Τελευταία Νέα
Διεθνή

Νέο ιστορικό χαμηλό για το ρούβλι, λόγω πετρελαίου και παρά την πιθανή αύξηση των επιτοκίων

Νέο ιστορικό χαμηλό για το ρούβλι, λόγω πετρελαίου και παρά την πιθανή αύξηση των επιτοκίων
Στα 55 ρούβλια διαμορφώνεται η ισοτιμία του έναντι του δολαρίου, σε ιστορικό χαμηλό
Σε νέα ιστορικά χαμηλά διαμορφώνεται η ισοτιμία του ρωσικού νομίσματος, ρουβλίου, λόγω της σημαντικής πτώσης του πετρελαίου, και παρά τις εκτιμήσεις για πιθανή αύξηση του βασικού επιτοκίου από την κεντρική τράπεζα της Ρωσίας στο 10,5%.
Το πετρέλαιο και το ρούβλι παρουσιάζουν το τελευταίο διάστημα μια παράλληλη κίνηση, ήτοι από τον Ιούνιο το ρωσικό νόμισμα έχει διολισθήσει περί το 40%, όσες είναι και οι απώλειες για την τιμή του «μαύρου χρυσού».
Το νέο πτωτικό σπιράλ του πετρελαίου χθες, Τετάρτη, οδηγεί σήμερα σε νέα ιστορικά χαμηλά το ρωσικό νόμισμα, το οποίο για πρώτη φορά στην ιστορία του βυθίζεται μέχρι τα 55 ρούβλια ανά δολάριο, ενώ η ισοτιμία του με το ευρώ διαμορφώνεται στα 68,3 ρούβλια.
Οι απώλειες διευρύνονται παρά το γεγονός ότι η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας ενδεχομένως να προχωρήσει σε νέες παρεμβάσεις στην αγορά.
Αν επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις των αναλυτών, σήμερα αναμένεται η Τράπεζα της Ρωσίας να ανακοινώσει νέα αύξηση των επιτοκίων έως το 10,5%, μια κίνηση για να απαλυνθεί η πτώση που έχει βιώσει το ρωσικό νόμισμα.
Μέχρι στιγμής, οι άμεσες παρεμβάσεις εκατομμυρίων από την κεντρική τράπεζα της χώρας στην αγορά νομισμάτων (ξεπέρασαν τα 4,5 δισ. δολάρια την περασμένη εβδομάδα) δεν έχουν καταφέρει να βάλουν φρένο στην πτώση του ρουβλίου.
Η πτώση στις τιμές ενέργειας πολλαπλασιάζουν τις εκτιμήσεις για ύφεση στη Ρωσία και για τα χρηματοοικονομικά προβλήματα και αυτό όχι αδίκως, καθώς το φυσικό αέριο και το πετρέλαιο αντιπροσωπεύουν περί τα δύο τρίτα του συνόλου των εξαγωγών της Ρωσίας.
Εν αναμονή της επιβεβαίωσης αύξησης των επιτοκίων, το Χρηματιστήριο της Μόσχας καταγράφει απώλειες, με τον δείκτη RTS να υποχωρεί στις 850 μονάδες, σε χαμηλά πέντε ετών.


www.bankingnews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης