Τελευταία Νέα
Διεθνή

Coeure (ΕΚΤ): Δεν τίθεται θέμα εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη

tags :
Coeure (ΕΚΤ): Δεν τίθεται θέμα εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη
Την επόμενη εβδομάδα θα αποφασιστεί εάν οι αγορές θα καλύψουν το χρέος ορισμένων χωρών ή όλων των μελών της Ευρωζώνης
Δεν τίθεται θέμα εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, τόνισε ο Benoit Coeure, μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ. 
Επίσης επανέλαβε την επίσημη θέση της ΕΚΤ για την χρηματοδότηση των ελληνικών δραστηριοτήτων μόνο εάν η χώρα βρίσκεται σε πρόγραμμα στήριξης, μιλώντας στη γαλλική εφημερίδα Liberation. 
«Το διακύβευμα των εκλογών ευρίσκεται αλλού: στο «κοκτέιλ» (σύνθεση) των μεταρρυθμίσεων που θα επιτρέψουν σε αυτήν την χώρα να βγει οριστικά από την κρίση και να επανενταχθεί στο σύνολο των ευρωπαϊκών οικονομιών.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα (των εκλογών), η στρατηγική των μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα θα είναι διαφορετική, πράγμα που είναι φυσικό. Αυτή είναι η δημοκρατία και ανήκει στους Έλληνες να αποφασίσουν».
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα λάβει υπόψη της τις εμπειρίες από τις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο για το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, ώστε να καθορίσει το ποσό των κρατικών ομολόγων που απαιτείται για να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη, σύμφωνα με τον αξιωματούχο της ΕΚΤ. 
Παράλληλα επισήμανε ότι ενδέχεται να ενσωματωθεί η αμερικανική και η βρετανική εμπειρία για να καθοριστεί το ύψος των ομολόγων που πρέπει να αγοράσει η ΕΚΤ, προκειμένου να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη και ο πληθωρισμός να επιστρέψει σε ένα επίπεδο κοντά αλλά χαμηλότερα από το 2%.
Σύμφωνα με τον Coeure στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου την επόμενη εβδομάδα θα αποφασιστεί επίσης "εάν οι αγορές θα καλύψουν το χρέος ορισμένων χωρών ή όλων των μελών της Ευρωζώνης".
Ο Coeure επανέλαβε ότι η Ευρωζώνη δεν αντιμετώπιζε κίνδυνο αποπληθωρισμού, αλλά ο κίνδυνος έχει επιδεινωθεί από το καλοκαίρι.
"Από το καλοκαίρι του 2014, έχουμε δει ότι η επιστροφή στην ανάπτυξη υπήρξε ασθενέστερη και πιο αργή από ό, τι αναμενόταν, ενώ ο πληθωρισμός είναι πολύ χαμηλότερος από το 2%.
Αυτό απαιτεί από εμάς να ανταποκριθούμε και, για άλλη μια φορά, να εφαρμόσουμε νέα μέσα για την υποστήριξη της οικονομικής δραστηριότητας", είπε ο Coeure.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης