Τελευταία Νέα
Διεθνή

Νέα διόρθωση 4% στο ρωσικό χρηματιστήριο – Σε νέα ιστορικά χαμηλά υποχωρεί το ρούβλι

Νέα διόρθωση 4% στο ρωσικό χρηματιστήριο – Σε νέα ιστορικά χαμηλά υποχωρεί το ρούβλι
Η πτώση της τιμής του πετρελαίου συνεχίζει να πλήττει τη Ρωσία
Σε νέα ιστορικά χαμηλά υποχωρεί το ρωσικό νόμισμα, ρούβλι, έναντι του δολαρίου, ενώ και το Χρηματιστήριο της Μόσχας υφίσταται νέα διόρθωση περί το 4%, στα επίπεδα του 2009, με τη Ρωσία να πλήττεται σφοδρά από τη συνεχή πτώση της τιμής του πετρελαίου.
Η τιμή του πετρελαίου, σε συνδυασμό με τις επιβληθείσες από τη Δύση κυρώσεις, λόγω της στάσης της στην ουκρανική κρίση, θα μπορούσαν να πλήξουν με απώλειες άνω των 100 εκατ. ευρώ ετησίως τη ρωσική οικονομία, σύμφωνα με τη ρωσική κυβέρνηση.
Ωστόσο, σημειώνεται ότι αυτοί οι υπολογισμοί είχαν γίνει με την τιμή του πετρελαίου στα 80 δολάρια το βαρέλι, όμως πλέον ο «μαύρος χρυσός» διαπραγματεύεται κάτω από τα 70 δολάρια, στα περίπου 65 δολ. το βαρέλι, που αποτελούν χαμηλά πενταετίας.
Στην πρώτη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου το Χρηματιστήριο της Μόσχας διευρύνει τις απώλειές του, με τον δείκτη RTS να καταγράφει απώλειες που ξεπέρασαν ακόμη και το 4%.
Περί τις 12 μ. ο δείκτης σημειώνει πτώση 3,16%, στις 9423,46 μονάδες, κάτω από τις 1.000 μονάδες που βρισκόταν την προηγούμενη εβδομάδα, σε χαμηλά 2009.
Οι απώλειες που καταγράφονται είναι γενικευμένες και δεν περιορίζονται μόνο στις μετοχές των μεγάλων πετρελαϊκών εταιρειών και αυτών φυσικού αερίου.
Παράλληλα, συνεχίζεται και η διολίσθηση του ρουβλίου, εν μέσω της συνεχούς υποβάθμισης των εκτιμήσεων για την ανάπτυξη της ρωσικής οικονομίας, που βρίσκεται πολύ κοντά στην ύφεση.
Το ρούβλι διευρύνει τις απώλειες που κατέγραψε την περασμένη εβδομάδα, με την ισοτιμία του έναντι του δολαρίου να διαμορφώνεται σε νέα ιστορικά χαμηλά, στα 51,7 ρούβλια ανά δολάριο.
Σημειώνεται ότι οι πωλήσεις πετρελαίου και φυσικού αερίου αντιπροσωπεύουν περί τα δύο τρίτα των συνολικών εξαγωγών της Ρωσίας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης