Basket Talk

Όταν το ΝΒΑ «θυσιάζει» χρήματα για το buyout παικτών της Εuroleague

Όταν το ΝΒΑ «θυσιάζει» χρήματα για το buyout παικτών της Εuroleague

Οι San Antonio Spurs φαίνεται να ενδιαφέρονται για τον Ιωάννη Παπαπέτρου, και κατ' επέκταση να καλύψουν το buyout του και το «ΒΝ Sports» πήρε... ασίστ για να σας υπενθυμίσει παρόμοιες περιπτώσεις αθλητών της Εuroleague όπου χρειάστηκαν να θυσιάσουν ένα ποσό από τον τραπεζικό τους λογαριασμό για να μετακομίσουν στο ΝΒΑ.

Σχετικά Άρθρα

Τα τελευταία χρόνια το φαινόμενο της «αρπαγής» του ΝΒΑ σε παίκτες που αγωνίζονται στην Εuroleague φουντώνει ολοένα και περισσότερο, δίχως να τους νοιάζει το οικονομικό τίμημα. Αυτό αποδεικνύει ότι οι διαφορές στο αγωνιστικό κομμάτι ανάμεσα στα δύο μεγάλα πρωταθλήματα μειώνεται διαρκώς.

Όμως τα οικονομικά δεδομένα του ΝΒΑ δεν μπορούν να συγκριθούν σε καμία περίπτωση με αυτά της Εuroleague, με αποτέλεσμα να έχουν την ευχέρεια να αποκτούν στο τέλος τον αθλητή που επιθυμούν. Τα συμβόλαια είναι πολύ μεγαλύτερα αλλά και η θέληση των... Ευρωλιγκάτων παικτών είναι τεράστια για το υπερατλαντικό ταξίδι, ώστε να κάνουν πραγματικότητα το παιδικό τους όνειρο. Αυτός ο διακαής πόθος τους οδηγεί να πληρώσουν από την τσέπη τους ένα μεγάλο μέρος του buyout που προβλέπεται.

Οι ομάδες του ΝΒΑ ρισκάρουν και ξοδεύουν σημαντικά ποσά δεξιά και αριστερά με την ελπίδα να βρουν κάποιο... λαυράκι στην αγορά ώστε να εξελιχθεί στον επόμενο ηγέτη τους. Αυτό το σκεπτικό υπάρχει και στους Spurs, όσον αφορά τον Ιωάννη Παπαπέτρου (ανανέωσε πρόσφατα), όπου θα χρειαστεί να πληρώσουν ένα ποσό κοντά στις 900.000 ευρώ στον Παναθηναϊκό για να απελευθερωθεί.

Το «ΒΝ Sports» σας παρουσιάζει μία δεκάδα παικτών της Εuroleague, οι οποίοι «ανάγκασαν» οργανισμούς του ΝΒΑ να καλύψουν το buyout τους:

kostas_2.jpg

Κώστας Παπανικολάου 

Ένας από τους Έλληνες παίκτες που έζησε την εμπειρία του ΝΒΑ ήταν ο Κώστας Παπανικολάου, ο οποίος μετά από μία σεζόν στη Μπαρτσελόνα (2013-14), οι Houston Rockets έκαναν την κίνησή τους. Για την ακρίβεια οι «ρουκέτες» προθυμοποιήθηκαν να παραχωρήσουν 1.100.000 ευρώ στους «μπλαουγκράνα» για το buyout του Έλληνα φόργουορντ. Ο Παπανικολάου χρειάστηκε να συμβάλει και αυτός με τη σειρά του με 500.000 ευρώ.

Γιώργος Καλαϊτζάκης 

Ο Γιώργος Καλαϊτζάκης είναι το τελευταίο μέλος της ελληνικής παροικίας που έχει δημιουργηθεί στο ΝΒΑ και στους Μilwaukee Bucks. Ο νεαρός γκαρντ επιλέχθηκε στο Νο.60 του φετινού draft από τους Pacers και παρότι οι πρώτες ενδείξεις δεν φανέρωναν ότι οι Bucks θα επενδύσουν άμεσα στο ταλέντο του, τελικά πρόσφεραν το ποσό των 300.000 ευρώ στον Παναθηναϊκό για να καλύψουν το buyout του.

Λούκα Ντόντσιτς 

Το παιδί-θαύμα του παγκόσμιου μπάσκετ μόλις επιλέχθηκε από τους Dallas Mavericks στο draft του 2018 (No.3) άνοιξε τα φτερά του για το ΝΒΑ άμεσα. Για να συμβεί αυτό χρειάστηκε να μείνει ικανοποιημένη και η πλευρά της Ρεάλ Μαδρίτης, με την οποία ο Λούκα Ντόντσιτς δεσμευόταν μαζί της με συμβόλαιο. Οι Mavericks χρειάστηκαν να συμβιβαστούν με την πραγματικότητα και να συμφωνήσουν με τους «μερένχες» για το buyout των 2.000.000 ευρώ, όμως με βάση το πρωτόκολλο που ισχύει δεν μπορούν να δαπανήσουν παραπάνω από 750.000 ευρώ, με αποτέλεσμα το υπόλοιπο ποσό να δοθεί από τον Σλοβένο γκαρντ.

facu.jpg

Φακούντο Καμπάτσο 

Ο Φακούντο Καμπάτσο παρότι είχε ένα αρκετά υψηλό buyout που έφτανε το ποσό των 6.000.000 δολαρίων δεν εμπόδισε τους Denver Nuggets να καταθέσουν πρόταση. Η Ρεάλ Μαδρίτης ήλπιζε ότι οι «σβόλοι» θα απογοητευτούν από το συγκεκριμένο buyοut, όμως και η επιθυμία του Αργεντίνου βραχύσωμου γκαρντ να μετακομίσει στο ΝΒΑ διευκόλυνε την κατάσταση. Πιο συγκεκριμένα οι Nuggets έβγαλαν από τα ταμεία τους μόλις 725.000 δολάρια και τα υπόλοιπα 5.250.000 θα τα κάλυπτε ο Καμπάτσο μέσω του νέου του συμβολαίου.

Γκάμπριελ Ντεκ 

Ακόμη ένας παίκτης που αποχώρησε στα μισά της περσινής σεζόν από την Μαδρίτη για λογαριασμό του ΝΒΑ ήταν ο Γκάμπριελ Ντεκ, ενώ η Ρεάλ βγήκε κερδισμένη κατά 1.500.000. Οι Οklahoma City Thunder πρόσφεραν τετραετές συμβόλαιο στον Αργεντινό παίκτη αξίας 14.5 εκατ. δολαρίων, δίχως όμως να είναι εγγυημένο από την τρίτη σεζόν.

Λούκα Βιλντόζα 

Η παρέα των Αργεντινών μεγάλωσε στο ΝΒΑ την περσινή σεζόν με τον Λούκα Βιλντόζα να αφήνει στα κρύα του λουτρού μετά από τέσσερα χρόνια την Μπασκόνια και να προστίθεται στο ρόστερ των Knicks. Οι Νεοϋρκέζοι πρόσφεραν τετραετές συμβόλαιο αλλά οι Βάσκοι δεν βγήκαν χαμένοι από την υπόθεση, καθώς μπήκαν στον λογαριασμό της 2.000.000. Και σε αυτή την περίπτωση η ομάδα του ΝΒΑ δεν μπορεί να ξεπεράσει το ποσό των 750.000 ευρώ, οπότε ο Βιλντόζα χρειάστηκε να συνεισφέρει για να ολοκληρωθεί η μεταγραφή.

garuba.jpg

Ουσμάν Γκαρούμπα 

Η Ρεάλ Μαδρίτης έχει κάνει... επάγγελμα να αποκτά υπέρογκα ποσά από τις μετακινήσεις αθλητών προς το ΝΒΑ και το τελευταίο κατόρθωμά τους είναι ο Ουσμάν Γκαρούμπα. Ο διεθνής Ισπανός παίκτης επιλέχθηκε πρόσφατα στο draft του ΝΒΑ στο Νο.23 από τους Houston Rockets και αναμένεται να ενισχύσει άμεσα τους Τεξανούς. Αυτό σημαίνει ότι η Ρεάλ Μαδρίτης θα καρποφορήσει το ποσό των 3.000.000 ευρώ, ενώ ο νεαρός αθλητής θα χρειαστεί να πληρώσει από την τσέπη του σχεδόν 2.3 εκατ. ευρώ. Αυτό το ποσό ξεπερνά και τις τρεις σεζόν από το ρούκι συμβόλαιό του.

Μπόγκνταν Μπογκντάνοβιτς 

Ο Σέρβος γκαρντ παρότι άκουσε το όνομά του από το στόμα του Άνταμ Σίλβερ στο draft του 2014, με τους Suns να τον επιλέγουν αλλά τελικά κατέληξε, μετά από μία τριετία στη Φενέρ, στην...αγκαλιά των Kings. Για να ολοκληρωθεί η μετακίνησή του χρειάστηκε να βγάλει από την τσέπη του 650.000 ευρώ από το 1.000.000 συνολικό του buyout.

miro.jpg

Νίκολα Μίροτιτς 

Η Ρεάλ Μαδρίτης πριν από επτά καλοκαίρια κατάφερε να αποκομίσει 3.000.000 ευρώ από τον Νίκολα Μίροτιτς. Για την ακρίβεια οι Chicago Bulls πείστηκαν από τις ικανότητές του στους Μαδριλένους και με το παχυλό τριετές συμβόλαιο (16.6 εκατ. δολάρια) θεωρήθηκαν... ψίχουλα τα 3.000.000 ευρώ για το buyout του, που καλύφθηκαν εξ' ολοκλήρου από τον Μαυροβούνιο αθλητή.

Τόμας Σατοράνσκι 

Το «καμάρι» του τσέχικου μπάσκετ τα τελευταία χρόνια, Τόμας Σατοράνσκι, τράβηξε τα βλέμματα του ΝΒΑ νωρίς πάνω του και το 2016 οι Wizards θέλησαν να καλύψουν το buyout που του είχε επιβάλλει η Μπαρτσελόνα στο συμβόλαιό του για NBA option. To ποσό άγγιζε τα 1.500.000 ευρώ και οι Wizards είχαν το δικαίωμα να καλύψουν μέχρι τα 650.000 και τα υπόλοιπα από τον ίδιο τον αθλητή. 

Νίκος Τσώτας

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης