Τελευταία Νέα
Διεθνή

El Pais: Στην Angela Merkel η τελική απόφαση για το μέλλον της Ελλάδας

El Pais: Στην Angela Merkel η τελική απόφαση για το μέλλον της Ελλάδας
Η γερμανίδα καγκελάριος θα αναλάβει την ευθύνη ενώπιον της ιστορίας για το μέλλον της Ελλάδας στην Ευρωζώνη
Στον ρόλο της γερμανίδας καγκελάριου, Angela Merkel, για το τι μέλλει γενέσθαι για την Ελλάδα αναφέρεται σε άρθρο της η ισπανική εφημερίδα «El Pais».
Το βασικό ερώτημα των τελευταίων –και όχι μόνο– ημερών, σημειώνεται, είναι αν η Ελλάδα θα εξέλθει της ζώνης του ευρώ ή όχι, και αν συμβεί κάτι τέτοιο, ποιος θα αναλάβει την ευθύνη.
Ορισμένοι κάνουν λόγο για πιστωτές ανελέητους, ανίκανους να επιδείξουν αλληλεγγύη προς τον ελληνικό λαό, που έχει πληγεί από τεράστιες θυσίες.
Άλλοι, αντιθέτως, αναφέρονται στον ριζοσπαστισμό της ελληνικής κυβέρνησης, την οποία κατηγορούν ότι είναι θύμα ιδεολογιών και δογμάτων που έχουν ξεπεραστεί εδώ και καιρό, χωρίς αξιοπιστία όσον αφορά την εκτέλεση των μεταρρυθμίσεων που απαιτούνται στη χώρα.
Κανείς, σημειώνεται στο δημοσίευμα, δεν γνωρίζει τις συνέπειες μιας ενδεχόμενης αποχώρησης της Ελλάδας από τη ζώνη του ευρώ, τόσο σε πολιτικό όσο και σε οικονομικό επίπεδο.
Για κάποιους θα ήταν μια τεράστια πολιτική αποτυχία, η αρχή του τέλους του ευρωπαϊκού σχεδίου, με επικίνδυνες γεωπολιτικές συνέπειες σε μια πολύ δύσκολη περιοχή, από την Ουκρανία έως τη Λιβύη, που είναι ήδη ταραγμένη αρκετά.
Για άλλους, το χειρότερο θα αφορούσε το οικονομικό σκέλος, καθώς αν αφεθεί η Ελλάδα να… πέσει, θα μπορούσε να προκληθεί στην Ευρώπη μια καταστροφή ανάλογη εκείνης της πτώσης της Lehman Brothers το 2008.
Ωστόσο, ορισμένοι βλέπουν μια έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ σαν μια ευκαιρία για ένα ξεκίνημα, τόσο για τη ζώνη του ευρώ, ελεύθερη από βάρη, όσο και για τους Έλληνες, που θα μπορούσαν να διαγράψουν το χρέος τους, να ανακτήσουν την κυριαρχία τους και να ανακάμψουν οικονομικά.
Όμως, υπάρχει ένα πράγμα που ξέρουμε: την τελική απόφαση θα τη λάβει η Angela Merkel.
Αν και επισήμως τις αποφάσεις θα τις λάβει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, αφού ακούσει το Eurogroup, πρακτικώς γνωρίζουμε ότι την τελευταία λέξη θα την πει η γερμανίδα καγκελάριος.
Η Angela Merkel από τη μια πλευρά ακούει εκείνους, οι οποίοι με επικεφαλής τον υπουργό Οικονομικών της, Wolfgang Schaeuble, τη συμβουλεύουν να αφήσει την Ελλάδα να πέσει και από την άλλη, εκείνους με επικεφαλής τον αμερικανό πρόεδρο Barak Obama φοβούνται ότι η Ευρώπη θα δυναμιτίσει την οικονομική ανάκαμψη.
Πρόκειται για ένα πρόβλημα πρώτης τάξης, που δοκιμάζει τα όρια του ευρωπαϊκού μοντέλου, όμως, όπως σημειώνεται, αυτή είναι η πραγματικότητα.
Η Angela Merkel είναι εκείνη που θα πάρει την απόφαση και εκείνη που θα αναλάβει την ευθύνη ενώπιον της κοινής γνώμης, των εταίρων της, των Ηνωμένων Πολιτειών και της ιστορίας. Θα πετύχει;…

Μεταφραστική επιμέλεια: Ελ. Κάτσουρα
www.bankingnews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης