Basket Talk

Μπαρτσελόνα: Κατέκτησε την κορυφή της Endesa 7 χρόνια μετά!

Μπαρτσελόνα: Κατέκτησε την κορυφή της Endesa 7 χρόνια μετά!
Η ομάδα του Σαρούνας Γιασικεβίτσιους παρουσιάστηκε και πάλι καταιγιστική στον δεύτερο τελικό της Liga Endesa, νίκησε εύκολα τον «αιώνιο» αντίπαλο και κατέκτησε το Πρωτάθλημα Ισπανίας 7 χρόνια μετά

Τα περιθώρια της Μπαρτσελόνα είχαν στενέψει αρκετά μετά τον πρόσφατο τελικό της Εuroleague, στον οποίο ηττήθηκε από την Αναντολού Εφές. Έχοντας, μάλιστα, στο «μνημονικό» της το περσινό «στραβοπάτημα» απέναντι στην Μπασκόνια (69-67), δεν ήθελε σε καμία περίπτωση να επαναληφθεί ο «εφιάλτης»!

Ο «Σάρας» και η…παρέα του εμφάνισαν στο παρκέ το καλό τους πρόσωπο για ακόμη μία φορά στην δεύτερη πράξη του τελικού και χωρίς να αφήσουν περιθώρια στην Ρεάλ (92-73), σήκωσαν το τρόπαιο μέσα στην έδρα τους, σε κλίμα αποθέωσης από τους φιλάθλους που παρευρέθηκαν στο «Παλάου Μπλαουγκράνα». Από την άλλη μεριά, ο Πάμπλο Λάσο, που μέσα στην χρονιά έχασε σημαντικούς παίκτες για το πλάνο του (βλέπε Ράντολφ, Ντεκ, Καμπάτσο, Τόμπκινς) είτε από τραυματισμούς, είτε από μεταγραφές, φάνηκε να μην μπορεί να αντιδράσει

Μίροτιτς, Καλάθης και Γκασόλ έκαναν ό,τι έπρεπε για να στείλουν ξανά τους «μπλαουγκράνα» στην κορυφή και να ξεκινήσει η γιορτή!

Ο Μίροτιτς, ο Καλάθης και ο “Last Dance”

Η έμπειρη «τριπλέτα» του ισπανικού συλλόγου ήταν καθοριστική

Ο Πάου Γκασόλ, από την αρχή της σεζόν, είχε δηλώσει την πιθανότητα να αποσυρθεί από την ενεργό δράση με το πέρας του καλοκαιριού. Στο παιχνίδι απέναντι στην Ρεάλ, μέτρησε 11π. με 6 ριμπάουντ και 2 ασσίστ σε σχεδόν 20 λεπτά συμμετοχής. Την στιγμή της στέψης, η όμορφη εικόνα με την κόρη του στην αγκαλιά, ίσως είναι εκείνη που θα συνοδεύει το κλείσιμο ενός μεγάλου κύκλου και το “Last Dance” του Πάου!

E3_P0dNXMAMszkM.jpg

Ο πρώην γκαρντ του Παναθηναϊκού, στην σειρά των τελικών έδειξε και πάλι τον ηγετικό του χαρακτήρα. Την ίδια ώρα που πέτυχε 15 πόντους με 75% στο δίποντα (6/8), βρήκε τον χώρο για να συνεχίσει την παράδοσή του και να μοιράσει 7 ασίστ στους συμπαίκτες του. Ήταν το πρώτο του Πρωτάθλημα με την Μπαρτσελόνα και υπό τις οδηγίες ενός ανθρώπου που συνυπήρξε στο παρκέ με τον «Εξάστερο» το 2011-12.

Στην ψηλότερη θέση του συστήματος αξιολόγησης θα βρούμε τον Νίκολα Μίροτς, ο οποίος άφησε πίσω του τα πενιχρά ποσοστά που είχε στις τελικές φάσεις της Ευρωλίγκας και συγκέντρωσε 33 βαθμούς, παίρνοντας και τον τίτλο του MVP. Oι 27 πόντοι που προσέθεσε στον πίνακα της Μπαρτσελόνα με 83% ευστοχία στο δίποντο ήταν όλα όσα περίμενε ο προπονητής του από εκείνον. Αυτή η εξέλιξη έρχεται να προσθέσει και άλλο... λάδι στην φωτιά και στις τεταμένες σχέσεις του με τους οπαδούς της Ρεάλ. Άλλωστε, οι τελευταίοι δεν έχαναν ευκαιρία να τον αποδοκιμάσουν, σε κάθε άγγιγμα της μπάλας, όταν ακόμη επιτρεπόταν η είσοδος του κόσμου στα γήπεδα, στον ερχομό του από τους Μιλγουόκι Μπακς.

E3-8e1pXMAACxzG.jpg

Μία άλλη εποχή

Η «σκούπα» της Μπαρτσελόνα με 2-0 απέναντι στην Ρεάλ της χάρισε το πολυπόθητο τρόπαιο του εγχώριου Πρωταθλήματος έπειτα από μία 7ετία και έχοντας διαφοροποιήσει ριζικά το ρόστερ της. Συγκεκριμένα την σεζόν 2013-14, όταν και κατέλαβε τελευταία φορά την κορυφή της Liga Endesa, ανήκε στην ομάδα μόνο ο Άλεξ Αμπρίνες από το φετινό δυναμικό.

Ο…παντοτινός αρχηγός της ομάδας, Χουάν Κάρλος Ναβάρο, που αυτή την στιγμή βρίσκεται στο πόστο του General Manager, ήταν εκείνος που σήκωσε το τρόπαιο τότε, ενώ ο MVP των τελικών, Νίκολα Μίροτιτς, αγωνιζόταν τότε με τις λευκές εμφανίσεις των Μαδριλένων.

Όσο για τον Γιασικεβίτσιους που πιστώνεται μεγάλο μέρος της πορείας των «μπλαουγκράνα» , το 2013-14 βρισκόταν ακόμη εντός γηπέδου, ως παίκτης της Ζαλγκίρις, στην οποία ο Λιθουανός ήθελε να κλείσει την καριέρα του.

Η χρονιά παρά την χαμένη ευκαιρία της Euroleague έχει ως απολογισμό ένα «νταμπλ», εκ του αποτελέσματος κρίνεται επιτυχημένη και ο σχεδιασμός της νέας περιόδου αν μη τι άλλο «χτίζεται» με γερές βάσεις!

Σταυρούλα Μουστακάτου

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης