Basket Talk

Η Βίρτους του Τζόρτζεβιτς θύμισε την... Κίντερ του Μεσίνα (video)

Η Βίρτους του Τζόρτζεβιτς θύμισε την... Κίντερ του Μεσίνα (video)
Η Βίρτους Μπολόνια κατέκτησε το ιταλικό πρωτάθλημα μετά από 20 ολόκληρα χρόνια και στην πόλη «ξύπνησαν» μνήμες από την πανίσχυρη τότε Κίντερ Μπολόνια.
Σχετικά Άρθρα
Η Βίρτους Μπολόνια ολοκλήρωσε την μεγάλη έκπληξη και έριξε την... βόμβα εντός ιταλικών συνόρων, καθώς δεν άφησε κανένα περιθώριο αντίδρασης στην πολύ πιο... διαφημισμένη, Αρμάνι Μιλάνο (συμμετείχε στο φετινό Final Four της Εuroleague), και με σκορ 4-0 στην σειρά των τελικών «έκλεψε» τα σκήπτρα από την Βενέτσια του Μάικ Μπράμο. Ο Σάσα Τζόρτζεβιτς και οι παίκτες του «πλήγωσαν» την ομάδα με την οποία ξεκίνησε την προπονητική του καριέρα και κατέκτησε τα πρώτα πρωταθλήματα στην Ιταλία ως παίκτης (1992-94).

Η επένδυση που έχει κάνει τα τελευταία δύο χρόνια η Βίρτους Μπολόνια μπορεί να μην μετουσιώθηκε σε επιτυχίες στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις (Eurocup), όμως επέστρεψε στην κορυφή του ιταλικού πρωταθλήματος. Καθόλου τυχαία αν κρίνουμε τον αντίπαλο στους τελικούς και το 4/4 στους αγώνες.

bellineli.jpg

Αυτή ήταν μία μικρή εξιλέωση για τον κόσμο και την διοίκηση της ομάδας, μετά τα δύσκολα χρόνια που βίωσαν τα προηγούμενα χρόνια, όπου έφτασαν μέχρι και στον υποβιβασμό στη δεύτερη κατηγορία. Οι χαρές και τα τραγούδια ξεκίνησαν στην πόλη, με τους κατοίκους να βιώνουν παρόμοιες στιγμές όπως πριν 20 χρόνια ακριβώς, όταν πανηγύριζαν το triple crown της τότε σπουδαίας Κίντερ Μπολόνια.

Ο Ετόρε Μεσίνα από θύτης έγινε το...θύμα

Ο Ιταλός τεχνικός μπορεί εδώ και δύο χρόνια να κάθεται στον πάγκο των Μιλανέζων, όμως αποτελεί τον δημιουργό της «χρυσής» σεζόν της Κίντερ Μπολόνια (2000-01), όπου κατέκτησε τα πάντα για πρώτη και τελευταία φορά στην ιστορία της. Η ιστορία της Βίρτους Μπολόνια με τον Ετόρε Μεσίνα ξεκινάει από το 1983, όπου είχε αναλάβει χρέη assistant coach, και μετά από έξι χρόνια αναβαθμίστηκε.

nnnn_1.jpg

Παρέμεινε στην θέση του για τέσσερα χρόνια, μέχρι να αποδεχθεί την θέση του ομοσπονδιακού τεχνικού των «σκουάντρα ατζούρα», όμως το 1997 επέστρεψε στον τόπο του... εγκλήματος. Η πρώτη μεγάλη επιτυχία στο κορυφαίο ευρωπαϊκό επίπεδο ήρθε το 1998, όταν επικράτησε της ΑΕΚ (58-44) στον μεγάλο τελικό της Εuroleague.

Η δυναμική της Κίντερ Μπολόνια συνέχισε να μεγαλώνει και να εξαπλώνεται και το 2001, με ένα πληρέστατο κι συνάμα νεανικό ρόστερ κατέκτησε την Εuroelague, το ιταλικό πρωτάθλημα και το Κύπελλο. Παρά τις αμέτρητες επιτυχίες με τον ιταλικό σύλλογο οι σχέσεις με τον τότε πρόεδρο , Μάρκο Μαντριγκάλι, είχαν οδηγηθεί σε ρήξη και ακολούθησε η απομάκρυνση του Μεσίνα το καλοκαίρι του 2002.

mesina_2.jpg

Ο άνθρωπος που βρέθηκε πίσω από αυτό το «αριστούργημα» κλήθηκε μετά από 20 χρόνια να το αντιμετωπίσει και παρά τις αλλαγές των... εποχών έπεσε στην παγίδα της και την είδε (αυτή την φορά από την αντίθετη πλευρά) να κατακτά τα πρωτεία στην Ιταλία.

Η «αψεγάδιαστη» Κίντερ Μπολόνια

Όπως τώρα έτσι και τότε πριν 20 χρόνια τα «αφεντικά» του συλλόγου θέλησαν να κάνουν την υπέρβαση στο οικονομικό κομμάτι και να ξεφύγουν από τα συνηθισμένα. Εκείνη την εποχή το καλοκαίρι του 2000 ήταν ιδιαίτερα... καυτό, με τους Ιταλούς να συμφωνούν με αθλητές παγκόσμιας αναγνωσιμότητας και στάτους.

Τα ονόματα προκαλούσαν... πανζουρλισμό και όλοι ήταν βέβαιοι ότι η Μπολόνια θα αποτελέσει το επίκεντρο του ευρωπαϊκού μπάσκετ. Η επιθυμία για άμεση επιστροφή στην κορυφή της Εuroleague και του ιταλικού πρωταθλήματος ήταν τόσο μεγάλη, με αποτέλεσμα ο σύλλογος να κάνει ότι περνάει από το χέρι του.

ginobili.jpg

Η αρχή έγινε με τον Μανού Τζινόμπιλι και ακολούθησαν οι Μάρκο Γιάριτς, Ματίας Σμόντις, Ντέιβιντ Άντερσεν και Ρασάρντ Γκρίφιθ. Μαζί με άλλους ικανούς Ιταλούς αθλητές στο ρόστερ (Αλεσάντρο Άμπιο, Αλεσάντρο Φροζίνι, Ούγκο Σκονοκίνι) το «μείγμα» ήταν εντυπωσιακό.

Το κοινό στοιχείο της τότε ομάδας με την σημερινή Βίρτους είναι ότι και εκείνη είχε «σκουπίσει» στους τελικούς του πρωταθλήματος την Φορτιτούντο Μπολόνια για να κατακτήσει τον τίτλο (3-0).

Η πεισμωμένη Βίρτους Μπολόνια

Η Βίρτους Μπολόνια επέστρεψε στις ευρωπαϊκές επιτυχίες με την κατάκτηση του BCL το 2019 και από εκείνο το σημείο και μετά της... καρφώθηκε στο μυαλό να επιστρέψει στη Εuroleague και να ελέγξει τα ηνία στην Ιταλία. Οι μεταγραφές αμέσως στο επόμενο καλοκαίρι τρέλαναν ολόκληρη την Ευρώπη και μετά την μεταπήδησή της στο Εurocup πραγματοποίησε μεταγραφικά... μπαμ.

Πρώτο και καλύτερο μεταγραφικό «χτύπημα» ο Μίλος Τεόντοσιτς, ο οποίος έκλεισε τα αυτιά του στις σειρήνες άλλων ευρωπαϊκών μεγαθηρίων και θέλησε να συνεργαστεί με τον συμπατριώτη του Σάσα Τζόρτζεβιτς. Οι επόμενοι που ακολούθησαν ήταν οι Στέφαν Μάρκοβιτς, Βινς Χάντερ ενώ την επόμενη σεζόν συμφώνησε με τον Μάρκο Μπελινέλι.

nolo.jpg

Οι ευρωπαϊκές αποτυχίες προκαλούσαν «τριγμούς» στις σχέσεις της ομάδας με τον Τζόρτζεβιτς, με αποτέλεσμα να τον αποδεσμεύσει και στη συνέχεια να ανακαλέσει την απόφασή της. Αυτή η εξέλιξη έμοιαζε αρκετά με την περίπτωση του Ετόρε Μεσίνα το 2002, όταν είχε αποχωρήσει και μετά από λαϊκή απαίτηση των οπαδών της Κίντερ Μπολόνια επέστρεψε.

teodosic_1.jpg

Η Βίρτους Μπολόνια με MVP τον ηγέτη της, Μίλος Τεόντοσιτς «καθάρισε» το φαβορί της σειράς, Αρμάνι Μιλάνο, και θύμισε σε όλους την παρουσία της. Μία ομάδα που άκουσε αρκετά αρνητικά σχόλια και πολλές φορές χλευάστηκε, βγήκε πιο δυνατή από τις αυστηρές κριτικές και έδωσε απαντήσεις στους επικριτές της.

Οι πρωταγωνιστές ήταν διαφορετικοί, όμως η Βίρτους Μπολόνια απέδειξε ότι διατηρεί το μέταλλο του νικητή, που ξεχώριζε την Κίντερ Μπολόνια πριν 20 χρόνια.

Νίκος Τσώτας

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης