Τελευταία Νέα
Διεθνή

Spiegel: Υπόγεια σύγκρουση Merkel - Juncker με αφορμή την Ελλάδα - Ποιος κατέχει την εξουσία στην Ευρώπη;

Spiegel: Υπόγεια σύγκρουση Merkel - Juncker με αφορμή την Ελλάδα - Ποιος κατέχει την εξουσία στην Ευρώπη;
Οι σχέσεις μεταξύ της Merkel και του Juncker ήταν τεταμένες για αρκετό καιρό τώρα
Μια ιδιαίτερη στιχομυθία μεταξύ της γερμανίδας καγκελαρίου Angela Merkel και του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής J. C. Juncker αποκαλύπτει το Spiegel, φέρνοντας στην επιφάνεια τις ψυχρές σχέσεις μεταξύ των δύο ισχυρών της Ευρωζώνης.
Σύμφωνα με το Spiegel, ήταν σαφές εδώ και καιρό ότι ο πιο ισχυρός ηγέτης της Ευρώπης θα μπορούσε ενδεχομένως να συγκρουστεί με τον επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το εκτελεστικό όργανο της ΕΕ, αλλά αυτό συνέβη νωρίτερα από ό, τι ορισμένοι θα ανέμεναν.
Η Επιτροπή Juncker δεν έχει ακόμη κλείσει ακόμη 100 ημέρες στην διοίκηση της ΕΕ και οι συγκρούσεις μεταξύ Βερολίνου και Βρυξελλών είναι ήδη στην επιφάνεια.
Οι διαφορές πολιτικής είναι στην πρώτη γραμμή, με τον Juncker να έχει την αίσθηση ότι η Merkel έχει δεσμευθεί η Ευρώπη να ακολουθεί πολιτικές λιτότητας για πάρα πολύ καιρό.
Αλλά η σύγκρουση αγγίζει επίσης ένα από τα πιο θεμελιώδη ερωτήματα: Ποιος κατέχει την εξουσία στην Ευρώπη;
Η κυριαρχία της Merkel έχει τις ρίζες της σε μεγάλο βαθμό στην κρίση του ευρώ, η οποία μετατόπισε την ισορροπία της εξουσίας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή προς το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, το όργανο που εκπροσωπεί τους ηγέτες των 28 κρατών-μελών.
Καθώς η κρίση αναθερμαίνεται, οι ηγέτες έκαναν τακτικές συνόδους προκειμένου να σώσουν το κοινό νόμισμα από την κατάρρευση.
Δεδομένου ότι η Γερμανία είχε τα περισσότερα χρήματα να προσφέρει, η Merkel έγινε γρήγορα ο πιο σημαντικός παίκτης.
Ο Juncker θέλει να επαναπροσδιορίσει πλέον τις ισορροπίες.
Πιστεύει ότι ο άνθρωπος που υποστηρίζεται από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα πρέπει να είναι στο πηδάλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, παρά εκείνος που δίνει τα περισσότερα χρήματα.
Οι σχέσεις μεταξύ της Merkel και του Juncker ήταν τεταμένες για αρκετό καιρό τώρα.
Ο Juncker, χριστιανοδημοκράτης όπως η Μέρκελ, στο παρελθόν υπηρέτησε για σχεδόν 19 χρόνια ως πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου.
Ωστόσο, η Merkel τον θεωρεί περισσότερο σαν ένα κεντροαριστερό Σοσιαλδημοκρατη, προσπαθώντας να αποτρέψει από το να γίνει ο κορυφαίος υποψήφιος για το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα.
Αλλά τελικά απέτυχε.
Τώρα, νιώθει τις ανησυχίες και τις προκαταλήψεις της απέναντι Juncker να επιβεβαιώνονται.
Μάλιστα, ήχησε πολύ άσχημα όταν ο Έλληνας πρωθυπουργός μετέβη στις Βρυξέλλες την περασμένη Τετάρτη, και ο Juncker τον υποδέχτηκε σαν να ήταν ένας παλιός φίλος.
Μάλιστα, τον πήρε από το χέρι και τον οδήγησε στον executive όροφο των κεντρικών γραφείων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Ο Juncker θέλει να οικοδομήσει μια διαφορετική Ευρώπη και η σκέψη του είναι εμποτισμένη με ένα μείγμα νοσταλγίας και μελαγχολίας για την εποχή του Helmut Kohl.
Αισθάνεται ότι η Merkel σκέφτεται πάρα πολύ για τη Γερμανία και πάρα πολύ λίγο για την Ευρώπη.
Κατά τη διάρκεια των εκλογών, η λέξη «αλληλεγγύη» εμφανίστηκε σε περίοπτη θέση στην εκστρατεία του Juncker.
Για τα αυτιά της Merkel όμως, ο όρος "αλληλεγγύη" ακούγεται σαν κωδικός για την ιδέα του ευρω-ομολόγου.
Η ίδια απεχθάνεται την ιδέα καθώς η Γερμανία θα αναλάβει το ποσό της ευθύνης που της αναλογεί.
Παράλληλα, τον Ιούνιο του 2014 ταυτόχρονα με το διορισμό του Juncker ως προέδρου της Επιτροπής, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ψήφισε υπέρ μιας «φιλικής προς την ανάπτυξη» και «διαφοροποιημένης» προσέγγισης της δημοσιονομικής εξυγίανσης.
Ακόμα και αν ο Juncker καταφέρει να καταστήσει ευκολότερο να παρακαμφθούν οι κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας, που έχουν ήδη παραβιαστεί συχνά στο παρελθόν, η Merkel δεν θα ήταν ευχαριστημένη.

Η τηλεφωνική συνομιλία

Ο τρόπος με τον οποίο έγινε η τηλεφωνική συνομιλία προ ημερών λέει πολλά για τη σχέση μεταξύ των δύο.
«Ο Επίτροπός μου, έλαβε το χαρτί το πρωί της συνεδρίασης» παραπονέθηκε η Μέρκελ αναφερόμενη στο Γερμανό επίτροπο Günther Oettinger.
«Γιατί ο δικό σου Επίτροπος;» απάντησε ψύχραιμα ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.
«Αυτός είναι ο δικός μου Επίτροπος».
Η ολιγόλεπτη τηλεφωνική συνομιλία μεταξύ της Γερμανίδας καγκελάριου και του προέδρου της Κομισιόν ήταν αρκετή για να αποτυπώσει τη σχέση μεταξύ τους, καταλήγει το Spiegel.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης