Τελευταία Νέα
Διεθνή

EBRD: Αντιμέτωπη με βαθιά ύφεση η Ελλάδα, αν δεν επιτευχθεί συμφωνία με τους πιστωτές

EBRD: Αντιμέτωπη με βαθιά ύφεση η Ελλάδα, αν δεν επιτευχθεί συμφωνία με τους πιστωτές
Η επίτευξη μιας συμφωνίας θα μπορούσε να ανοίξει τον δρόμο για την επιστροφή της Ελλάδας σε μέτριους ρυθμούς ανάπτυξης στο δεύτερο ήμισυ του 2015, σύμφωνα με την EBRD
Προειδοποιήσεις ότι η Ελλάδα κινδυνεύει να βυθιστεί σε μεγάλη ύφεση αν κηρύξει στάση πληρωμών, πλήττοντας τις οικονομίες όλης της Ανατολικής Ευρώπης, απηύθυνε η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης, EBRD.
Σε σημερινή έκθεσή της αναφέρει ότι η βασική της υπόθεση είναι ότι θα επιτευχθεί μια συμφωνία μεταξύ της Ελλάδας και των διεθνών πιστωτών της.
Αυτό θα βοηθούσε στην εμπιστοσύνη και τη σταθερότητα και θα μπορούσε να ανοίξει τον δρόμο για την επιστροφή της Ελλάδας σε μέτριους ρυθμούς ανάπτυξης στο δεύτερο ήμισυ του 2015, βγάζοντας τη χώρα από την ύφεση.
Η ανάπτυξη θα μπορούσε να φθάσει στο 2% το 2016, καθώς θα βελτιώνεται η εμπιστοσύνη και το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, QE, θα εξελίσσεται.
Ωστόσο, σημειώνει ότι αυτές οι προβλέψεις θα καταστούν απολύτως μη ισχύουσες στο αρνητικό σενάριο που η χώρα δεν ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της προς τους δανειστές, επιβληθούν έλεγχοι κεφαλαίου και πιθανόν εκδοθούν IOU's ή ισότιμα εργαλεία προκειμένου να εκπληρωθούν οι εσωτερικές υποχρεώσεις.
Σε αυτή την περίπτωση, σημειώνει η EBRD, η Ελλάδα πιθανόν θα βυθιστεί σε μεγάλη ύφεση, το μέγεθος και η διάρκεια της οποίας είναι πολύ δύσκολο να υπολογιστούν τώρα.

Μεταφραστική επιμέλεια: Ελ. Κάτσουρα
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης