Τελευταία Νέα
Διεθνή

Süddeutsche Zeitung: Στο στόχαστρο ο Juncker εν μέσω του σκανδάλου για τις μυστικές φορολογικές συμφωνίες στο Λουξεμβούργο

tags :
Süddeutsche Zeitung: Στο στόχαστρο ο Juncker εν μέσω του σκανδάλου για τις μυστικές φορολογικές συμφωνίες στο Λουξεμβούργο
Στο μάτι του κυκλώνα ο πρόεδρος της Κομισιόν - Φέρει ευθύνη για το φορολογικό σκάνδαλο στο Λουξεμβούργο;
Μείζον είναι το ηθικό ζήτημα για τον πρόεδρο της Κομισιόν και πρώην πρωθυπουργό του Λουξεμβούργου, Jean Claude Juncker, εν μέσω του σκανδάλου για τις μυστικές φορολογικές συμφωνίες με εκατοντάδες πολυεθνικές.
Γερμανικοί και διεθνείς όμιλοι, σύμφωνα με την εφημερίδα Süddeutsche Zeitung του Μονάχου, φοροδιαφεύγουν με τη βοήθεια του Λουξεμβούργου.
Οι αρχές της χώρας μέσα από ένα πολύ σύνθετο οικονομικό σύστημα, σύμφωνα με την εφημερίδα, όπως μεταδίδει η Deutsche Welle, βοήθησαν ώστε κάποιες επιχειρήσεις να πληρώσουν λιγότερο από 1% φόρους.
Η SZ ωστόσο επισημαίνει ότι οι τρόποι αυτοί φοροαποφυγής είναι νόμιμοι, ωστόσο δημιουργείται ένα θέμα σχετικά με το έαν το Λουξεμβούργο παραβαίνει το ευρωπαϊκό δίκαιο του ανταγωνισμού αλλά και με τον ίδιο τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ως προέδρου της Κομισιόν, πρώην πρωθυπουργού του Λουξεμβούργου και προέδρου του Eurogroup.
Η εφημερίδα σημειώνει:
«O Juncker μετέτρεψε το μεγάλο Δουκάτο σε μια από τις μεγαλύτερες οικονομικές αγορές του κόσμου.
Τώρα είναι πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία θέλει θα αντιμετωπίσει με ιδιαίτερη σκληρότητα αυτούς που φοροδιαφεύγουν και να αναγκάσει τις τράπεζες να συμμετάσχουν στα έξοδα της κρίσης.
Στους πολίτες δεν αρέσει όταν μεγάλοι όμιλοι δεν πληρώνουν καθόλου φόρους και οι ίδιοι θα πρέπει να παραιτηθούν από βασικές κοινωνικές παροχές.»
Και η εφημερίδα συνεχίζει:
«Ο Juncker προσπαθεί στο Στρασβούργο να αποφύγει τις ερωτήσεις των δημοσιογράφων του τύπου «Juncker εναντίον Juncker».
'Οι έρευνες δεν στρέφονται εναντίον του φορολογικού παραδείσου Λουξεμβούργου αλλά εναντίον του Λουξεμβούργου' εκτιμά ο ίδιος και εκφράζει την παράκληση οι ερωτήσεις να είναι με ακρίβεια διατυπωμένες.
Και κατά δεύτερο, ο Juncker δεν ασκεί διώξεις εναντίον του Juncker διότι δεν είναι υπεύθυνος ο ίδιος για αυτό, αλλά οι αρμόδιες υπηρεσίες, όπως διατείνεται».
Ο πρόεδρος δηλώνει πως δεν πρόκειται να ασκήσει πιέσεις ως πρόεδρος της Κομισιόν για το Λουξεμβούργο και η εφημερίδα διερωτάται εάν «είναι πράγματι λοιπόν το Λουξεμβούργο ένας φορολογικός παράδεισος;»

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης