Τελευταία Νέα
Διεθνή

FT: Πολιτικό στοίχημα για τον Juncker (Κομισιόν) το επενδυτικό σχέδιο των 300 δισ. ευρώ – Αντιδρά το Βερολίνο

FT: Πολιτικό στοίχημα για τον Juncker (Κομισιόν) το επενδυτικό σχέδιο των 300 δισ. ευρώ – Αντιδρά το Βερολίνο
Τεστ αξιοπιστίας για την Κομισιόν το επενδυτικό σχέδιο Juncker
Στα σκαριά βρίσκεται το σχέδιο του προέδρου της Κομισιόν Jean Claude Juncker για τη δημιουργία επενδυτικών ταμείων, ύψους 300 δις. ευρώ, τα οποία θα χρηματοδοτηθούν είτε με ρευστότητα από τον προϋπολογισμό της Ε.Ε, είτε από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤεπ), αναφέρουν σε δημοσίευμά τους οι Financial Times.
Ωστόσο το εγχείρημα αυτό προσκρούει στην αντίδραση κυρίως του Βερολίνου.
Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα, ο Juncker έχει επενδύσει πολιτικά στην πρωτοβουλία αυτή, ενώ πηγή της Κομισιόν αναφέρει ότι πρόκειται για ένα μεγάλο τεστ αξιοπιστίας.
Να σημειωθεί ότι το επενδυτικό σχέδιο έχει ορίζοντα τριετίας και αντιστοιχεί στο 0,8% του ΑΕΠ της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Όπως εξηγεί το δημοσίευμα, η ακριβής δομή των νέων ταμείων, η οποία θα παρουσιαστεί πριν τη σύνοδο Κορυφής του επόμενου μήνα, βρίσκεται ακόμη υπό εξέταση.
Στόχος ωστόσο είναι η μεγιστοποίηση των πιθανοτήτων να συμβάλουν και κεφάλαια ιδιωτών επενδυτών στην χρηματοδότηση των έργων με το μεγαλύτερο ρίσκο.
Η δομή που προτείνει η Κομισιόν, περιλαμβάνει τη χρήση του δημοσίου χρήματος για την «πρώτη δόση ζημιών» σε νέα επενδυτικά οχήματα ειδικού σκοπού.
Αξιωματούχοι της Κομισιόν προειδοποιούν ότι η ακριβής δομή του σχεδίου μπορεί να αλλάξει, με φόντο τις ανησυχίες που εκφράζονται, ειδικά όσον αφορά το ύψος των κεφαλαίων και τις πηγές χρηματοδότησης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης