο αφανής ήρωας:
O Σερτάκ Σανλί είναι η ευχάριστη έκπληξη ολόκληρης της χρονιάς και φάνηκε ότι δεν είναι ένα απλό «πυροτέχνημα» στις εύκολες καταστάσεις. Ο Τούρκος αθλητής έπαιξε καθοριστικό ρόλο στον ημιτελικό και προσαρμόστηκε με μεγάλη ευκολία πάνω στους ψηλούς της ΤΣΣΚΑ Μόσχας.

sanli_1.jpg

Σε 26 λεπτά συμμετοχής πέτυχε 19 πόντους, μάζεψε 8 ριμπάουντ και μοίρασε 3 μπλοκ, δημιουργώντας προβλήματα και στις δύο πλευρές του γηπέδου. Ο Σερτάκ Σανλί τράβηξε από τα... μαλλιά την ευκαιρία που του δόθηκε και πλέον έχει ανέβει επίπεδο.

Νίκος Τσώτας

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης