Basket Talk

Hall of Fame: Ο Γκάλης και οι άλλοι Έλληνες (video)

Hall of Fame: Ο Γκάλης και οι άλλοι Έλληνες (video)

Οι Έλληνες που βρέθηκαν από τα παρκέ και τους πάγκους στο Hall of Fame.

Με αφορμή την υποψηφιότητα των Φάνη Χριστοδούλου, Γιώργου Κολοκυθά και Νίκου Νησιώτη για είδοσο στο Hall of Fame της FIBA με την «Τάξη του 2022», το BN Sports θυμάται τους Έλληνες που προηγήθηκαν και τιμήθηκαν την ύψιστη διάκριση.

Αυτός που άνοιξε τον δρόμο δεν θα μπορούσε να είναι άλλος από τον Νίκο Γκάλη, τον άνθρωπο που έβαλε το μπάσκετ σε όλα τα σπίτια της χώρας τη δεκαετία του '80. Τον άνθρωπο που σκόραρε κατά το δοκούν απέναντι σε οποιονδήποτε αντίπαλο σε Ελλάδα και Ευρώπη. Το 2007 ο «Γκάνγκστερ» τιμήθηκε με το μετάλλιο τιμής της Euroleague και μπήκε στο HoF της FIBA. Έξι χρόνια αργότερα, το 2013 έγινε υποψήφιος για το Naismith Memorial Basketball Hall of Fame, στο οποίος τελικά εντάχθηκε στις 9 Σεπτεμβρίου του 2017, περνώντας έτσι στο «πάνθεον» του παγκόσμιου μπάσκετ. Φυσικά εκεί δεν υπάρχει άλλο ελληνικό όνομα και δύσκολα θα του πάρει κάποιος-τουλάχιστον στο εγγύς μέλλον-την αποκλειστικότητα.

O Κώστας Δήμου, πρώην διεθνής διαιτητής, εντάχθηκε Hall of Fame στη διάρκεια του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος της Τουρκίας και πιο συγκεκριμένα στις 12 Σεπτεμβρίου του 2010.

Ο Δήμου, που υπηρέτησε χρόνια την Oμοσπονδία Διαιτητών Καλαθοσφαίρισης Ελλάδος (ΟΔΚΕ), έγινε ο πρώτος Έλληνας και τρίτος ευρωπαίος διαιτητής μπάσκετ, μετά τους Κασάι (Ούγγρος) και Αραμπατζιάν (Βούλγαρος) που τιμάται με αυτόν τον τρόπο.

Μάλιστα, η διεθνής ομοσπονδία μπάσκετ αποφάσισε ομόφωνα να τιμήσει τον Δήμου με την τοποθέτηση κέρινου ομοιώματός του στο μουσείο που βρίσκεται στη Μαδρίτη, τιμής ένεκεν της προσφοράς του στην παγκόσμια διαιτησία.

 dimou-HoF.jpg

Στο Hall Of Fame της παγκόσμιας ομοσπονδίας του μπάσκετ μπήκε στις 19 Ιουνίου του 2013 ο Κώστας Ρήγας, μαζί με άλλες 11 μεγάλες προσωπικότητες του αθλήματος απ' όλο τον κόσμο. Ο πρώην διεθνής διαιτητής έγινε ο τρίτος κατά σειρά Έλληνας που καταφέρνει κάτι τέτοιο. 
rigas_HoF.jpg

Ακολούθησε στις 27 Αυγούστου του 2016, στη Γενεύη, ο Παναγιώτης Φασούλας. Η «αράχνη» του ελληνικού μπάσκετ, μέτρησε στην καριέρα του 244 συμμετοχές με την Εθνική και ήταν ο δεύτερος από τη «χρυσή» γενιά του '87, που βρήκε μια θέση ανάμεσα στα πιο εκλεκτά ονόματα του χώρο στο HoF.

Ο Παναγιώτης Γιαννάκης ήταν ο αρχηγός της Εθνικής Oμάδας που κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στο Ευρωμπάσκετ το 1987 στην Αθήνα και το αργυρό στο Ευρωμπάσκετ το 1989 στο Ζάγκρεμπ. Είναι ρέκορντμαν συμμετοχών με την «επίσημη αγαπημένη» με 351 εμφανίσεις, νούμερο που αποτελεί και πανευρωπαϊκό ρεκόρ. Ακόμα, υπήρξε προπονητής της Εθνικής Ελλάδας, την οποία βοήθησε να φτάσει στην 4η θέση του Ευρωμπάσκετ το 1997 και στην 4η θέση του Μουντομπάσκετ το 1998. Ακόμα, στις 25 Σεπτεμβρίου του 2005, ο «Δράκος» οδήγησε την «γαλανόλευκη» στην κατάκτηση του Ευρωμπάσκετ και έγινε ο μοναδικός Ευρωπαίος που κατέκτησε τον εν λόγω τίτλο και με τις δύο ιδιότητες. Αυτοί είναι μερικοί από τους λόγους για τους οποίους η φανέλα του κρέμεται στο Hall of Fame της FIBA από την 1η Απριλίου του 2021.

Βασιλική Καραμούζα

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης