Τελευταία Νέα
Διεθνή

Με το βλέμμα στον πληθωρισμό η Τράπεζα της Αγγλίας – Έτοιμη να μειώσει τα επιτόκια, αν κριθεί αναγκαίο

Με το βλέμμα στον πληθωρισμό η Τράπεζα της Αγγλίας – Έτοιμη να μειώσει τα επιτόκια, αν κριθεί αναγκαίο
Δεν βλέπει να υπάρχει ανάγκη αύξησης των επιτοκίων το 2015 ο διοικητής της BoE, Mark Carney
Δεν βλέπει να υπάρχει ανάγκη για αύξηση των επιτοκίων το 2015 η Τράπεζα της Αγγλίας, η οποία δηλώνει έτοιμη να τα περικόψει σε περίπτωση που ο πληθωρισμός υποχωρήσει περισσότερο του αναμενόμενου σε αρνητικό έδαφος.
Όπως σημείωσε ο διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας, Mark Carney, αναμένει ότι ο πληθωρισμός θα υποχωρήσει κάτω του μηδενός τους προσεχείς μήνες, λόγω των αναταράξεων στις τιμές του πετρελαίου που ήδη βρίσκονται κοντά σε χαμηλά έξι ετών, αν και συμπλήρωσε ότι αυτό από μόνο του δεν σημαίνει ότι η οικονομία έχει εισέλθει σε αποπληθωρισμό.
«Το Ηνωμένο Βασίλειο δεν βιώνει αποπληθωρισμό», επισημαίνει ο διοικητής της ΒοΕ σε σημείωμά του προς τον υπουργό Οικονομικών της χώρας, George Osborne, εξηγώντας τη διαφορά μεταξύ πληθωρισμού (βρισκόταν στο 0,5% με βάση τα πρόσφατα στοιχεία) και του στόχου της τράπεζας για 2%.
Ωστόσο, αν η παγκόσμια δραστηριότητα αποδυναμωθεί και η Βρετανία κινδυνεύσει να εισέλθει σε ένα φαύλο κύκλο μείωσης των τιμών, η BoE σημειώνει ότι είναι έτοιμη να προχωρήσει σε μείωση επιτοκίων, ακολουθώντας τα βήματα και άλλων κεντρικών τραπεζών που έχουν προχωρήσει στη λήψη έκτακτων μέτρων.
Όπως σημειώνεται σε δημοσίευμα του Reuters, αυτό είναι μια μεγάλη αλλαγή έναντι της προηγούμενης θέσης που είχε η τράπεζα, όταν έλεγε ότι η μείωση των επιτοκίων θα είχε μικρό όφελος.
Ας σημειωθεί ότι η κεντρική τράπεζα αναθεώρησε ανοδικά τις εκτιμήσεις της για την ανάπτυξη και προέβλεψε ταχύτερη αύξηση των μισθών.
Ο πληθωρισμός κατά μέσο όρο ενδέχεται να υποχωρήσει κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2015 στο ιστορικό χαμηλό του μηδενός, προβλέπει η τράπεζα, κάτω και από το 1% που προέβλεπε η τράπεζα τον Νοέμβριο του 2014.
Ωστόσο, έπειτα και σε διάστημα δύο ετών θα προσεγγίσει και πάλι σταδιακά το 2%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης