Τελευταία Νέα
Διεθνή

UniCredit: Καταστροφικός ένας αποκλεισμός της Ρωσίας από το διατραπεζικό σύστημα SWIFT

UniCredit: Καταστροφικός ένας αποκλεισμός της Ρωσίας από το διατραπεζικό σύστημα SWIFT
Θα οδηγήσει σε κατάρρευση πολλές δυτικές τράπεζες, προειδοποιεί αναλυτής της UniCredit
Ένας πιθανός αποκλεισμός της Ρωσίας από το διατραπεζικό σύστημα πληρωμών SWIFT θα αποδεικνυόταν καταστροφικός για την Ευρώπη, επισημαίνει ο αναλυτής της UniCredit, Giuseppe Scognamiglio.
Ο Scognamiglio τόνισε πως η Δύση πρέπει να είναι «προσεχτική, άκρως προσεχτική» προτού αποφασίσει να διευρύνει τις κυρώσεις στη Ρωσία, με αφορμή την κρίση στην Ουκρανία.
Ο ίδιος εκτιμά ότι ένας αποκλεισμός της Ρωσίας από το SWIFT θα είχε δύο άμεσες συνέπειες.
«Η πρώτη πιθανή συνέπεια θα ήταν η κατάρρευση πολλών δυτικών τραπεζών, ωστόσο η δεύτερη και μακροπρόθεσμα πιο σημαντική συνέπεια θα ήταν η ευκολία της Ρωσίας να προσαρμοστεί σε ένα νέο σύστημα πληρωμών, ίσως σε συνεργασία με την Κίνα», επεξήγησε ειδικότερα, ο Scognamiglio, προειδοποιώντας ότι οι εν λόγω συνέπειες θα πρέπει να ληφθούν πολύ σοβαρά υπόψη.

Τι μετέδιδε στις 11/3/2015 το www.bankingnews.gr:

Η Ρωσία ενδέχεται σύντομα να αρχίσει να χρησιμοποιεί το κινεζικό διατραπεζικό σύστημα πληρωμών, σε αντικατάσταση του διεθνούς τραπεζικού συστήματος SWIFT, σχολίασε σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Bloomberg, ο διοικητής της ρωσικής τράπεζας VTB Bank, Andrey Kostin.
«Όχι άμεσα, αλλά στο προσεχές μέλλον», απάντησε ειδικότερα ο Kostin σε σχετική ερώτηση του δημοσιογράφου, για το αν η Ρωσία θα αρχίσει να χρησιμοποιεί το CIPS, το σύστημα διατραπεζικών πληρωμών της Κίνας, αν αντιμετωπίσει προβλήματα με το SWIFT.
Δεδομένη θεωρεί, πάντως, την διμερή συνεργασία των δύο χωρών για την ανάπτυξη νέων εναλλακτικών συστημάτων, καθώς όπως είπε το διεθνές οικονομικό σύστημα έχει αρχίσει να απειλεί την ασφάλεια της Ρωσίας.
Ωστόσο, δεν θεωρεί ότι ενδέχεται αποκλεισμός της Ρωσίας από το σύστημα SWIFT και τη διεθνή οικονομία, καθώς μια τέτοια κίνηση θα ήταν «μη φιλική ή και εχθρική εναντίον της Ρωσίας».
Υπενθυμίζεται ότι οι χώρες της Δύσης είχαν εξετάσει το ενδεχόμενο αποκλεισμού των ρωσικών τραπεζών από το σύστημα SWIFT, στα πλαίσια των κυρώσεων που επιβλήθηκαν στη Ρωσία για την ουκρανική κρίση.
Η Ρωσία είχε αρχίσει τότε να εξετάζει εναλλακτικά συστήματα και να προετοιμάζεται για ενδεχόμενο αποκλεισμό της.
Τέλος, σημειώνεται ότι μόλις την περασμένη Τρίτη, η Κίνα ανακοίνωσε ότι σκέφτεται το ενδεχόμενο ενός διεθνούς διατραπεζικού συστήματος σε γουάν, το οποίο ενδέχεται να τεθεί σε λειτουργία το φθινόπωρο του 2015.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης