Basket Talk

Η μάχη του EuroCup φέτος έχει… ασπρόμαυρο φόντο

Η μάχη του EuroCup φέτος έχει… ασπρόμαυρο φόντο
Παρτιζάν και Βίρτους Μπολόνια χτίζουν ρόστερ αξιώσεων, εν όψει της νέας σεζόν και σκοπό την επάνοδο τους στην Euroleague.
Οι δύο ομάδες έχουν απασχολήσει το μπασκετικό φίλαθλο κοινό καθ’ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού με τις μεταγραφικές «βόμβες» που ενεργοποιούν. Και οι δύο με το καθεστώς νέου προπονητή

Η επιστροφή του… βασιλιά στον «θρόνο»
Ο Ζέλιμιρ Ομπράντοβιτς είναι αποδεδειγμένα ο κορυφαίος προπονητής στην Ευρώπη, τη δεδομένη στιγμή. Η Παρτιζάν τον μετέτρεψε σε μία νύχτα προπονητή πριν 30 χρόνια, την οδήγησε από το πουθενά στην κορυφή της Ευρώπης το 1992 και από εκεί και πέρα την ιστορία, λίγο-πολύ, όλοι την γνωρίζουμε.

Οι φήμες μπορεί «οργίαζαν» στις αρχές του Ιουνίου (2021), με τον κόσμο του Παναθηναϊκού να είναι εκστασιασμένος με την πιθανότητα της επιστροφής του Σέρβου όμως απείχαν πάρα πολύ από την πραγματικότητα.

Ο λόγος που ο Ομπράντοβιτς επέλεξε την ηχηρή επιστροφή του στην Παρτιζάν, είναι πλέον αντιληπτός από τον καθένα. Είναι η ομάδα απ' όπου ξεκίνησε, του προσφέρει σταθερή παρουσία κόσμου στις εξέδρες ενώ το μπάτζετ σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια έχει ήδη εκτοξευτεί.

Οι μεταγραφικές «βόμβες» των Σέρβων
ipiccy_image_1.jpg
Κέβιν Πάντερ ήταν η πρώτη μεταγραφική έκπληξη. Μετά από την θητεία του στον Ερυθρό Αστέρα (2019) αποφασίζει να επιστρέψει στη Σερβία, με ένα διαφορετικό στάτους ως παίκτης αφού την περασμένη χρονιά πρωταγωνίστησε στην Αρμάνι Μιλάνο, με την οποία έφτασε μέχρι το Final Four της Κολωνίας.

Να σημειωθεί πως ο Πάντερ έγινε ο παίκτης με το μεγαλύτερο συμβόλαιο που δόθηκε ποτέ από Σέρβικη ομάδα.
Σειρά πήρε μετά ένας ακόμη… πρώην ερυθρόλευκος όπως ο Πάντερ, ο Ζακ Λεντέι. Μάλιστα, η συγκεκριμένη προσθήκη έγινε λίγες ώρες μετά το αντίο του Μιλάνο στον παίκτη.

Σε απευθείας… πτήση από Milwaukeeστο Βελιγράδι έκανε ο Ρόντιονς Κούρουκς. Ο 23χρονος Λετονός γνωρίζει καλά την Ευρώπη, καθώς έχει αγωνιστεί για λογαριασμό της Μπαρτσελόνα και της Ρίγα. Από το 2018 αγωνιζόταν στο ΝΒΑ και έχει φορέσει τις φανέλες των BucksHoustonRockets, καθώς επίσης BrooklynNets.

Ο Αλέκσα Αβράμοβιτς γύρισε στην πατρίδα του για… χάρη του Ζέλικο και υπέγραψε 2ετές συμβόλαιο με την Παρτιζάν. Ο 26χρονος την περασμένη σεζόν έκανε πολύ καλή σεζόν, αγωνιζόμενος στην Εστουδιάντες, μετρώντας 16.4 πόντους και 3.5 ασίστ στο σε 36 αγώνες του Ισπανικού πρωταθλήματος.

Ο Σκαριόλο και οι… βετεράνοι του
Βίρτους Μπολόνια πήρε το πρωτάθλημα Ιταλίας μετά από 20 χρόνια! Οι Ιταλοί πέρσι έμοιαζαν το απόλυτο φαβορί για την κατάκτηση του Eurocup, καθώς έφτασαν έως τα ημιτελικά της διοργάνωσης αήττητοι, καταφέρνοντας 16 συνεχόμενες νίκες. Η Ούνικς Καζάν του Δημήτρη Πρίφτη ήταν όμως η ομάδα που εμπόδισε την Βίρτους να φτάσει στους τελικούς.

Ο Σάσα Τζόρτζεβιτς αποτελεί πλέον παρελθόν από τον πάγκο της και ο διάδοχος του ήρθε απευθείας από το μαγικό κόσμο του ΝΒΑ. Ο Σέρτζιο Σκαριόλο βρέθηκε στον πάγκο των TorontoRaptors (2018-2021) ως βοηθός του Νικ Νερς. Στην Μπολόνια έρχεται για να κατακτήσει και να κάνει την περσινή χαμένη υπέρβαση.
l198460719304_tml3365830375169_422061561045_161843898359170.jpg
Ο Μίλος Τεόντοσιτς θα αποτελέσει και φέτος τον βασικό οργανωτή της Μπολόνια. Φαίνεται πως έχει βρει το λιμάνι του, καθώς στα 34 χρόνια του αποφάσισε να ανανεώσει για 2 χρόνια, προερχόμενος από μία σεζόν με 15.4 πόντους7 ασίστ στο Eurocup κατά μέσο όρο, ενώ στο πρωτάθλημα Ιταλίας με 14 πόντους και 6.5 ασίστ.

Ο Μάρκο Μπελινέλι είχε μια μεγάλη σταδιοδρομία στο ΝΒΑ και πέρσι αποφάσισε να αφήσει το San Antonioγια να γυρίσει ύστερα από 17 χρόνια στην μπασκετική γενέτειρα του. Ο Ιταλός γκαρντ/φόργουορντ θα είναι και φέτος στο ρόστερ των Ιταλών έτοιμος να φέρει και πάλι χαμόγελα στους φίλους της Βίρτους.
Φέτος, οι δύο προαναφερθέντες θα έχουν έξτρα βοήθεια.

Ο Έκπε Ούντο συμφώνησε σε όλα με την Ιταλική ομάδα, η οποία κέρδισε την άτυπη μονομαχία με την Παρτιζάν για την απόκτηση του. Ο 34χρονος σέντερ, έχει χρόνια εμπειρίας στις «πλάτες» του. Έχει αγωνιστεί ακόμα και στον κόσμο του ΝΒΑ, αλλά και στην Euroleague(2015-2017) με τα χρώματα της Φενέρμπαχτσε.

Ο Κέβιν Χέρβεϊ είναι μια λύση που είχε αποτελέσει βασικό στόχο για τον Παναθηναϊκό, αλλά τελικά ο Αμερικάνος συμφώνησε με την Ιταλική ομάδα. Την περασμένη σεζόν αγωνίστηκε στην Λοκομοτίβ Κουμπάν, με την οποία έκανε μια πολύ καλή σεζόν τόσο εντός, όσο και εκτός ρακέτας.

Το μόνο σίγουρο είναι πως φέτος πρόκειται να παρακολουθήσουμε μια συναρπαστική χρονιά στο Eurocupγια το ποια ομάδα θα διεκδικήσει το τίτλο και ταυτόχρονα την άνοδο. Παρτιζάν και Βίρτους Μπολόνια θα είναι οι 2 βασικοί διεκδικητές. Μάλιστα, στην περίπτωση που οι 2 τους φτάσουν στον τελικό της διοργάνωσης και η πρωτοεμφανιζόμενη στην Euroleague, Μονακό, δεν καταφέρει να προκριθεί στα playoffsτότε την πρόκριση στην μεγάλη κατηγορία παίρνουν και οι δύο.

Δημήτρης Φεραδούρος

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης