Τελευταία Νέα
Διεθνή

Νέος γύρος προστίμων από την Κομισιόν - Έως και 94 εκ. ευρώ καλούνται να καταβάλλουν JP Morgan, UBS και Credit Suisse

Νέος γύρος προστίμων από την Κομισιόν - Έως και 94 εκ. ευρώ καλούνται να καταβάλλουν JP Morgan, UBS και Credit Suisse
«Η Ευρωζώνη χρειάζεται μία υγιή, διαφανή και εύρυθμη χρηματοπιστωτική αγορά»
Νέα πρόστιμα «μοίρασε» σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, επιβάλλοντας σε μία σειρά τραπεζικών κολοσσών να καταβάλλει 94 εκ. ευρώ για τη σύσταση καρτέλ στην αγορά συναλλάγματος.
Ειδικότερα, η Κομισιόν επέβαλε συνολικά πρόστιμα 94 εκ. ευρώ για τη δημιουργία δύο καρτέλ, στα οποία συμμετείχαν μερικές από τις κορυφαίες τράπεζες παγκοσμίως.
Επί παραδείγματος, η JP Morgan καλείται να καταβάλλει 61,6 εκ. ευρώ, καθώς ενορχήστρωνε τη χειραγώγηση του ελβετικού φράγκου, κατά την περίοδο 2008 – 2009.
Στη συγκεκριμένη υπόθεση εμπλέκεται και η βρετανική Royal Bank of Scotland, η οποία επίσης, συμμετείχε στις δραστηριότητες του καρτέλ.
Ωστόσο, γλίτωσε το πρόστιμο, καθώς συνεργάστηκε με την Κομισιόν, παρέχοντας όλες τις απαιτούμενες πληροφορίες.
Όσον αφορά το δεύτερο καρτέλ, το οποίο χειραγωγούσε τα επιτόκια παραγώγων του ελβετικού νομίσματος, η Κομισιόν επέβαλε πρόστιμα 32,3 εκ. ευρώ, με την UBS να καλείται να καταβάλλει 12,6 εκ., την JP Morgan 10,5 εκ. και την Credit Suisse 9,2 εκ.
Ο νέος γύρος προστίμων αποτελεί τον τρίτο κατά σειρά, με την Κομισιόν να επιβάλλει πρόστιμα 1,7 δισ. ευρώ από το Δεκέμβριο του 2013 έως σήμερα, στοχοποιώντας έξι τράπεζες.
«Η Ευρωζώνη χρειάζεται μία υγιή, διαφανής και εύρυθμη χρηματοπιστωτική αγορά» υπογράμμισε εκ μέρους της Κομισιόν, ο Επίτροπος Ανταγωνιστικότητας J. Almunia.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης