Τελευταία Νέα
Διεθνή

El Pais: Τα σενάρια για την Ελλάδα – Αν μέχρι τον Ιούνιο δεν υπάρξει πρόοδος, θα βρεθεί στο έλεος των αγορών

El Pais: Τα σενάρια για την Ελλάδα – Αν μέχρι τον Ιούνιο δεν υπάρξει πρόοδος, θα βρεθεί στο έλεος των αγορών
Αν δεν επιστρέψει τα δάνεια προς την ΕΚΤ, οι ελληνικές τράπεζες θα μείνουν άμεσα χωρίς χρηματοδότηση και η χρεοκοπία θα ήταν αυτόματη
Δεν είναι η πρώτη φορά και βεβαίως ούτε η τελευταία που η Ελλάδα είναι αντιμέτωπη με μια κρίσιμη εβδομάδα, σημειώνει η ισπανική εφημερίδα «El Pais», κάτι που συμβαίνει εδώ και πολύ καιρό, ειδικά μάλιστα μετά την εκλογή του Αλέξη Τσίπρα στην εξουσία.
Τα περιθώρια ελιγμών κάθε φορά είναι μικρότερα, οι οικονομικοί πόροι της χώρας εξαντλούνται και η σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος, κάθε μέρα που περνά, απειλείται ολοένα και περισσότερο.
Οι αναλυτές εκτιμούν ότι η τελευταία πράξη θα παιχθεί στα τέλη του Ιουνίου, όταν ολοκληρώνεται το τρέχον πρόγραμμα οικονομικής βοήθειας των θεσμών, μετά την παράταση που πέτυχε ο έλληνας πρωθυπουργός στις 20 Φεβρουαρίου, παρά το γεγονός ότι δεν είχε εκπληρώσει τις απαιτήσεις των πιστωτών.
Αν μέχρι τότε δεν έχει υπάρξει πρόοδος, τα κεφάλαια αυτού του προγράμματος που απομένουν (7,2 δισ. ευρώ) θα παγώσουν και η Ελλάδα θα βρεθεί στο έλεος των αγορών.
Τότε η οικονομική χρεοκοπία είναι ένα σενάριο εγγυημένο, σημειώνει το άρθρο.
Όπως επισημαίνεται, η λίστα των εκκρεμών μεταρρυθμίσεων παραμένει σχεδόν ίδια με αυτή τον Φεβρουάριο και στάσιμη, κυρίως λόγω της άρνησης της κυβέρνησης του Αλ. Τσίπρα να εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό, αλλά και την αγορά εργασίας.
Χωρίς πρόσβαση στις αγορές και με τη ρευστότητα της ΕΚΤ προς τις ελληνικές τράπεζες να είναι περιορισμένη, η ελληνική κυβέρνηση αναγκάστηκε να καταφύγει στα ταμειακά διαθέσιμα φορέων του ελληνικού δημοσίου προκειμένου να διασφαλίσει την αποπληρωμή μισθών και συντάξεων, που εκτιμώνται σε περίπου 1,5-2 δισ. ευρώ.
Οι υποχρεώσεις που έχει μπροστά της η Ελλάδα, σύμφωνα με την ισπανική εφημερίδα, ανέρχονται σε πολλά δισεκατομμύρια.
Μόνον τον Ιούνιο η Ελλάδα πρέπει να επιστρέψει 1,59 δισ. ευρώ στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και να αποπληρώσει ομόλογα που λήγουν, ύψους 5,2 δισ. ευρώ.
Τον Ιούλιο θα πρέπει να επιστρέψει ποσό 3,5 δισ. ευρώ προς την ΕΚΤ, επιπλέον 465 εκατ. ευρώ προς το ΔΝΤ και νέες λήξεις ομολόγων ύψους 2 δισ. ευρώ.
Λαμβάνοντας υπόψη τα ανωτέρα και αν δεν υπάρξει μια συμφωνία, η στάση πληρωμών φαντάζει αναπόφευκτη.
Αν η ελληνική κυβέρνηση δεν επιστρέψει τα χρήματα στην ΕΚΤ, οι ελληνικές τράπεζες θα μείνουν άμεσα χωρίς χρηματοδότηση και η χρεοκοπία θα ήταν αυτόματη.
Η στάση πληρωμών θα μπορούσε να καθυστερήσει για μερικές εβδομάδες με την επιβολή ελέγχων κεφαλαίου, όπως συνέβη και στην περίπτωση της Κύπρου, όμως η κατάληξη θα είναι αναπόφευκτη.
Παράλληλα, σημειώνεται ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να καθυστερήσει την αποπληρωμή των δανείων προς το ΔΝΤ για έναν μήνα, χωρίς αυτό να θεωρηθεί από το Ταμείο και τους οίκους αξιολόγησης στάση πληρωμών, όμως από τη στιγμή που θα γίνει αυτό και δεδομένου του χαρακτήρα του Ταμείου, η Ελλάδα θα έμενε αποκλεισμένη από τα σχέδια βοήθειας και τα κεφάλαια των διεθνών οργανισμών.
Γι' αυτό τον λόγο, άλλωστε, καμία χώρα δεν έχει κηρύξει ποτέ στάση πληρωμών προς το ΔΝΤ στην ιστορία του και είναι ελάχιστες οι περιπτώσεις που καταγράφηκαν καθυστερήσεις.
Μια ακόμη πιθανότητα είναι η Ελλάδα να προχωρήσει στην έκδοση IOU's, που θα επέτρεπαν στη χώρα να συνεχίσει να παραμένει στο ευρώ με ένα παράλληλο νόμισμα.
Δεδομένης της επιτυχίας του μέτρου από τη μέχρι τώρα επιτυχία, πρόκειται για μια λύση προσωρινή και μη επιθυμητή.
Κανείς δεν το αναγνωρίζει δημοσίως, καθώς θα είχε άμεσες και δραματικές συνέπειες στις αγορές.
Ωστόσο, οι θεσμοί και τα κράτη προετοιμάζουν σχέδια έκτακτης ανάγκης στην περίπτωση που επισπευσθούν τα γεγονότα και η Ελλάδα κηρύξει στάση πληρωμών, με άγνωστες συνέπειες.
Το σίγουρο, αλλά και συνάμα τραγικό είναι ότι ατυχήματα συμβαίνουν…

Μεταφραστική επιμέλεια: Ελ. Κάτσουρα
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης