Basket Talk

Λεν Μπάιας - Ρέτζι Λιούις: Οι ομοιότητες στις καριέρες τους και το σπάνιο φύλλο αγώνα από τη μοναδική τους μονομαχία

Λεν Μπάιας - Ρέτζι Λιούις: Οι ομοιότητες στις καριέρες τους και το σπάνιο φύλλο αγώνα από τη μοναδική τους μονομαχία
Οι συγκλονιστικές ιστορίες των… what if του Μέριλαντ και της Βοστώνης.
 
Σχετικά Άρθρα

Οι ιστορίες των Λεν Μπάιας και Ρέτζι Λιούις θεωρούνται μέχρι και σήμερα ως οι τραγικότερες στα χρονικά του ΝΒΑ, αφού κανείς εκ των δύο δεν πρόλαβε να αναδείξει το πλήρες εύρος του ταλέντου του. Η καρδιά τους δεν άντεξε, βάζοντας πρόωρο τέλος στις πολύ υποσχόμενες καριέρες τους.

Ο Μπάιας ήταν από το Μέριλαντ, έπαιξε στο λύκειο του Νορθουέστερν και αγωνίστηκε με το κολέγιο της γενέτειρας του πριν επιλεχθεί από τους Μπόστον Σέλτικς στο 2ο pick του 1986. Ο Λιούις ήταν επίσης από το Μέριλαντ, έπαιξε στο λυκείου της πόλης του και αγωνίστηκε στο κολεγιακό πρωτάθλημα με τα χρώματα του Νορθίστερν πριν γίνει και αυτός «κέλτης» το 1987.

Πολλοί πίστευαν πως ο «Frost» είναι ότι κοντινότερο υπήρξε ποτέ στον Μάικλ Τζόρνταν. Ψηλός, εκρηκτικός και με ένα τρομερό τζαμπ σουτ, ο Μπάιας είχε τις βάσεις για μια καριέρα που ελάχιστοι θα μπορούσαν να πραγματοποιήσουν. Υπέγραψε με τους Σέλτικς και θέλοντας να μοιραστεί τη χαρά του με τους φίλους του στο Μέριλαντ, οργάνωσε το τελευταίο του πάρτι πριν μεταβεί οριστικά στη Βοστώνη. Στις 6:30 τα ξημερώματα της 19ης Ιουνίου του 1986 ο Μπάιας πέφτει κάτω λιπόθυμος. Η κοκαΐνη του έχει προκαλέσει επιπλοκές, η καρδιά του δεν αντέχει και ο 22χρονος αφήνει την τελευταία του πνοή.

Ο «Truck» από την άλλη, έδειχνε όλο και καλύτερος σε κάθε μια από τις 5 σεζόν που πρόλαβε να αγωνιστεί στο ΝΒΑ, φτάνοντας μάλιστα στο σημείο να καλύπτει πλήρως το κενό που άφηνε ο Λάρι Μπερντ την περίοδο που ήταν τραυματίας. Στις 29 Απριλίου του 1993, στα πλέι οφ κόντρα στους Χόρνετς, ο Λιούις χάνει τις αισθήσεις του. Το πρώτο μήνυμα έρχεται και η γνωμάτευση κάνει λόγο για καρδιακή μυοπάθεια. Ο 27χρονος δεν το βάζει κάτω και συνεχίζει να προπονείται για να επιστρέψει στο παρκέ από τη νέα σεζόν. Όμως η καρδιά του δεν του δίνει δεύτερη ευκαιρία και ενώ αυτός κάνει αυτό που αγαπάει περισσότερο, του στερεί τη ζωή σε ένα ανοιχτό γηπεδάκι στις 27 Ιουλίου.

Πριν ωστόσο συγκλονίσουν ολόκληρο τον πλανήτη με τις τραγικές τους ιστορίες, οι Λεν Μπάιας και Ρέτζι Λιούις πρόλαβαν να τεθούν αντιμέτωποι στο κολεγιακό πρωτάθλημα. Εκεί, ο Μπάιας είχε πετύχει 23 πόντους πριν αποβληθεί με 5 φάουλ, οδηγώντας το Μέριλαντ στη νίκη κόντρα στο Νορθίστερν (84-72), παρά τους 30 πόντους του Λιούις.
BeFunky-collage.png

Πάνος Σταμούλης
www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης