Basket Talk

Λεμπρόν - Κάρι: Πρώτη απουσία τους σε τελικό του ΝΒΑ μετά το 2010 (video)

Λεμπρόν - Κάρι: Πρώτη απουσία τους σε τελικό του ΝΒΑ μετά το 2010 (video)

Μετά από 10 συνεχόμενα χρόνια αδιάκοπης παρουσίας, Λεμπρόν Τζέιμς και Στεφ Κάρι δεν θα δώσουν φέτος το παρών στους τελικούς του ΝΒΑ.

Σχετικά Άρθρα

Όλα τα ωραία έχουν πάντα ένα τέλος λέει ο σοφός λαός και αυτό εφαρμόστηκε και στην περίπτωση των Λεμπρόν Τζέιμς και Στεφ Κάρι. Οι δύο σούπερ σταρ αθλητές του ΝΒΑ, εκτός ότι συγκαταλέγονται ανάμεσα στους πιο ακριβοπληρωμένους παίκτες στον κόσμο, έχουν τεράστια επιρροή στο νεανικό κοινό, έχουν αλλάξει τις ισορροπίες στο κορυφαίο πρωτάθλημα του κόσμου τα τελευταία χρόνια και έχουν αφήσει χαραγμένο το στίγμα τους.

Εκτός όμως απ' όλα αυτά που είναι κοινώς γνωστά στους περισσότερους, εκείνο που κάνει ιδιαίτερη εντύπωση είναι ότι από το 2011 μέχρι και τους περσινούς τελικούς ήταν πιστοί στο ραντεβού τους με τους τελικούς του ΝΒΑ. Για την ακρίβεια ένας εκ των δύο παικτών βρισκόταν με την εκάστοτε ομάδα τους μέχρι το τέλος της διαδρομής και διεκδικούσε τον πολύτιμο τίτλο.

Οι Λος Άντζελες Λέικερς μετά το «χαστούκι» που δέχθηκαν από τους Φοίνιξ Σανς στο πρώτο γύρο των play offs, αποκλείστηκαν με 4-2 και αυτή αναμένεται να είναι η πρώτη φορά στην καριέρα του Λεμπρόν Τζέιμς όπου έμεινε εκτός από την συγκεκριμένη φάση. Παράλληλα και οι Γκόλντεν Στέιτ Ουόριορς ''αποχαιρέτησαν'' από την φάση των play-in, όπου αρχικά ηττήθηκαν από τους Λέικερς και στην πορεία από τους Μέμφις Γκρίζλις.

cbcbc.jpg

Δύο αθλητές - πρότυπα, με διαφορετικά χαρακτηριστικά, διαφορετική θέση, ο καθένας με τον δικό του στυλ και την δική του «πινελιά», άλλαξαν τον τρόπο παιχνιδιού και έθεσαν νέους κανόνες. Όλα αυτά όμως μετουσιώθηκαν και σε τίτλους, δημιουργώντας την δική τους «δυναστεία» την τελευταία δεκαετία με τις ομάδες στις οποίες αγωνίστηκαν.

Από την μία ο Λεμπρόν Τζέιμς βρέθηκε σε εννέα τελικούς και κατέκτησε τέσσερις τίτλους με τρεις διαφορετικές ομάδες, ενώ ο Στεφ Κάρι επανέφερε στο προσκήνιο τους «πολεμιστές» και τους οδήγησε σε πέντε συνεχόμενους τελικούς και τρεις τίτλους.

Η «καυτή» τριπλέτα των Χιτ και η επιστροφή στην κορυφή

Το καλοκαίρι του 2010 έγινε το μεγάλο «μπαμ» και δημιουργήθηκε η νέα μεγάλη υπερδύναμη του ΝΒΑ με τους Λεμπρόν Τζέιμς και Κρις Μπος να μετακομίζουν στους Χιτ, ώστε να συναντήσουν εκεί τον Ντουέιν Ουέιντ. Τα δεδομένα στην Ανατολή και ολόκληρο το ΝΒΑ άλλαξαν με την συνύπαρξη αυτών των τριών παικτών και αυτό θέλησαν να το δείξουν από την πρώτη κιόλας σεζόν. Έφτασαν μέχρι τους τελικούς, όμως εκεί αντιμετώπισαν τους Ντάλας Μάβερικς, του «διψασμένου» Ντιρκ Νοβίτσκι, με αποτέλεσμα οι Τεξανοί να κάνουν την έκπληξη (4-2) και να προσγειώσουν απότομα την ομάδα του Έρικ Σποέλστρα.

opopo.jpg

Αυτή η απογοήτευση μετατράπηκε σε δύναμη και κίνητρο για τους Χιτ, οι οποίοι επέστρεψαν αποφασισμένοι την επόμενη σεζόν και στους τελικούς είχαν να αντιμετωπίσουν τους Θάντερ των Ράσελ Ουέστμπρουκ, Τζέιμς Χάρντεν και Κέβιν Ντουράντ. Η εμπειρία της παρέας του Λεμπρόν μέτρησε απέναντι στην απειρία των αντιπάλων (4-1) τους και ο «Βασιλιάς» πανηγύρισε τον πρώτο δαχτυλίδι στην καριέρα του.

Οι επόμενες δύο σεζόν είχαν ξεκάθαρα δύο ακλόνητα φαβορί για την κατάκτηση του τίτλου και το ζευγάρι των τελικών ήταν σταθερά το Μαϊάμι Χιτ - Σαν Αντόνιο Σπερς. Η ομάδα του Γκρεγκ Πόποβιτς είχε μετατραπεί σε ένα σύνολο που θύμιζε κυρίως ευρωπαϊκό μπάσκετ και το ομαδικό πνεύμα ήταν εκείνο που υπερίσχυε. Την περίοδο 2012-2013 οι τελικοί ήταν συγκλονιστικοί και χάρις σε ένα καλάθι του Ρέι Άλεν στο Game 5, απέτρεψε στα «σπιρούνια» να εξασφαλίσουν το πρωτάθλημα και έδωσε παράταση στη σειρά, με αποτέλεσμα στο τέλος να πανηγυρίσουν οι Χιτ (4-3).

lpe.jpg

Την επόμενη σεζόν τα πράγματα εξελίχθηκαν διαφορετικά στους τελικούς, καθώς οι Σπερς παρουσιάστηκαν έτοιμοι για εκδίκηση και δίχως να αφήσουν πολλά περιθώρια έφτασαν στον μεγάλο τους στόχο (4-1). Αυτή ήταν η τελευταία φορά που αγωνίστηκε ο Λεμπρόν Τζέιμς για λογαριασμό των Χιτ.

Η νέα κόντρα του ΝΒΑ

Στις επόμενες τέσσερις σεζόν ήμασταν θεατές στο ίδιο έργο, καθώς Γκόλντεν Στέιτ Ουόριορς και Κλίβελαντ Καβαλίερς βρίσκονταν σταθερά στους τελικούς του ΝΒΑ, αποδεικνύοντας περίτρανα ότι ήταν τα απόλυτα αφεντικά στις δύο περιφέρειες. Αυτό το γεγονός έχει εξήγηση, με τους «πολεμιστές» να έχουν πετύχει φλέβα «χρυσού» με τις περιπτώσεις των Στεφ Κάρι, Κλέι Τόμπσον και Ντρέιμοντ Γκριν, ενώ υπήρχαν ξεκάθαροι ρόλοι για τον κάθε παίκτη στην ομάδα. Από την άλλη στο Κλίβελαντ επέστρεψε ο Λεμπρόν Τζέιμς και με τους Κάιρι Ίρβινγκ και Κέβιν Λοβ στο πλευρό του ήθελε να φέρει τον πρώτο τίτλο στην πόλη.

curr.jpg

Στην πρώτη τους μάχη το 2015 οι Ουόριορς ήταν αυτοί που χαμογέλασαν στο τέλος με 4-2 στις νίκες. Όμως την επόμενη χρονιά και στους πιο δραματικούς τελικούς στην ιστορία της διοργάνωσης, οι «ιππότες» έκαναν την απόλυτη ανατροπή και ο Λεμπρόν Τζέιμς έκανε πράξη την υπόσχεσή του στην πόλη (4-3). Η «άφιξη» του Κέβιν Ντουράντ στους Ουόριορς δυνάμωσε ακόμη περισσότερο την δυναμική της ομάδας και το 2017 δεν συνάντησαν κανένα πρόβλημα στους τελικούς (4-1). Η τελευταία κοινή παρουσία των Τζέιμς και Κάρι είχε ξεκάθαρο νικητή, με την ομάδα του Στιβ Κερ να «σκουπίζει» τους τελικούς με 4-0.



Οι τελευταίες παρουσίες τους σε τελικούς

Το ζευγάρι Καβαλίερς-Ουόριορς έπαψε να υπάρχει, μετά την φυγή του Λεμπρόν Τζέιμς για λογαριασμό των Λέικερς, οπότε άφησε ελεύθερο το πεδίο στους Τορόντο Ράπτορς να διεκδικήσουν τα πρωτεία στην Ανατολή. Από την Δύση οι Ουόριορς παρέμεναν σταθερά το μεγάλο φαβορί αλλά στους τελικούς οι τραυματισμοί των Κέβιν Ντουράντ και Κλέι Τόμπσον, στέρησαν από τον Στεφ Κάρι να κάνει το three-peat (4-2).

Tην περσινή σεζόν, όπου η τελική φάση πραγματοποιήθηκε στην «φούσκα» του Ορλάντο λόγω της πανδημίας, ο Λεμπρόν Τζέιμς μαζί με τον Άντονι Ντέιβις, οδήγησαν τους Λέικερς μέχρι τους τελικούς και εκεί συνάντησε την ομάδα όπου είχε κατακτήσει τον πρώτο του τίτλο (Mαϊάμι Χιτ). Εν τέλει ο «Βασιλιάς» φόρεσε το πέμπτο δαχτυλίδι και το πρώτο με ομάδα της Δυτικής Περιφέρειας.

lakers-title.jpg

Ο Λεμπρόν Τζέιμς διανύει το 36ο έτος της ηλικίας του και ο Στεφ Κάρι το 33ο. Η σωματική τους κατάσταση βρίσκεται σε ικανοποιητικά επίπεδα, μετά και τους σοβαρούς τραυματισμούς που αντιμετώπισαν, αλλά μένει να δούμε αν υπάρχει η πνευματική δύναμη για να επιστρέψουν εκεί που ανήκουν.

Νίκος Τσώτας

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης