Basket Talk

Εuroleague: Το... σχεδόν ολοκληρωμένο «παζλ» των προπονητών για την αγωνιστική περίοδο 2021/22

Εuroleague: Το... σχεδόν ολοκληρωμένο «παζλ» των προπονητών για την αγωνιστική περίοδο 2021/22
Ο Δημήτρης Πρίφτης είναι ο νέος τεχνικός του Παναθηναϊκού και πλέον όλες οι ομάδες που συμμετέχουν στη Εuroleague έχουν καταλήξει στον προπονητή που θα τους καθοδηγήσει την επόμενη σεζόν πλην της Ούνικς Καζάν.
Σχετικά Άρθρα

Αν και το ημερολόγιο δείχνει ότι βρισκόμαστε στις 28 Ιουνίου και υπάρχει ακόμη περιθώριο τρεις μήνες περίπου για την έναρξη της νέας σεζόν στη Εuroleague, οι 18 ομάδες έχουν ήδη καταστρώσει τα πλάνα τους και προτεραιότητα πάντα είναι ο προπονητής. Αυτός έχει τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο για το ρόστερ και είναι εκείνος ο οποίος θα ανάψει το... πράσινο φως για αυτούς που θα παραμείνουν ή θα αποχαιρετήσουν τον σύλλογο.

Μετά και την επισημοποίηση της συνεργασίας του Δημήτρη Πρίφτη με τον Παναθηναϊκό το παζλ των προπονητών για την ερχόμενη αγωνιστική περίοδο ολοκληρώνεται, με την Ούνικς Καζάν να είναι η μοναδική ομάδα (εκτός απροόπτου) από τις 18 που έχουν παραχωρήσει τα... κλειδιά στον εκλεκτό. Τo «ΒΝ Sports» σας παρουσιάζει τους προπονητές οι οποίοι έχουν «σφραγίσει» την παρουσία τους στη Εuroleague για τη νέα σεζόν και θα τους... απολαύσουμε στους πάγκους της διοργάνωσης.

Άλμπα Βερολίνου - Αΐτο Ρενέσες

Ο Αΐτο Ρενέσες είναι ένας από τους προπονητές της κατηγορίας μας που δεν έχει εγγυημένο συμβόλαιο για την επόμενη σεζόν, όμως τα δύο συνεχόμενα πρωταθλήματα στη Γερμανία και η τίμια προσπάθεια στη Εuroleague (12-22) φαίνεται πως θα τον κρατήσουν στο Βερολίνο για πέμπτη σεζόν. Το μόνο εμπόδιο που μπορεί να παρουσιαστεί στην περίπτωσή του είναι η ηλικία του (74 ετών), καθώς την περσινή σεζόν είχε βρεθεί θετικός στον κορονοϊό και προκλήθηκε μία αναστάτωση.

ataman_2.jpg

Αναντολού Εφές - Εργκίν Αταμάν

Ο κορυφαίος προπονητής της περσινής σεζόν στη διοργάνωση, Εργκίν Αταμάν, δεν γινόταν να κουνηθεί από τη θέση του, με την Αναντολού Εφές να τρέχει να τον ανανεώσει άμεσα, ώστε να ξεκόψει τα όνειρα των πιθανών μνηστήρων σε Ευρώπη και ΝΒΑ. Ο Τούρκος τεχνικός επιβραβεύθηκε για την ονειρεμένη σεζόν, όπου συνοδεύτηκε με τον τίτλο της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης, με ένα νέο διετές συμβόλαιο και ήδη έχει ξεκινήσει την στελέχωση του ρόστερ, δίνοντας προτεραιότητα στις ανανεώσεις παικτών.

Μονακό - Ζβέζνταν Μίτροβιτς

Ο Ζβέζνταν Μίτροβιτς επέστρεψε την περσινή σεζόν στη Μονακό μετά από ένα ταραχώδες «διαζύγιο» με τη Βιλερμπάν και την οδήγησε στην μεγαλύτερη ευρωπαϊκή της πορεία στην ιστορία της, δηλαδή στην κατάκτηση του Εurocup. Οι Μονεγάσκοι θα βρεθούν την επόμενη σεζόν ανάμεσα στα «μεγαθήρια» της Ευρώπης και δεν σκοπεύουν να αφήσουν ελεύθερο τον άνθρωπο που ευθύνεται γι' αυτό. Αν και δεν έχουν γίνει ακόμη «επίσημες» κινήσεις από την ομάδα, όσον αφορά το ρόστερ και την ανανέωση του Μαυροβούνιου τεχνικού, δεν εμπνέει κανένα ίχνος ανησυχίας .

itoudis_2.jpg

TΣΣΚΑ Μόσχας - Δημήτρης Ιτούδης

Η πιο σταθερή παρουσία τα τελευταία επτά χρονιά στη Εuroleague είναι ο Δημήτρης Ιτούδης στον πάγκο της ΤΣΣΚΑ Μόσχας και η συμμετοχή των Ρώσων στο Final Four. Αν και υπήρχε φημολογία για πιθανό «διαζύγιο» των δύο πλευρών τελικά ανατράπηκαν τα πάντα και ο Έλληνας τεχνικός υπέγραψε μέχρι το 2023. Εφόσον τιμήσει το συμβόλαιο μέχρι τέλους θα κλείσει εννέα χρόνια στην ομάδα. Παίκτες πάνε κι έρχονται και φαίνεται ότι το ρόστερ θα «κλειδώσει» αρκετά νωρίς φέτος.

Αρμάνι Μιλάνο - Ετόρε Μεσίνα

Το απόλυτο αφεντικό στην Αρμάνι Μιλάνο έχει συμβόλαιο σε ισχύ το οποίο λήγει το καλοκαίρι του 2022. Ο λόγος για τον Ετόρε Μεσίνα, ο οποίος οδήγησε τους Μιλανέζους στο Final Four της διοργάνωσης μετά από 29 ολόκληρα χρόνια, ενώ δεν κατάφερε να κάνει το νταμπλ στην Ιταλία, καθώς έχασε το πρωτάθλημα από την Βίρτους Μπολόνια. Η σεζόν που έφυγε άφησε ανάμεικτα συναισθήματα αλλά για ακόμη ένα καλοκαίρι φαίνεται αρκετά «ζωηρή» στο μεταγραφικό παζάρι, με τον Ντίνο Μήτογλου να είναι ένα από τα «φρέσκα» ονόματα στην ομάδα.

Ερυθρός Αστέρας- Ντέγιαν Ράντονιτς

O Nτέγιαν Ράντονιτς επέστρεψε για δεύτερη φορά στον Ερυθρό Αστέρα άρον άρον, ώστε να σώσει τα ασυμμάζευτα που άφησε πίσω του ο Σάσα Τζόρτζεβιτς. Αποστολή του ήταν να βελτιώσει την εικόνα της ομάδας και να παραμείνει μέσα στους στόχους του. Τα play offs της Εuroleague απομακρύνθηκαν γρήγορα, όμως εντός συνόρων σάρωσε τα πάντα κατακτώντας και την Αδριατική Λίγκα. Η συμφωνία των δύο πλευρών προβλεπόταν μέχρι το καλοκαίρι του 2021, όμως φαίνεται ότι δεν χωριστούν οι δρόμοι τους, καθώς δεν μπορεί να του επισυνάψουν την προβληματική πορεία στη Εuroleague (10-24).

giannis_5.jpg

Γιάννης Σφαιρόπουλος - Μακάμπι Τελ Αβίβ

Ο Γιάννης Σφαιρόπουλος όταν ανέλαβε την τεχνική ηγεσία της Μακάμπι το 2018 δεν περίμενε ούτε ο ίδιος την ισχυρή σχέση που θα έχτιζε με τον σύλλογο και τον κόσμο. Η τελευταία σεζόν έκλεισε με τον καλύτερο τρόπο και την κατάκτηση του πρωταθλήματος αλλά καθ' όλη την διάρκειά της είχε πολλά «σκαμπανεβάσματα», λόγω τραυματισμών και κρουσμάτων. Στην Εuroleague εγκατέλειψε νωρίς την διεκδίκηση για τα play offs, όμως αυτό δεν κλόνισε την εμπιστοσύνη της διοίκησης, ανανεώνοντας μαζί του μέχρι το 2023.

Μπαρτσελόνα - Σαρούνας Γιασικεβίτσιους

Ακόμη ένας προπονητής που έχει εγγυημένο συμβόλαιο για την επόμενη σεζόν και συγκεκριμένα μέχρι το 2023 είναι ο Σαρούνας Γιασικεβίτσιους. Ο Λιθουανός τεχνικός επέστρεψε την περσινή σεζόν στον σύλλογο αλλά αυτή τη φορά όχι σαν παίκτης αλλά ως τεχνικός. Οι φιλοδοξίες ήταν μεγάλες αλλά παρά την κατάκτηση του πρωταθλήματος έχασε την ευκαιρία να στεφθεί πρωταθλητής Ευρώπης. Πλέον είναι πιο υποψιασμένος και έμπειρος να διαχειριστεί τις καταστάσεις και να ξεπεράσει τα εμπόδια.

Μπάγερν Μονάχου - Αντρέα Τρινκιέρι

Ο Αντρέα Τρινκιέρι ήταν μία από τις ευχάριστες περιπτώσεις προπονητών της περσινής σεζόν στη Εuroleague και παρουσίασε ένα πολύ δυναμικό σύνολο που προκρίθηκε για πρώτη φορά στην ιστορία του στη Εuroleague. Υπήρξε έντονη φημολογία για αλλαγή περιβάλλοντος μακριά από το Μόναχο, όμως οι συνθήκες δεν του επέτρεψαν να μετακομίσει σε άλλη ομάδα της διοργάνωσης. Οι «Βαυαροί» περίμεναν υπομονετικά και την κατάλληλη στιγμή τον ανανέωσαν μέχρι το 2023.

EUROLEAGUE 2020-2021 / ˅͈Ɂ - ϓ֐ (֙ԏÑVɁ: EUROKINISSI)

Γιώργος Μπαρτζώκας - Ολυμπιακός

Ο Γιώργος Μπαρτζώκας επέστρεψε στο λιμάνι στις αρχές του 2020 ώστε να αντικαταστήσει τον τότε υπηρεσιακό τεχνικό, Κεστούτις Κεμζούρα. Η πραγματική του δουλειά μπορεί να φανεί μόνο την τελευταία σεζόν, όπου οι αποφάσεις παικτών ήταν εξ' ολοκλήρου δικές του, όμως οι επιλογές ξένων αθλητών δεν του βγήκαν απόλυτα. Η μοναδική διοργάνωση (Εuroleague)στην οποία συμμετείχαν οι «ερυθρόλευκοι» δεν κράτησε για πολύ, καθώς δεν προκρίθηκαν στα play offs. Το συμβόλαιό του έχει ισχύ ακόμη έναν χρόνο και θα είναι ο επικεφαλής της ομάδας την επόμενη σεζόν.

Ιγκόρ Κοκόσκοφ - Φενέρμπαχτσε

Η Φενέρμπαχτσε είναι μία από τις ομάδες που έχουν ήσυχο... το κεφάλι τους όσον αφορά την θέση του προπονητή για την νέα σεζόν. Ο ομοσπονδιακός τεχνικός της Σερβίας έχει συμβόλαιο με την τουρκική ομάδα μέχρι το 2023. Στην πρώτη του σεζόν ως αντικαταστάτης του Ζέλικο Ομπράντοβιτς μπορεί να χαρακτηριστεί ικανοποιητική με βάση το διαθέσιμο υλικό που διέθετε στα χέρια του λόγω των κρουσμάτων. Την περίοδο όπου η Φενέρ παρατάχθηκε πλήρης έδειξε πολύ καλά σημάδια, όμως της «στοίχισε» τους εγχώριους τίτλους.

Τι Τζέι Πάρκερ - Βιλερμπάν

Ο Τι Τζέι Πάρκερ από βοηθός κατάφερε να βρεθεί στην θέση του πρώτου προπονητή. Η συνωνυμία με τον πρόεδρο της Βιλερμπάν και άλλοτε πρωταθλητή του ΝΒΑ με τους Σπερς, Τόνι Πάρκερ, δεν είναι συμπτωματική, καθώς είναι ο μικρότερος αδελφός του. Πολλοί δεν είδαν με καλό... μάτι αυτή την εξέλιξη και θεώρησαν την προαγωγή του «βυσματική».  Τα έργα του στο παρκέ τους αποστόμωσαν, καθώς παρά τις δυσκολίες του κορονοϊού κατέκτησε το νταμπλ στη Γαλλία. Η επόμενη σεζόν αναμένεται να τον βρει στα ίδια μέρη.

priftis.jpg

Δημήτρης Πρίφτης - Παναθηναϊκός

Ο Δημήτρης Πρίφτης είναι η τελευταία αλλαγή σε πάγκο ομάδας της Εuroleague. Ο Έλληνας τεχνικός επέστρεψε στην πατρίδα του μετά από τέσσερα χρόνια στη Ρωσία για λογαριασμό του Παναθηναϊκού. Πλέον οι «πράσινοι» αλλάζουν εποχή και ο Πρίφτης θα τους καθοδηγήσει για τα επόμενα τρία χρόνια. Μετά την ονειρεμένη σεζόν με την Ούνικς, όπου της εξασφάλισε την παρουσία της στη Εuroleague, είναι έτοιμος για μία νέα μεγάλη πρόκληση στην καριέρα του.

Πάμπλο Λάσο  - Ρεάλ Μαδρίτης

Η Ρεάλ Μαδρίτης μπορεί να έμεινε μακριά από τίτλους την τελευταία σεζόν και να «στοίχισε» στον σύλλογο, όμως ο Πάμπλο Λάσο δεν το... κουνάει από την ισπανική πρωτεύουσα. Ο «αιώνιος» τεχνικός της «Βασίλισσας» ανανέωσε πρόσφατα για ακόμη δύο χρόνια και εφόσον δεν «σπάσει» το συμβόλαιό του θα συμπληρώσει 12 χρόνια στον σύλλογο.

Ντούσκο Ιβάνοβιτς - Μπασκόνια

Ο Ντούσκο Ιβάνοβιτς έπεισε τους Βάσκους μέσω της δουλειάς του να του προσφέρουν συμβόλαιο για ακόμη έναν χρόνο. Ο Μαυροβούνιος τεχνικός μπορεί να μην έφτασε στην κατάκτηση κάποιου τίτλου την περασμένη σεζόν, όμως πάλεψε μέχρι την τελευταία στιγμή την παρουσία της ομάδας στα play offs της Εuroleague. Σημαντικό ρόλο έπαιξε και ότι είναι ο άνθρωπος που έφερε το πρωτάθλημα στον σύλλογο την περίοδο 2019-20 μετά από δέκα ολόκληρα χρόνια.

pascual_1.jpg

Τσάβι Πασκουάλ - Ζενίτ Αγίας Πετρούπολης

Δεν γινόταν να μην παραμείνει στη θέση του ο Τσάβι Πασκουάλ. Ο Καταλανός τεχνικός άφησε τους ανθρώπους της Ζενίτ απόλυτα ικανοποιημένους, ειδικά στη Εuroleague όπου η ομάδα προκρίθηκε πρώτη φορά στην ιστορία της στα play offs και βρέθηκε μία ανάσα από το Final Four. Οπότε οι Ρώσοι δεν έχασαν χρόνο και ανανέωσαν μαζί του μέχρι το 2024. προλαβαίνοντας άλλες υποψήφιες ομάδες.

Μάρτιν Σίλερ - Ζαλγκίρις Κάουνας

Ο Μάρτιν Σίλερ άφησε πολύ καλές εντυπώσεις στην πρώτη του σεζόν στην Ευρώπη και στον πάγκο της Ζαλγκίρις. Προσαρμόστηκε πολύ γρήγορα στο ευρωπαϊκό μπάσκετ και έκανε στην άκρη το στυλ παιχνιδιού της G-League. Πέρυσι συστήθηκε στο ευρωπαϊκό κοινό με τις καλύτερες προδιαγραφές, καθώς είχε αναδειχθεί κορυφαίος προπονητής στην αναπτυξιακή λίγκα του ΝΒΑ, και φέτος έβγαλε... την υποχρέωση του πρωταθλήματος με άριστα. Η παρουσία των Λιθουανών στη Εuroleague ήταν αξιοπρεπέστατη με ρεκόρ 17-17. Το συμβόλαιό του λήγει το 2022.

Νίκος Τσώτας

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης