Basket Talk

Οι Έλληνες στην ιστορία του NBA Draft: Από τον Παπαγιάννη μέχρι τον Γιαννάκη!

Οι Έλληνες στην ιστορία του NBA Draft: Από τον Παπαγιάννη μέχρι τον Γιαννάκη!
Με αφορμή την επιλογή του Γιώργου Καλαϊτζάκη στο νούμερο 60 του φετινού draft στο ΝΒΑ από τους Milwaukee Bucks, το BN Sports θυμάται όλους τους 'Ελληνες που πέρασαν από την ίδια διαδικασία και άκουσαν τα ονόμά τους από τον εκάστοτε Κομισάριο της λίγκας. 
Σχετικά Άρθρα

Οι φετινοί πρωταθλητές του NBAMilwaukee Bucks, επέλεξαν τον Γιώργο Καλαϊτζάκη στην 60η και τελευταία θέση του φετινού draft. Κάπως έτσι ο νεαρός γκαρντ μπήκε στη λίστα των Ελλήνων που ανοίγουν την πόρτα του ΝΒΑ μέσα από αυτή τη διαδικασία και το BN Sports ανατρέχει σε όλους τους υπόλοιπους Έλληνες που ευτύχησαν να ακούσουν το όνομά τους σε κάποιο draft. 

Πιο ψηλά από όλους, με το Νο13 είχε επιλεγεί το 2016 από τους Sacramento Kings o Γιώργος Παπαγιάννης, ενώο Fall of Famer πλέον, Παναγιώτης Γιάννης, το μακρινό 1982 είχε καταλήξει στην 205η (!) θέση, στην οποία τον διάλεξαν οι Boston Celtics. Δύο χρόνια νωρίτερα, το 1980, οι Κέλτες είχαν επιλέξει και τον «γκάνγκστερ» του ελληνικού μπάσκετ, τον Νίκο Γκάλη, μόλις στην 68η θέση. Πέραση φαίνεται πως είχαν στη Βοστώνη εκείνη την εποχή οι Έλληνες παίκτες, αφού το 1978, οι Celtics είχαν αποκτήσει τα δικαιώματα του Ντέιβιντ Στεργάκου (No 72). 

Το 2013, οι Milwaukee Bucks πέτυχαν τζακ ποτ, διαλέγοντας τον Γιάννη Αντεκούνμπο στην 15η θέση. Σήμερα ο «Greek Freak», όντας μόλις 26 ετών, έχει σαρώσει όλα τα βραβεία, ενώ έφερε το πρωτάθλημα στα «ελάφια» μετά από 50 ολόκληρα χρόνια! Ένα χρόνο αργότερα, το 2014, ο μεγαλύτερος αδερφός του Γιάννη, ο Θανάσης Αντετοκούνμπο, είχε καταλήξει στην 51η θέση και τους New York Knicks, ενώ το 2018, ένας ακόμα Αντετοκούνμπο, ο Κώστας, βρέθηκε στην 60η θέση, ως επιλογή των Dallas Mavericks. O τέταρτος αδερφός που ασχολείται με την πορτοκαλί «θεά», ο Άλεξ, δεν κατάφερε τελικά φέτος να ακούσει το όνομά του από τα χείλη του Adam Silver. 

Τα περισσότερα χρόνια πέρασε στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού ο Κώστας Κουφός, που το 2008 έγινε draft στο No23 από τους Utah Jazz και αγωνίστηκε στο NBA μέχρι και το 2019. 

Δείτε αναλυτικά τη λίστα των Ελλήνων παικτών που έχουν γίνει draft:

Χωρίς_τίτλο_1.png

Ομογενείς και πολιτογραφημένοι Έλληνες

Πέρα από τους παραπάνω 'Ελληνες, που έχουν φορέσει και τη φανέλα με το εθνόσημο, από τη διαδικασία του draft πέρασαν επιτυχώς και κάποιοι ομογενείς, όπως και κάποιοι παίκτες που θήτευσαν στη χώρα μας, πήραν ελληνική υπηκόοτητα και..βαφτίστηκαν εκ νέου. 

Λου Τσιορόπουλος, 57ος, 1953, Boston Celtics
Κερτ Ράμπις, 58ος, 1980, New York Knicks
Ντέιβιντ Καλιγκάρης,
95ος, 1978, Detroit Pistons

Ντράγκαν Τάρλατς
(Τάκης Κωνσταντινίδης), 31ος, 1995, Chicago Bulls
Πέτζα Στογιάκοβιτς
(Πέτρος Κίνης), 14ος, 1996, Sacramento Kings
Ράντοσλαβ Νεστόροβιτς
(Μακρής), 17ος, 1998, Minnesota Timberwolves
Μάρκο Γιάριτς
(Λάτσης), 30ος, 2000, Los Angeles Clippers

Βασιλική Καραμούζα 


www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης