Τελευταία Νέα
Διεθνή

Feierstein (επενδυτής): Η χρεοκοπία της Ελλάδας είναι αναπόφευκτη – Οι κεντρικές τράπεζες είναι ανεύθυνες

Feierstein (επενδυτής): Η χρεοκοπία της Ελλάδας είναι αναπόφευκτη – Οι κεντρικές τράπεζες είναι ανεύθυνες
«Ακόμα και αν το ΑΕΠ της Ελλάδας αναπτυσσόταν με ρυθμό +16% για τα επόμενα 20 χρόνια η αποπληρωμή του ελληνικού χρέους θα παρέμενε μαθηματικά αδύνατη»
«Η χρεοκοπία της Ελλάδας είναι αναπόφευκτη», τόνισε σήμερα ο Mitch Feierstein, μεγαλοεπενδυτής και συγγραφέας του βιβλίου Planet Ponzi, προτρέποντας τους επενδυτές να αναζητήσουν καταφύγιο στα πολύτιμα μέταλλα.
«Φαίνεται ότι η κρίση, που ξέσπασε το 2007, δεν μας έμαθε τίποτα, καθώς δημιουργήθηκε περαιτέρω χρέος, πίστωση και μόχλευση», σχολίασε σκωπτικά ο επενδυτής.
Στη συνέχεια επέρριψε βαρύτατες ευθύνες στους κεντρικούς τραπεζίτες σχολιάζοντας ότι με τις «αλόγιστες πολιτικές τους» έχουν δημιουργήσει ένα κόσμο, που διέπεται από ηθικό κίνδυνο.
Κακές επενδυτικές κινήσεις και παράλογη ευφορία προέκυψαν ως αποτέλεσμα του φανταστικού κόσμου, όπου οι χαμηλές αποδόσεις των ομολόγων, τα ιστορικά υψηλά των μετοχών και οι «αφρώδεις» αγορές περιουσιακών στοιχείων χειραγωγούνται από τις κεντρικές τράπεζες, χωρίς ερείσματα παρά μόνο με ψέματα.
«Μόνο η Κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας είναι σε θέση λογικά και ανεξάρτητα να πει “καληνύχτα” στο QE του Mario Draghi», πρόσθεσε ο Feierstein.
Ερωτηθείς για την ελληνική κρίση τόνισε «ότι είναι δύσκολο να ειπωθεί με ακρίβεια τι θα συμβεί και πότε θα συμβεί σχετικά με το ελληνικό χρέος», υποστηρίζοντας, ωστόσο, ότι «η λογική λύση θα ήταν το Grexit, με παράλληλα άρνηση του χρέους», αν και κάτι τέτοιο δεν θα μπορούσε να συμβεί «με ξεκάθαρο τρόπο».
Και αυτό, καθώς η ευρωπαϊκές τράπεζες έχουν πιθανώς τρισεκατομμύρια δολάρια σε παράγωγα ανοίγματα γύρω από μία ελληνική χρεοκοπία, κάτι που θα μπορούσε να προκαλέσει συστημική κατάρρευση, επεξήγησε ο Feierstein.
«Αυτό που μπορώ να πω είναι πως ακόμα και αν το ΑΕΠ της Ελλάδας αναπτυσσόταν με ρυθμό +16% για τα επόμενα 20 χρόνια η αποπληρωμή του ελληνικού χρέους θα παρέμενε μαθηματικά αδύνατη.
Ο Feierstein πρόσθεσε ότι θα υπάρξει μια τεχνητή χρεοκοπία της Ελλάδας, καθώς θα υπάρξει νέα διάσωση και αναδιάρθρωση του χρέους της, ως ένας τρόπος για να αποφευχθεί το σενάριο της χρεοκοπίας, καθώς σε αντίθετη περίπτωση, οι δανειστές θα έπρεπε να αναγνωρίσουν τη ζημία, αποσταθεροποιώντας τις αγορές, εκτοξεύοντας στα ύψη τα CDS και τα spreads και τελικά παγώνοντας τις πιστωτικές αγορές.
Ο ίδιος κατέληξε επισημαίνοντας ότι στο τέλος, η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να αποπληρώσει κανέναν και όταν (όχι αν) χρεοκοπήσει ουσιαστικά, άλλες χώρες, η Ισπανία, η Πορτογαλία, η Ιταλία, η Ιρλανδία και η Γαλλία, θα ακολουθήσουν, εξαφανίζοντας της Ευρωπαϊκή Ένωση.
Σημειώνεται ότι ανέφερε, ακόμα, ότι ομόλογα, μετοχές, ακίνητα και άλλα επηρεαζόμενα από το QE στοιχεία θα επηρεαστούν αρνητικά από την ελληνική χρεοκοπία, ενώ βλέπει θετικές συνέπειες σε πολύτιμα μέταλλα, επιλεγμένα νομίσματα και αναδυόμενες οικονομίες, καλώντας τους επενδυτές να αναζητήσουν εκεί καταφύγιο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης