Basket Talk

Παγκόσμια αποθέωση για το θαύμα των Ελλήνων!

Παγκόσμια αποθέωση για το θαύμα των Ελλήνων!
To BN Sports θυμάται πως είχαν παρουσιάσει την τεράστια νίκη της Ελλάδας επί της Αμερικής στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2006, η FIBA και διάφορα μεγάλα ειδησεογραφικά sites. 
Σχετικά Άρθρα
Η Ελλάδα κατατροπώνει τις ΗΠΑ με 101-95 στον ημιτελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου της Σαϊτάμα το 2006. Όλη η χώρα κινείται σε «γαλανόλευκους» ρυθμούς, ενώ ο παγκόσμιος τύπος αποθεώνει την «επίσημη αγαπημένη» για το μπασκετικό της θαύμα. 


«Η Ελλάδα σόκαρε τις ΗΠΑ με νίκη 101-95» γράφει η FIBA στην επίσημη ιστοσελίδα της και συνεχίζει: «Μπουχτισμένες από τις πρόσφατες αποτυχίες, οι ΗΠΑ παρουσίασαν ένα νεό πρόγραμμα και ένα νεό πλάνο.

Το τελικό αποτέλεσμα ήταν όμως οικείο.

Η Ελλάδα, πετυχαίνοντας διαδοχικά καλάθια μετέτρεψε το έλειμμα 12 πόντων, σε προβάδισμα 14 πόντων και κέρδισε την Team USA με 101-95 στον ημιτελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου

«Το να χάσουμε οποιοδήποτε παιχνίδι είναι σοκ για εμάς», δήλωσε ο Αμερικανός σταρ Καρμέλο Άντονι. «Μπήκαμε με τη νοοτροπία να κερδίσουμε το παιχνίδι και το χρυσό μετάλλιο». Αντίθετα, το καλύτερο που μπορεί να κάνει τώρα ο Άντονι είναι να προσθέσει ένα ακόμη χάλκινο στη συλλογή του.

Η Ελλάδα (8-0) μπορεί να κερδίσει έναν παγκόσμιο τίτλο, για να τον συνδυάσει με το ευρωπαϊκό που κατέκτησε το 2005, με νίκη επί της Ισπανίας την Κυριακή, στο παιχνίδι για το χρυσό μετάλλιο. 

«Έπαιξαν όπως παίζει ένας πρωταθλητής», δήλωσε ο Αμερικανός επιθετικός, Σέιν Μπατιέρ για την Ελλάδα.

Οι Αμερικανοί θα πρέπει να περιμένουν τουλάχιστον δύο ακόμη χρόνια για να θυμηθούν πώς είναι αυτό.

Το έκαναν πάλι με την αστοχία από το τρίποντο, όχι ότι τα πήγαν καλύτερα από τη γραμμή των ελευθέρων βολών. Οι Αμερικανοί θα υπολείπονται του πρωταθλήματος σε ένα μεγάλο διεθνές τουρνουά για τρίτη συνεχόμενη φορά, μετά την κατάκτηση του χρυσού στους Ολυμπιακούς του 2000.

Οι Έλληνες - χωρίς κανέναν παίκτη του ΝΒΑ στο ρόστερ τους - χόρεψαν σε κύκλο στο κέντρο του γήπεδο μετά τη νίκη τους.

«Οι μεγάλοι παίκτες παίζουν μεγάλα παιχνίδια», δήλωσε ο γκαρντ Θεόδωρος Παπαλουκάς, ο MVP του ευρωπαϊκού τελικού, που είχε 12 ασίστ την Παρασκευή. «Και σήμερα πιστεύω ότι παίξαμε πολύ καλά».

Οι ΗΠΑ (7-1) θα επιστρέψουν στο γήπεδο το Σάββατο κόντρα στην Αργεντινή (7-1), ελπίζοντας να εξασφαλίσουν με το χάλκινο μετάλλιο, το οποίο άφησαν στην Αθήνα το 2004.

«Αυτά τα παιδιά πονάνε», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Team USA, Τζέρι Κολάντζελο, ο οποίος τέθηκε επικεφαλής του προγράμματος μετά την κατάκτηση της έκτης θέσης στο Παγκόσμιο του 2002, πριν από την απογοήτευση στην Αθήνα. «Ίσως είναι καλύτερο να πρέπει να επιστρέψουμε αύριο και να παίξουμε ξανά αντί να καθίσουμε για δύο ημέρες».

...


«Το μπάσκετ δεν είναι μόνο ντρίμπλες και σουτ»,
δήλωσε ο προπονητής της Ελλάδας, Παναγιώτης Γιαννάκης, ο οποίος δέχτηκε συγχαρητήριο τηλεφώνημα από τον πρωθυπουργό, Κώστα Καραμανλή, μετά το παιχνίδι. «Μπορείς να έρθεις από τον πάγκο με καθαρό μυαλό και να δώσεις τον καλύτερο εαυτό σου και αυτό έκαναν οι παίκτες μας σήμερα».

«Δεν κάναμε τις σωστές προσαρμογές»,
δήλωσε ο αμερικανός σέντερ, Κρις Μπος. «Έτρεχαν συνέχεια το ίδιο σύστημα. Κι εμείς τους το κάναμε εύκολο».

Οι ΗΠΑ δεν είχαν παίξει καν σε παγκόσμιο πρωτάθλημα από τότε που κατέκτησαν τον τελευταίο από τους τρεις τίτλους τους στο Τορόντο το 1994. Ο Μάικ Σιζέφσκι - ο οποίος έψαχνε το χρυσό μετά την κατάκτηση του χάλκινου με την ομάδα του 1990 - και μερικοί Αμερικανοί παίκτες πήγαν στο κέντρο του γήπεδο για να δώσουν συγχαρητήρια στους Έλληνες, ενώ το μεγαλύτερο μέρος του ρόστερ των ΗΠΑ κατευθύνθηκε γρήγορα στα αποδυτήρια».


«Η πρωταθλήτρια Ευρώπης Ελλάδα συγκλόνισε τα φαβορί και επικράτησε των ΗΠΑ με με 101-95 στην Ιαπωνία, την Παρασκευή, για να φτάσει στον τελικό του παγκόσμιου πρωταθλήματος μπάσκετ κόντρα στην Ισπανία.

Οι Αθηναίοι ξεχύθηκαν στους δρόμους για να γιορτάσουν και ο υπουργός Αθλητισμού, Γιώργος Ορφανός, είπε στην κρατική τηλεόραση: «Κανείς δεν μπορούσε να το πιστέψει αυτό. Η ελληνική ομάδα έκανε τους Αμερικανούς να γονατίσουν».

Ο γκαρντ Βασίλης Σπανούλης οδήγησε την ελληνική ομάδα με 22 πόντους για να αφήσει τις ΗΠΑ σοκαρισμένες και να παρατείνει την εξάχρονη ξηρασία σε παγκόσμια και ολυμπιακή διοργάνωση. Η τελευταία κόρνα πυροδότησε σκηνές πανδαιμονίου στην «Saitama Super Arena», καθώς οι Έλληνες πανηγύρισαν σαν να είχαν κερδίσει το χρυσό μετάλλιο. Οι εργαζόμενοι στα γραφεία στην Ελλάδα ήταν κολλημένοι στις οθόνες της τηλεόρασης κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού και οι συναλλαγές στο χρηματιστήριο της Αθήνας σχεδόν σταμάτησαν.

«Αυτή η ιστορική νίκη έκανε τους Έλληνες σε όλο τον κόσμο περήφανους. Έχει αποδειχθεί ότι  η Ελλάδα μπορεί να κάνει τα πάντα, όταν πιστεύει στον εαυτό της», δήλωσε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, γράφει μεταξύ άλλων το CNN σε ένα ιδιαιτέρως εγκωμιαστικό άρθρο. 

«Η νίκη σοκ προκάλεσε επίσης τεράστιους εορτασμούς σε όλη την Ελλάδα, ενώ η πολιτική ηγεσία της χώρας έσπευσε να προσφέρει επαίνους και συγχαρητήρια.

Ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής διέκοψε τις προγραμματισμένες συναντήσεις για να παρακολουθήσει το τέλος του παιχνιδιού. 

Τα γραφεία και οι υπηρεσίες ακινητοποιήθηκαν στην Αθήνα, καθώς οι Έλληνες παρακολουθούσαν το παιχνίδι και στη συνέχεια εγκατέλειψαν τον χώρο εργασίας τους για να γιορτάσουν.

Οι εργαζόμενοι σε ένα γραφείο στο κέντρο της πόλης πέταξαν εκατοντάδες φύλλα χαρτιού από τα παράθυρα στο πλήθος που είχε μαζευτεί και πανηγύριζε. Άλλοι κυμάτιζαν τις γαλανόλευκες σημαίες. Κόρνες αυτοκινήτων ακούγονταν, καθώς πανηγύριζαν για τη θέση της χώρας στον τελικό. Οι οθόνες οδικής κυκλοφορίας έδειχναν το τελικό σκορ του αγώνα, με αποτέλεσμα ορισμένοι οδηγοί να εγκαταλείψουν τα αυτοκίνητά τους για να συμμετάσχουν στο πλήθος που γιόρταζε στους δρόμους», ανέφερε το BBC Sport σε μια άκρως γλαφυρή περιγραφή της κατάστασης που επικρατούσε στους δρόμους της πρωτεύουσας εκείνο το μεσημέρι της 1η Σεπτεμβρίου του 2006.  

Βασιλική Καραμούζα

www.bnsports.gr


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης