Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αρνητική η Γερμανία στο eurogroup, στη Σύνοδο Κορυφής του Μαρτίου οι αποφάσεις

Αρνητική η Γερμανία στο eurogroup, στη Σύνοδο Κορυφής του Μαρτίου οι αποφάσεις
H άρνηση της Γερμανίας να συμφωνήσει από τώρα για τις αλλαγές που πρέπει να λάβουν χώρα τόσο στη χρηματοδότηση του μηχανισμού στήριξης όσο και στους όρους δανεισμού απέναντι στις χώρες που τον έχουν ανάγκη μετέφερε τις κρίσιμες αποφάσεις για τη Σύνοδο Κορυφής η οποία θα λάβει χώρα τον προσεχή Μάρτιο.
Ο Υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε έμεινε πιστός στη στάση Μέρκελ για συνέχιση της δημοσιονομικής προσαρμογής των χωρών που αντιμετωπίζουν πρόβλημα.
Έμεινε αδιάφορος από την πρόταση Ορφανίδη το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας να τροφοδοτεί τα κρατικά χρέη μέσω αγοράς ομολόγων στον τωρινό ρόλο της ΕΚΤ. Αρκέστηκε να δηλώσει ότι το Ευρωπαϊκό ΤΧΣ είναι επαρκές κεφαλαιακά και δεν βλέπει το λόγο για τον οποίο η Γερμανία θα πρέπει να συμφωνήσει στην ενίσχυση των κεφαλαίων του.
Το επείγον του πράγματος δεν έγινε αποδεκτό από τη γερμανική πλευρά και τα δεδηλωμένα ιρλανδικά παράπονα για το δυσβάσταχτο ύψος του επιτοκίου έπεσαν στο κενό.
Ο πρόεδρος του eurogroup, Jean – Claude Juncker δεν φάνηκε ούτε αυτός με τη σειρά του πρόθυμος να δώσει μαι κοφτή και τελεσίδικη απάντηση στο ιρλανδικό αίτημα για μείωση του επιτοκίου παρότι αρχικά εισήλθε στη συζήτηση περί μείωσης του επιτοκίου στην αποπληρωμή των εκταμιευθέντων κεφαλαίων από το Ευρωπαϊκό ΤΧΣ και ουσιαστικά επιβεβαίωσε τον Υπουργό Οικονομικών της χώρας, Brian Lenihan, ο οποίος είχε δηλώσει απαισιόδοξος ότι το συμβούλιο θα κατέληγε σε οριστική απόφαση σε παρόντα χρόνο.Οι αποφάσεις πήραν παράταση για το τέλος του Μαρτίου. Την ίδια ώρα το ευρωομόλογο ωριμάζει όλο και περισσότερο στο μυαλό όλων. Η Γερμανία πάντως δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο κεφαλαιακής ενίσχυσης του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Απλά δεν επιθυμούσε την ενίσχυσή του τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή. Έδωσε στους υπόλοιπους Ευρωπαίους ηγέτες δύο μήνες χρόνο για να ωριμάσουν μέσα τους οι ιδέες για το ρόλο που θα επιτελέσει το Ταμείο στην αντιμετώπιση της κρίσης χρέους.

Κώστας Βορίλας
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης