Basket Talk

VTB League: Μια λίγκα που γίνεται ολοένα και πιο "κλειστή" με νικήτρια πάντα την ΤΣΣΚΑ

VTB League: Μια λίγκα που γίνεται ολοένα και πιο

Τι δείχνουν οι αυξομειώσεις των ομάδων που συμμετέχουν στην VTB League την τελευταία δεκαετία

Σχετικά Άρθρα

Μόλις 12 ομάδες θα συμμετάσχουν στο πρωτάθλημα της VTB League την προσεχή αγωνιστική περίοδο, με τη Χίμκι να μην καταφέρνει να πάρει τελικά αδειοδότηση, λόγω έλλειψης χρηματοδότησης. Κάπως έτσι η λίγκα συνεχίζει να γίνεται όλο και πιο κλειστή καθώς περνάνε τα χρόνια.

Η VTB League μετράει μόλις 13 χρόνια ζωής, αφού ιδρύθηκε το 2008. Αποτελείται κατά βάση από ρωσικές ομάδες, ενώ μέρος στη διοργάνωση παίρνουν και ομάδες από τις γειτονικές χώρες όπως η Λευκορωσία, η Εσθονία, το Καζακστάν, η Πολωνία. Τα πρώτα χρόνια είχαν συμμετοχή και ομάδες από τη Λιθουανία και την Ουκρανία, ενώ η VTB αναγνωρίστηκε επίσημα από τη FIBA Europe το Σεπτέμβριο του 2013 και από τη FIBA World έναν χρόνο αργότερα, τον Οκτώβριο του 2014. Η λίγκα έπρεπε να γίνει δεκτή και από τα δύο σώματα, μιας και περιλαμβάνει τόσο ομάδες από την Ευρώπη, όσο και από την Ασία.

Στο πέρασμα αυτών των λίγων ετών, η VTB έχει δείξει την τάση της να γίνεται όλο και πιο κλειστή, προκειμένου να γίνει πιο ανταγωνιστική και άρα πιο ελκυστική προς το φίλαθλο κοινό. Ενδεικτικά να αναφέρουμε ότι τη σεζόν 2012-13 η VTB διεξήχθη με 20 ομάδες, οι οποίες τη διετία 2014-16 έγιναν 16, από το 2019 μέχρι και το 2021 ήταν13 και συνεχίζουν να μειώνονται.


Παρά τις φιλότιμες προσπάθειες της λίγκας, η ΤΣΣΚΑ Μόσχας είναι το απόλυτο αφεντικό και η (σχεδόν) μόνη πρωταθλήτρια. Η ομάδα του “στρατού” μετράει ήδη 11 τίτλους. Η μοναδική χρονιά που έφτασε μέχρι τους τελικούς χωρίς να καταφέρει να σηκώσει την κούπα ήταν τη σεζόν 2010-11, όταν πρωταθλήτρια αναδείχθηκε η Χίμκι. Ο άλλος τίτλος που της λείπει από καταβολής της διοργάνωσης είναι αυτός της σεζόν 2020-21, όταν η πανδημία του κορωνοϊού “χτύπησε” την ανθρωπότητα και σταμάτησε πρόωρα την αγωνιστική δράση, κάτι που είχε ως επόμενο, τη μη ανάδειξη πρωταθλητή.

Στο πλαίσιο αναβάθμισης του προϊόντος, η VTB προανήγγειλε τη διεξαγωγή του SuperCup στο ξεκίνημα κάθε σεζόν, με τη συμμετοχή των 4 πρώτων ομάδων της προηγούμενης χροιάς, κάτι το οποίο είδαμε να πραγματοποιείται και στην Ελλάδα την περασμένη αγωνιστική περίοδο.

Ως εκ τούτου, η ΤΣΣΚΑ Μόσχας του Δημήτρη Ιτούδη, η Ούνικς Καζάν του Βέλιμιρ Περάσοβιτς, η Λοκομοτίβ Κουμπάν του Εβγκένι Πασούτιν και η Ζενίτ Αγίας Πετρούπολης του Τσάβι Πασκουάλ θα διεκδικήσουν έναν τίτλο στις 18-19 Σεπτεμβρίου στη VTB Arena της Μόσχας, δίνοντας κάποια δυνατά ματς που θα τις βοηθήσουν στην έναρξη τη νέας σεζόν.

Και ποιος ξέρει; Ίσως αυτή την κούπα να μην τη σηκώσει η ΤΣΣΚΑ.

Βασιλική Καραμούζα

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης