Basket Talk

Phoenix Suns: 1993 Charles Barkley εναντίον 2021 Chris Paul, η τελική αναμέτρηση!

Phoenix Suns: 1993 Charles Barkley εναντίον 2021 Chris Paul, η τελική αναμέτρηση!

Άλλες εποχές, αλλά ποια εκδοχή των Suns θα κέρδιζε σε μια μεταξύ τους αναμέτρηση;

Σχετικά Άρθρα

Έχουν περάσει 28 ολόκληρα χρόνια από την τελευταία παρουσία των Phoenix Suns σε Τελικούς του NBA. Το 1993 η ομάδα του Charles Barkley ήταν κοντά στον πρώτο τίτλο της ιστορίας της, ωστόσο οι Bulls του Jordan δεν άφησαν κανένα περιθώριο αμφισβήτησης κερδίζοντας το πρωτάθλημα με 4-2.

Οι περισσότεροι παίκτες που αγωνίζονται τώρα στους «Ήλιους» ήταν αγέννητοι το ’93, όμως εν έτη 2021, έχουν τη δική τους ευκαιρία να φέρουν στο Phoenix το πρωτάθλημα αρκεί να προσπεράσουν από το τελευταίο εμπόδιο της σεζόν, τους Milwaukee Bucks του Γιάννη Αντετοκούνμπο.

Το «BN Sports», αναλογιζόμενο τις διαφορές που υπάρχουν μεταξύ των δύο εποχών, επιχειρεί να συγκρίνει τους Suns του 1993 με τους Suns του 2021.

Ο σκόρερ

Ο παίκτης που ξεχώριζε όσο κανένας άλλος από τους «παλιούς» ήταν ο Charles Barkley. Διανύοντας το prime της καριέρας του, ο MVP εκείνης της περιόδου, ήταν και ο κύριος εκφραστής των επιθέσεων του Phoenix πετυχαίνοντας 25.6 πόντους ανά βραδιά με 52% ποσοστό ευστοχίας.

Ο Devin Booker μονοπωλεί τις επιθέσεις στην παρούσα εκδοχή των Suns. Ο «D-Book» πετυχαίνει 25.6 πόντους (όπως έκανε και ο Barkley) κατά μέσο όρο, όντας ένας από τους πληρέστερους σκόρερ του πρωταθλήματος.

Νικητής: Ο Barkley έπαιζε το καλύτερο μπάσκετ της ζωής του και οι 25.6 πόντοι του είχαν εκείνη την περίοδο πολύ μεγαλύτερη αξία

Η επίθεση

Οι Suns του ’93 μπορεί εκ πρώτης να έμοιαζαν με ομάδα του «Sir Charles», όμως στην πραγματικότητα, το σύνολο του Paul Westphal είχε… πολυπρόσωπη εκτέλεση, με 5 επιπλέον παίκτες να μετρούν πάνω από 12 πόντους (Majerle, Johnson, Dumas, Ainge και Chambers). Μάλιστα αξίζει να αναφερθεί ότι η επίθεση τους, δεν ήταν μόνο η καλύτερη της Λίγκας (113,4 πόντους μ.ο.), αλλά και εξαιρετικά καινοτόμα, αφού ήταν η πρώτη σε σουτ τριών πόντων (13,4) στο πρωτάθλημα.

Οι Suns του 2021 έχουν την 7η καλύτερη επίθεση, παρουσιάζοντας στο παρκέ μια πολύ πιο ολοκληρωμένη εικόνα συγκριτικά με το μοντέλο που έχει επικρατήσει τώρα στο ΝΒΑ. Υπάρχουν οι προσωπικές φάσεις του Booker, τα pick n’ roll του Chris Paul με τον Ayton, χωρίς ωστόσο να στερούνται κατοχές οι Payne, Bridges και Crowder.

Νικητής: Οι δύο ομάδες βρίσκονται πολύ κοντά επιθετικά, όμως η «πολυφωνία» δίνει στους Suns του ’93 το ισχνό προβάδισμα.

Η άμυνα

Εδώ βρίσκεται η «αχίλλειος πτέρνα» της ομάδας των 90s. Οι Suns είχαν physical game (Barkley, Chambers, Dumas) αλλά ο μοναδικός πραγματικά καλός και ολοκληρωμένος αμυντικός εκείνου του ρόστερ ήταν ο Dan Majerle. Ο «Thunder Dan» ήταν πέμπτος σε ψήφους για το βραβείο του Αμυντικού της Χρονιάς και ο μοναδικός που μπορούσε να μαρκάρει σε περισσότερες από δύο θέσεις.

Στην αντίπερα όχθη, ο Monty Williams έχει τους Mikal Bridges και Jae Crowder έτοιμους να προφέρουν βοήθεια σε οποιοδήποτε άκρο του γηπέδου και τον Deandre Ayton να συνδυάζει άρτια μέγεθος και ταχύτητα κερδίζοντας τις περισσότερες μάχες κάτω από τη ρακέτα.

Νικητής: Εμφανώς πιο… σύγχρονο, πιο πολυδιάστατο και καλύτερο αμυντικά το τωρινό Phoenix.

Εν κατακλείδι...

Το να επιχειρούσε κάποιος να συγκρίνει τις δύο ομάδες μοιάζει με δύσκολο εγχείρημα, αφού απέχουν σχεδόν τρεις δεκαετίας και το μπάσκετ έχει αλλάξει αισθητά σε αυτό το διάστημα. Ωστόσο, ακόμα και αν θεωρήσουμε ισοδύναμες τις τριάδες Paul – Booker – Ayton και Johnson – Majerle – Barkley, το supportive cast των «νέων» δείχνει πιο πλήρες και με μεγαλύτερο βάθος, δίνοντας έτσι το προβάδισμα στους Phoenix Suns του 2021.

Πάνος Σταμούλης

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης