Basket Talk

Παρί: Η νέα ανερχόμενη δύναμη του γαλλικού μπάσκετ με αέρα... ΝΒΑ (video)

Παρί: Η νέα ανερχόμενη δύναμη του γαλλικού μπάσκετ με αέρα... ΝΒΑ (video)
Η Παρί μέσα σε λίγα χρόνια... ζωής προσπαθεί να αλλάξει τα δεδομένα στο γαλλικό μπάσκετ, κάνοντας τεράστια βήματα προόδου και να κλέψει τη δόξα από το «καμάρι» της πόλης, την Παρί Σεν Ζερμέν.
Σχετικά Άρθρα

Η Παρί είναι η νέα ομάδα στη Γαλλία που έχει βάλει σκοπό να μην καταλήξει σε ένα απλό «πυροτέχνημα» αλλά να εξελιχθεί σε μία από τις μεγαλύτερες δυνάμεις του γαλλικού μπάσκετ και όχι μόνο. Η ονομασία της μπορεί να προϊδεάζει ότι έχει στενές σχέσεις με την πάμπλουτη Παρί Σεν Ζερμέν του Νασέρ Αλ-Κελαϊφί, όμως η αλήθεια είναι εντελώς διαφορετική.

Αναφερόμαστε σε μία ομάδα που βρίσκεται στο μπασκετικό «προσκήνιο» μόλις τρία χρόνια και κατάφερε να γίνει γνωστή σε ολόκληρη την Ευρώπη μέσω του φετινού μεταγραφικού παζαριού. Το σκεπτικό που επικράτησε πίσω από την ίδρυση της Παρί ήταν να δημιουργηθεί μία ομάδα που θα εκπροσωπήσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την πόλη και θα έχει αξιώσεις να φτάσει μέχρι την Ευρωλίγκα.

Βρισκόμαστε σε μία εποχή που το γαλλικό μπάσκετ προσπαθεί να ανακτήσει την παλιά του «αίγλη» και να σταθεί επάξια απέναντι στα υπόλοιπα κορυφαία ευρωπαϊκά πρωταθλήματα. Από τη μία ο Τόνι Πάρκερ ανέλαβε την Βιλερμπάν, ο Μπορίς Ντιαό βρέθηκε για ελάχιστο χρονικό διάστημα στην θέση του προέδρου της Μετροπολιτάν, η Μονακό προετοιμάζεται για την «παρθενική» της παρουσία στην Ευρωλίγκα και η πρωτεύουσα της Γαλλίας δεν θα μπορούσε να μείνει με τα χέρια σταυρωμένα.

pariii.jpg

Το 2016 η αποχώρηση του δημάρχου του Παρισιού από την Παρί-Λεβαλουά οδήγησε τον σύλλογο στην μετονομασία, Μετροπολιτάν 92, και στην αλλαγή μπασκετικής στέγης, με αποτέλεσμα η «Πόλη του Φωτός» να μείνει «ορφανή» από κάποιον σύλλογο. Αυτό προετοίμασε το έδαφος και άνοιξε τις πόρτες για την δημιουργία μίας νέας ομάδας.

kahn.jpg

Αυτή ήταν η Παρί υπό την αιγίδα του Ντέιβιντ Καν. Ο Αμερικανός πρόεδρος δεν είναι καθόλου τυχαίος στο χώρο, καθώς ξεκίνησε την καριέρα του ως δημοσιογράφος, στη συνέχεια εργάστηκε στους Ιντιάνα Πέισερς στο κομμάτι του business marketingκαι το 2009 ανέλαβε χρέη προέδρου στους Μινεσότα Τίμπεργουλβς για τα επόμενα τέσσερα χρόνια.

Οι γνωριμίες και οι διασυνδέσεις με αρκετούς ισχυρούς ανθρώπους του ΝΒΑ τον ώθησαν στην προσπάθεια να αναλάβει τις τύχες μίας αρκετά υποσχόμενης ομάδας με στόχο την κορυφή. Η Παρί με συνοπτικές διαδικασίες αγόρασε το πιστοποιητικό συμμετοχής της Τουλόν, καταβάλλοντας ένα ποσό γύρω στο 1 εκατ. ευρώ και τοποθετήθηκε στην δεύτερη κατηγορία, όπου χρειάστηκε τρεις σεζόν για την άνοδο στην LNB Pro A.

fra.jpg

Από μία απλή άσημη ομάδα που ανέβηκε για πρώτη φορά στη μεγάλη κατηγορία, κατάφερε να αποκτήσει φήμη με την υπογραφή του άλλοτε παίκτη του Λαυρίου και της Ρίγας, Κάιλ Άλμαν αλλά και του πολύπειρου πρώην ΝΒΑer, Κάιλ Ο'Κουίν, ο οποίος στο δεύτερο μισό της περσινής σεζόν αγωνίστηκε στη Φενέρ. Παράλληλα στην ομάδα βρίσκεται ο άλλοτε παίκτης της ΑΕΚ, Αμάρα Σι, και ένα από τα μελλοντικά αστέρια της Γαλλία, Juhann Begarin, ο οποίος επιλέχθηκε και στο No.45 του ντραφτ στο NBA.

Ανοδική εξέλιξη δεν διακρίνεται μόνο στον τομέα του ρόστερ αλλά και στο οικονομικό. Για την ακρίβεια η Παρί έχει «κλειδώσει» μία μεγάλη συμφωνία με την αθλητική εταιρία, ΝΙΚΕ, ώστε να αποτελέσει τον κύριο χορηγό της. Οι εμπορικές συνεργασίες δεν σταματούν εκεί, καθώς η Παρί είχε επισυνάψει συμφωνίες και με διάφορες τράπεζες.

Η γαλλική ομάδα προχώρησε και σε άλλες σημαντικές κινήσεις, ώστε να σταθεί στα πόδια της μακροχρόνια και να μην αποτελέσει μία απλή ανάμνηση τα επόμενα χρόνια. Γι' αυτό το λόγο βρίσκεται υπό κατασκευή το νέο υπερσύγχρονο γήπεδό της, Paris Arena II, το οποίο αναμένεται να ανοίξει τις πύλες του το καλοκαίρι του 2023. Η συγκεκριμένη αρένα θα έχει χωρητικότητα 8.000 θέσεων και φυσικά θα συμπεριληφθεί στα γήπεδα που θα φιλοξενήσουν αγώνες μπάσκετ στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2024. Το κόστος κατασκευής του θα φτάσει τα 123.000.000 ευρώ.



Η Παρί μπορεί να κάνει γρήγορα βήματα αλλά όχι βιαστικά και είναι αποφασισμένη να αφήσει την δική της... εποχή στο εγγύς μέλλον.

Νίκος Τσώτας

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης